Невидим чадър, който ги подлудява

Невидим чадър, който ги подлудява

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/i_korotchenko/20427537/1857722/1857722_original.jpg?w=640&ssl=1

Напрежението на нашия континент продължава да расте. Американската медия The National Interest подчертава, че вината за неговата ескалация е в поведението на НАТО и най-вече на САЩ: техни военни плътно обграждат Русия – а не обратното.

Затова тя има всички основания да се опасява от реално военно нападение от страна на НАТО и САЩ. Още повече, че за последните няколко столетия Русия нееднократно е била обект на агресия от държави като Полша, Швеция, Франция, Германия, Румъния… Дори и от САЩ, които през 1918 г. нахлуват в Русия с военен контингент. А сега около нейните граници те  систематично демонстрират изключително висока активност – провеждат мащабни военни учения, като не скриват техния определено антируски характер. Така например, военно-въздушните сили на САЩ признаха, че техни бомбардировачи В-1В репетират задачи за унищожаване на черноморския флот на Русия.

Ето защо нейните усилия да създаде силна отбрана са напълно оправдани, коментира на страниците на The National Interest  и Питър Сучиу – известен американски експерт, автор  на книги на военна тематика. За него суперсъвременната руска военна техника следва да се разглежда не като потенциал за настъпателни действия, а като средство за сдържане и отрезвяване на всеки потенциален агресор. Това, че Русия насочва ресурсите си най-вече в укрепване на своята отбрана доказва и факта, че днес тя разполага с най-ефективната и мощна система за радиолектронна борба в света. И затова не е случаен изключителният интерес точно към тези нейни оръжия от страна на противниците и.

Известно е, че в последните месеци САЩ и НАТО особено активизираха присъствието си в Черно море. Отчитайки това Русия буквално скри под невидим чадър Крим например. На полуострова, който в резултат на референдум се присъедини към Русия, са разположени изключително ефективни системи за радиоелектронно противодействие (РЕП). За някои от тях разказа руската информационна агенция РИА Новости.

Благодарение на руските РЕП корабите на НАТО и САЩ въобще не са в състояние да водят разузнаване около нейното черноморско крайбрежие.  Те моментално извеждат от работа разузнавателната им апаратура, като същевременно блокират навигационните им системи. В резултат на мониторите на натовските кораби започват да се появяват лъжливи координати и екипажите им са напълно дезориентирани.

За целите на РЕП руските военни разполагат с множество уникални и високотехнологични средства. Сред тях е и комплекса „Красуха-4“ например. Информацията за неговите възможности е строго засекретена. Това, което е известно е, че той работи по цели в радиус от около 300 км (хоризонтално и вертикално). Щом се задейства защитаваната от него зона се оказва буквално покрита с невидим чадър – в нейните граници престават да работят всякакви вражески източници на радиоизлъчване (системата безпроблемно различава руските сигнали от тези на противника).

Пред „Красуха-4“ са беззащитни всички бортови радари на ударната, разузнавателната, безпилотната авиация, включително и американските авиационни комплекси за радиоследене и насочване  АУАКС (от англ. airborne warning and control system – AWACS,  „система за въздушно предупреждение и управление“). Ефективна е против всички радиолокатори на най-модерните разузнавателни самолети. И не само това: „Красуха-4“ ослепява високоточното оръжие на противника – след нейното въздействие бомбардировачите вече не могат да откриват цели на земята и съответно да насочват към тях оръжието си. Тя се справя и със спътници-шпиони, като нарушава тяхната работа.

Вече цитираната медия The National Interest съобщи за доклад на американски военни, в който се твърди, че „Красуха-4“, разположена в руската база в Сирия, сериозно е повредила два от най-модерните американски изтребители – F-22 и F-35. Те уж случайно са се оказали в зоната на действието и. В резултат от активирането и американските пилоти са загубили всякаква ориентация и едва са се добрали до базата си. След изследването на самолетите са били забелязани сериозни нарушения в работата на електронни компоненти, които е трябвало  да бъдат заменени.

Lockheed Martin EC-130 Compass Call е сред най-модерните американски комплекси за водене на радиоелектронна борба. Създаден на базата на С-130 Hercules, той е предназначен за създаване на смущения на вражеските системи за комуникация. Е, в Сирия и върху него руските РЕП имаха възможност да покажат възможностите си, като много бързо го извадиха от строя.

 „Красуха-4“ се изяви и при противодействието на масираните ракетни атаки срещу Сирия с използване на американски крилати ракети „Томахоук“. Благодарение на нейната работа няколко от тези крилати ракети – последен модел, попаднаха неповредени в ръцете на руски военни. Това позволи на екип от руската компания „Радиоелектронни технологии“ да извлече особено полезна информация за честотни оптични и радиотехнически диапазони на американските ракети.

https://i0.wp.com/static.360tv.ru/get_resized/vu3U8T9EntqtzaHuulv0Lmei661ufD1e1xN-H1_JL38/resizing_type:fill/size:1600:900/gravity:fp:0.5:0.5/enlarge:1/aHR0cHM6Ly8zNjB0di5ydS9tZWRpYS9pbWFnZXMvYXJ0aWNsZXMvY3JvcHMvZTczMmEzNWEtMDIyZi00YTY2LWEyYWQtMTUzMjc5M2Y5ZjY4L2Nyb3BfOTIxXzUxOC5qcGc.jpg?w=640&ssl=1

Руските специалисти изпреварват западните си колеги и в областта на индивидуалната радиоелектронна защита на бронирана техника и летателни апарати. Така най-новата им система „Ртут-БМ“ забелязва снаряда при неговото изстрелване и изпраща незабавно срещу него сигнал с много голяма мощност. Резултатът е, че той се взривява на безопасно разстояние, без да причини вреда на руските военни.

А сред най-новите руски системи за РЕП е и автоматизираната система за управление РБ-109А „Билан“. Снабдена с изкуствен интелект тя избира най-ефективните методи за парализиране на всякакви радиоелектронни компоненти във въоръжението на противника. „Билан“ търси, открива и наблюдава за радиостанции на противника, системи за комуникация, радиолокатори – наземни и въздушни, самолети АУАКС, спътници, които се използват от наземни и въздушни комплекси на противника. Под наблюдение са и индивидуалните радиостанции на личния състав на армията на противника, както и тези, използвани от диверсанти и терористи. Алгоритмите на „Билан“ избират първостепенните цели, както и най-ефективните начини за тяхното блокиране. В състояние са да се намесват и превръщат информацията в дезинформация за противника.

Особен интерес сред военни експерти буди и лазерният комплекс „Пересвет“, предназначен за защита на руските междуконтинентални балистични ракети, пише американското издание The Space Review. Снабден е с най-мощната в света лазерна установка, управлява се от суперкомпютър. Комплексът вече е разположен в 4 руски ракетни дивизии. Впрочем за „Пересвет“ спомена президента Владимир Путин през пролетта на 2018 г. Тогава той посочи, че не може да разкрива подробности, но за специалистите ще е ясно: наличието на „Пересвет“ разширява определено възможностите на Русия за защита на своята безопасност.

В интерес на истината точно средствата за РЕП са под гриф  най-строго секретно. Знае се например, че съществува  свръхсекретен комплекс за РЕП „Самарканд“, но не е известно какво е възможно точно той да прави. А не е изключено той също вече да е тестван в Сирия.

Подходът на Русия за защита е невероятно ефективен. Да се изведе вражеско въоръжение чрез РЕП от строя е съпроводено с много по-малко рискове и разходи на ресурси в сравнение с неговото унищожение чрез ракети например.

The National Interest цитира командващият сухопътните сили на САЩ в ЕВропа генерал Бен Ходж, който казва: успехите на руснаците в радиоелектронната война в Сирия са „умопомрачителни, невероятни“. Благодарение на своята обмислена военна стратегия и качествения научен потенциал, с който разполага Русия, днес тя е недостижима и в РЕП.

А това означава, че да градиш планове за нападението и е все едно да подписваш смъртната си присъда.