„Независими“ проверители – цензорите на нашето време!

 „Независими“ проверители – цензорите на нашето време!

Публикацията ми  „Те искат да ни отнемат и свободата на словото“ не се хареса на администраторите на  Facebook у нас. Те я санкционираха със следния аргумент: „Независими проверители на фактите казват, че в тази информация липсва контекст и би могла да подведе хората.“

Да обърнат внимание на моя текст им е подсказала организацията StopFake –  официален партньор на Facebook за проверка на факти. За тези модерни цензори аз вече писах на сайта ми. Ще припомня само, че организацията е украинска и е изключително обгрижвана от властите в САЩ. Стигна се даже дотам, че Нина Янкович, бивша служитека на StopFake, бе назначена за шеф на специално създадена работна група в американското Министерство на вътрешната сигурност –  „Управителен съвет за дезинформация“. The Nation написа, че  StopFake е   финансирана от правителството на САЩ  и е представяна  като „модел за борба с лъжите на Кремъл.“  Според американската медия,  StopFake агресивно е „избелвал“ две украински неонацистки групи с дългогодишна история на насилия, включително военни престъпления. StopFake се е занимавал и с изопачаване на Холокоста, като е оправдавал формирования от Втората световна война, които са избивали евреи и т.н. „StopFake е официален партньор на Facebook за проверка на фактите, което му дава властта да цензурира новини. Докато Нина Янкович  е американският цар на дезинформацията“, написа The Nation.

А сега любимият на американските демократи украински сайт е възмутен от това, че у нас  на военния министър Тагарев се приписват  думи, които той не е казвал. Става дума за следния текст: „Преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало“.  Той се появи в популярни наши сайтове, като 24chasa.bg,  epicenter.bg, standartnews.com, sbj-bg.eu,  glasove.com, obektivno.bg, duma.bg, afera.bg, и др. Но според StopFake, министърът е говорил съвсем друго: „Тодор Тагарев е казал, че за противодействие на руската пропаганда е необходимо “историята да бъде представена в нейния реален смисъл“. За украинците от StopFake всички наши сайтове, които цитирах по-горе, се оказват „прокремълски ресурси“, защото изопачават думите на военния ни министър.

Любопитното е, че при завръщането си в страната Тагарев не отрече, че е говорил за преглеждане на учебниците по история за руска пропаганда. Пред журналисти той посочи, че тя има успех у нас, защото не познаваме собствената си история. „Учим я по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на Кремъл или директно от Кремъл. Имаме много събития и постижения, с които трябва да се гордеем. Много от тях не съответстват на интересите на Кремъл и са забравени от хората, не се преподават, не са известни на голяма част от българския народ“.

Тагарев даде пример с офицера Димитър Списаревски. „Малко хора го знаят, никога не сме го учили. Достоен български офицер, изключително интелигентен, който дава живота си, защитавайки София от бомбардировки. Загива на 27-годишна възраст, преди три седмици отбелязахме 80 години от неговия подвиг. Това не е известно в България, а говорим за някой си Альоша, който никога не е воювал на наша територия“, добави още Тагарев.

Не, че се заяждам, но след като държи за истината в историята, Тагарев би трябвало да спомене от чии бомбардировки е защитавал София офицера Списаревски. Но тъй като това би накърнило репутацията на любимите му англосакси, той мълчи. Списаревски загива, сражавайки се срещу самолетите на САЩ и Великобритания.  Само над  София коварните, изживяващи се като „богоизбрани“ англосакси, без никаква причина хвърлят 1784 бомби, убиват 750 души и раняват 710. Те разрушават 93 държавни и 3211 частни сгради, удрят и Народният театър „Иван Вазов“. Но за това зловещо престъпление на англосаксите Тагарев и дума не обелва.

Но той е напълно прав, когато казва за  Альоша, че  „никога не е воювал на наша територия“. Съветската армия не води битки в прекрасната ни Татковина – нейната „война“ е без нито един изстрел. През 1944 г. огромната част от българският народ я посреща точно като армия-освободителка – с много обич, с цветя и погачи.

Впрочем в своят „анализ“ супер русофобският StopFake не пропуска да демонизира  съветските войници. За тази цел услужливо му помага Евелина Келбечева – професор в Американския университет у нас (а това е напълно достатъчно, за да ни стане ясно, каква ще е нейната позиция по темата). Според тази „историчка“ съветската инвазия през 1944 г. не е нищо друго, освен окупация, при която има безнаказано убити хора, ограбени български домове и изнасилени жени от пияни съветски войници.

Тагарев не е единственният русофоб и заклет евроатлантик в правителството ни. Като него мисли и началника му – премиера Денков. Той също е убеден, че в учебниците на децата ни е представена само една част от историята, в която Русия и Съветския съюз са показани в една определена светлина. Има факти, които внимателно са „изчистени“, твърди премиерът.

И тъй като администраторите на  Facebook ме обвиняват „в липса на контекст“, то ще подчертая, че изявленията на военния ни министър и премиера са част точно от един контекст, в който те ни поставиха днес. Става дума за чудовищна по размерите си кампания за промиване на мозъците на българските граждани и насаждане в тях на неистова омраза към Русия. Тя се провежда под американски контрол и с американски пари и в нея особено внимание се отделя на учениците и студентите. За тази цел Държавният департамент на САЩ вече отпусна 900000 долара на министерството на образованието.

Подготовката за представяне на историята ни на нашите деца „в нейния реален смисъл“ (според изискванията на англосаксите!) вече върви с пълна пара. За това говори например и проучване на т.н. Институт за глобални анализи. Той ни  се представя за „независима и непартийна организация с нестопанска цел“ – пълен абсурд, след като издръжката му идва от САЩ и негови съюзници. Та този „институт“ е провел проучване, което е финансирано от Държавния департамент на САЩ. Въз основа на него е подготвил доклад, озаглавен така: „История под прицел. Руската историческа дезинформация, политики на паметта в България и уроци за справяне с миналото от Централна и Източна Европа.“ В него са изследвани и учебниците за 4-ти, 7-и., 10-и и 12-и клас. А какво са търсели в тях „експертите“ на т.н. институт може да узнаем още от анонса към доклада им: неговата цел е да се „фокусира върху изкривяването и фалшификацията на историята като основния фактор, който информира кремълските операции за влияние в България на базата на наратива за привидно взаимоизгодните връзки между България и Русия, скрепени с културно-исторически сходства.“

Пределно ясно е, че ако проамериканските партийки „Демократична България“, „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС и ДПС се задържат на власт, то от учебниците по история ще бъде премахнато всичко, което би могло да породи позитивни чувства за Русия у децата  и младите хора. Евроатлантици, соросоиди, глобалисти, либерали, любители на нетрадиционен секс и пр., настървено ще действат, за да сбъднат мечтата на англосаксите – нашите деца и внуци да намразят Русия. Още повече, че за усилията им техните господари са им осигурили и богато заплащане.

Процесът на манипулирането на децата и младите хора у нас в антируска насоченост сега се стимулира и от овластените недоразумения в Евросъюза. За тази цел на  17 януари 2024 г. бе приета и специална резолюция на Европейския парламент. Интересен коментар на нея направи проф. Дарина Григорова – един от много малкото наистина ерудирани и почтени историци у нас, специалист по Русия. Струва си той  да бъде прочетен, за да разбере човек, какво бъдеще му готвят инфантилните, некомпетентни, свръх корумпирани, заслепени от омразата си към Русия образи на власт у нас и в Европа.

Древнокитайският философ Лао Дзъ (роден 571 г. пр. Хр.) е казал: честните не са богати, богатите не са честни. Ако го перифразирам то тя ще прозвучи така: проверителите на факти нито са независими, нито са почтени.

А истински независимите и неподкупните не стават проверители.