Невидим убиец, който сами каним на гости

Невидим убиец, който сами каним на гости

https://i0.wp.com/img.grouponcdn.com/deal/9EBVi2dqWrPtQM4BfX3d7t/team_vape-2048x1229/v1/t440x300.jpg?w=640&ssl=1

Публикувани са резултатите от първото по рода си продължително наблюдаване на пушачи на електронни цигари. В него са участвали 32000 американци, а самото изследване е траяло три години, съобщава медията Medical Express. В резултат на него учените са категорични: тези, които пушат електронни цигари рязко увеличават риска да заболеят от три твърде опасни заболявания. Става дума за развитие на астма, бронхит и емфизема – състояние, което буквално разрушава тъканите, благодарение на които работят белите ни дробове. Неслучайно го наричат задушаващо заболяване. Вейпърите – хората, които пушат елекртонни цигари, увеличават с 30 на сто вероятността да се разболеят от тях.

Особено опасно е съчетаването на електронни и обикновени цигари. Тогава вероятността  от разболяване се увеличава три пъти в сравнение с тези, които ги пушат отделно. Впрочем, за да се прояви опасният ефект е достатъчно пушещият електронна цигара да е в компанията на хора, които дърпат обикновени цигари.

Учените предупреждават, че пристрастяването на много хора към вейпингът създава все по-сериозни проблеми пред тяхното здраве. Те въведаха и специален израз –  увреждане на белите дробове поради използването на електронни цигари или вейпинг (e-cigarette or vaping product use-associated lung injury – EVALI). Факт е, че в САЩ вече са регистрирани десетки смъртни случаи, причината за които е вейпингът. А у повече от 2000 души са установени много сериозни заболявания на белите дробове. Една от основните причини това да се случи, са твърде  високите равнища на токсични химикали, които има в електронните цигари.

Авторитетното научно списание Cardiovascular Research публикува резултати от друго проучване, които доказват: вейпингът предизвиква широка гама от патологии, както на сърдечно-съдовата, така и на нервната система на вейпъра. Свръхмалки твърди частици проникват в неговата кръвоносна система и поразяват на първо място тъканите на сърцето му. Освен това в състава на смеските за електронни цигари, влизат ароматизатори и соли на различни метали, които също много зле се отразяват на организма на пушещия.

https://i0.wp.com/mjbizdaily.com/wp-content/uploads/2019/11/sized-vaping-vaporizer.jpg?w=640&ssl=1

Авторите на това полезно изследване не забравят да ни припомнят и главната опасност, която носи никотина: увеличаване на кръвното налягане. А оттук следва поразяване на цялата сърдечно-съдова система: нарушава се ритъмът на сърдечната дейност, образуват се тромби, които водят непосредствено към емболия (запушване на кръвоносен съд). А това означава повишен риск от инфаркт или инсулт.

Но това не е всичко: лабораторни изследвания, проведени в Ню Йоркският университет върху мишки, показват: тютюневите пари от електронните цигари са причинили на една пета от тях рак на дробовете. У две трети от тях клетките са започнали да се делят ненормално, което е типично за появата на онкологично заболяване. Както отбелязва Мун-Шонг Тан – професор по медицина, твърде погрешно е да се рекламират електронните цигари като безопасни – засега няма достатъчно научни доказателства за подобно твърдение.

Но и това не е всичко, с което ни заплашва вейпингът. Оказва се, че той води и до дълбока депресия – извод, който бе направен след наблюдаване на близо 900000 американци. А самото проучване бе осъществено в световно известният център за профилактика на болестите на сърцето „Джонс Хопкинс“. Резултатите от него са публикувани в JAMA Network Open. Учените са убедени: виновник за това е никотинът, който се съдържа в електронните цигари. Тези, които ги ползват са имали два пъти повече депресивни състояние в сравнение с непушачите. Обяснението е, че никотинът променя биохимични процеси в главният мозък и така прави депресията твърде вероятна, а и по-тежка. За кратко настроението на пушещият може да се подобри, но продължителната консумация оказва определено негативен ефект на психиката му.

Така стоят нещата с електронните цигари: те не са просто опасни, те са изключително вредни! И то не само за активните пушачи, но и за пасивните – тези, които не пушат, но са в обкръжението на вейпъри.

Сигурен съм, че хората с електронни цигари в устата няма да погледнат този материал – те избягват да четат подобни текстове.

Но също така знам, че точно те ще си имат много сериозни здравословни проблеми – ако не днес, то утре. Цената за мимолетното удоволствие е инфаркт, инсулт, рак, ранна смърт…

И виновни за това ще са самите те. Защото каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го стори.