Необходима ли ни е американска военна база?

Необходима ли ни е американска военна база?

https://i0.wp.com/cdni.rt.com/russian/images/2019.08/original/5d5d26381835615a6f8b45c0.JPG?w=640&ssl=1

Руската държавна информационна агенция ТАСС (абревиатурата е наследство от „Телеграфна агенция на Съветския съюз“) е авторитетна медия, която има над 5000 крупни абоната в Русия и чужбина. Сред тях са над 1000 чужди медии, 200 дипломатически представителства, над 250 финансови компании и банки, над 2000 научни и образователни организации, библиотеки, крупни предприятия и пр. Тя съобщава, позовавайки се на представител на американски военни среди, че САЩ разглеждат и вариант за прехвърляне на свои войски от Германия в България. Източникът на ТАСС е коментирал изказване на шефа на Пентагона Марк Еспер за възможно преместване на постоянна основа на Вторият бронетанков полк на Сухопътните войски на САЩ от Германия в друга европейска страна, която се намира близо до Русия. Той припомня и за двустранното взаимодействие с българския военен министър, което позволява на американците да разположат военна сила в България. В съставът на сега намиращият се в Бавария Втори бронетанков полк влизат около 4500 военнослужещи.

Факт е, че САЩ не жалят ресурси за да обкръжат Русия плътно със свои военни бази, включително и с настаняване в тях на ядрено оръжие. Зачестяват и провокационните военни учения на броени километри от руските граници. Рискът от военна агресия срещу Русия става все по-вероятен, а с него и опасността от Трета световна война.

Уилям Енгдал е завършил политология в престижния Принстънски университет, сега е консултант и преподавател по стратегически рискове, научен сътрудник на Центъра за изследване на глобализацията. Авторитетната медия Global Research публикува негова статия, в която той разказва за осъществяван срещу Русия зловещ план.  Като се базира на проучване на аналитичният център RAND corporation, подготвено за американските военни, Енгдал ни показва и кой стои зад събитията, на които сега сме свидетели. Той пише и какво предстои да се случи в близките месеци. В статията си Енгдал говори за нападението на Азербайджан на Армения при пълната подкрепа от страна на Турция, за продължаващите опити да се дестабилизира Беларус, за манипулативната кампания на САЩ, Великобритания и ЕС относно предполагаемо отравяне на дисидента Алексей Навални, за масовите протести в Киргизстан. Зад всички тях стоят американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), британската служба за външно разузнаване МИ-6 и множество специално създадени от тях неправителствени организации, специализирани за осъществяване на т.н. „цветни революции“. Енгдал ни припомня, че Джина Хаспел – първата жена-шеф на ЦРУ, е ръководила неговата резидентура в Азербайджан в края на 90-те години. След това тя е работила като кадрови разузнавач в Турция и свободно говори турски. А Ричард Мур, който отскоро оглавява британското външно разузнаване МИ-6, е бил посланик на Великобритания в Турция до 2017 г. Това дава основание на автора да направи извода, че зад кървавия конфликт между Азербайджан и Армения, довел вече до смъртта на над 5000 души, стоят ЦРУ и МИ-6.

https://i0.wp.com/u-f.ru/sites/default/files/styles/main_700/public/uploads/8765_16.jpg?w=640&ssl=1

Енгдал отбелязва в публикацията си, че цялата тази многостранна антируска кампания следва стриктно сценарий, разработен от RAND corporation за американските военни. Оказва се, че проблемите, с които се среща сега Русия преднамерено са организирани от Запада и конкретно от Вашингтон и Лондон. Несъмнено нарастващата ескалация на напрежение, пораждано от САЩ и НАТО,  сериозно заплашва сигурността на Русия, обобщава Енгдал в своята публикация.

На този фон не е трудно да се досетим и кой всъщност стои зад все по-активната русофобска манипулативна кампания и у нас. А за съществуването и има предостатъчно доказателства. В родното публично пространство да се пише, говори и показва видеоматериал за Русия се толерира най-вече, ако е с доминиращ негативен харектер. България въз основа на доста съмнителен претекст обвини в шпионаж и изгони руски дипломати. Властимащи продължават да си затварят очите пред  демонстриран неведнъж вандализъм към паметника на Съветската армия в София и т.н. Русофобската манипулативна кампания най-активно се направлява от политици и „учени“, известни с тесните си контакти с Америка. В нейната реализация са привлечени и десетки неправителствени организации, съществуващи благодарение на „спонсорство“, оказвано им от тази държава.  Очевидно е, че една от нейните близки цели е да формира обществено мнение, което да е благосклонно ориентирано към настаняването на американски войски на наша територия.

Но да допуснем, че в България се появи американска военна база. Ще имаме ли ние, простосмъртните българи, някаква полза от нея? Ако съдим по това, което се случва сега в Полша, която ще приеме американски войски, то трябва да се готвим за оше по-голям недоимък. Излизащата в Полша медия Newsweek Polska пише, че одобрените от страната задължения по разполагането на американски военен контингент, ще и донесат разходи за много милиони. Които ще трябва да се вземат от полските данакоплатци, естествено.

В Полша ще има бази на военновъздушните сили, на щаба за специални операции и противовъздушна отбрана на САЩ. А това означава нови специализирани обекти, командни пунктове, информационни системи. Договорът на поляците с американците включва строителство и ремонт на инфраструктурата, разходи за обслужването и – за всичко това ще плащат поляците. И не само това: те трябва да поемат и изхранването на гостите, комуналните им разходи, както и извозването на купищата опасни отпадъци от тяхното присъствие. Варшава поема ангажимента да заплаща 75 на сто от потребяваното от американците  гориво, в това число и авиационно, т.е. те на практика безплатно ще ползват нейните железници и летища.  Условията на договора предвиждат възможност от разширяване на списъка от изисквания на американците. А юридическите служби на Полша са длъжни да се откажат от приоритета на националното законодателство при възникнали спорове. При това американците получават и правото да ползват не само държавна, но и частна собственост.

https://i0.wp.com/phototass1.cdnvideo.ru/width/1200_4ce85301/tass/m2/uploads/i/20180927/4815579.jpg?w=640&ssl=1

Това, че страната ни е член на един военен блок, на който най-точна диагноза постави френския президент Еманюел Макрон (тя се намира в „мозъчна смърт“!) най-малкото ни гарантира някаква сигурност. Турция и Гърция също са членки на НАТО, но са ръба на войната. България представлява интерес за този военен блок единствено като територия, но която могат да бъдат разположени оръжия и военнослужещи, които да се насочат против Русия.

А наличието на американска база в България е невъзможно да защити страната ни в евентуален военен конфликт с Русия. Ако това – не дай си Боже!, се случи, то базата, а покрай нея и много други обслужващи я зони, буквално ще бъдат пометени от руските „Искандер“-и. Нещо повече: възможна американска база ще направи прекрасната ни Татковина безпомощна и при една далеч по-реалистична агресия – тази, която би могла да дойде от наша съседка, чието ръководство не крие намеренията си да възстанови османската империя. Само, че тогава ще е наивно да очакваме помощ от „братушките“ – след толкова ненавист, демонстрирана през последните десетилетия от официални власти и спонсорирани от англосакси  (англофони) медии, неправителствени организации и персони, това едва ли ще се случи.

Е, как да не си спомниш народната мъдрост „като се обърне каруцата, пътища много“…