Тя всекидневно заплашва здравето ни

Тя всекидневно заплашва здравето ни

https://i0.wp.com/www.mypolacy.de/filerequest/301x251/57ef62b0e62a2468491c5a85.jpg?w=640&ssl=1

Няма по-голяма ценност от здравето. От него зависи не само, колко дълго ще ни има на този свят, но и дали ще сме във форма, за да му се радваме. Затова много от нас се опитват да хранят с истински храни – доколкото това е възможно в наши дни. Други почти всеки ден се потят във фитнес салони или бягат из парка. Трети са чести гости в поликлиники и най-старателно следват препоръките, които им дават различни специалисти. А за себе си съм установил, че с най-голям интерес на сайта ми се следят публикациите, които имат непосредствено отношение към запазване на здравето.
Но, както твърди народната мъдрост, дребните камъчета обръщат каруцата. Оказва се, че една от сериозните опасности за организма ни идва оттам, откъдето най-малко я очакваме – от химията. А тя е навсякъде около нас – без нея не можем да си представим всекидневието си.
Френски изследователи установиха, че честото използване на почистващи средства повишава риска от възникване на тежко заболяване – хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). За да стигнат до този извод те са анализирали данни за 55000 жени – медицински сестри. В групата са били включени жени, които не са страдали от ХОББ през 2009 г. и са следяли за тях до май 2017 г. Така било установено, че медицинските сестри, които са използвали дезинфекционни средства за чистене на повърхности поне веднъж седмично, с 22 на сто по-често са страдали от развитие на ХОББ. Според учените, за появата на това опасно заболяване, са виновни глутаралдехида, водородния пероксид и четвъртични амониеви съединения, съдържащи се в почистващите вещества.

Много от нас използват влажни салфетки за ръцете и лицето по време на разходки или за малки деца. Но се оказва, че те далеч не са безопасни, особено за децата ни. Те са в състояние да породят различни заболявания – дерматит, алергии, синехия при малките момичетата. Факт е, че в развитите страни случаите на синехия при тях нарастват. Затова е добре да се замислим, преди да използваме мокрите салфетки – те са натъпкани с химикали, които при контакт с кожата на детето могат да предизвикат алергия или екземи.
Това се отнася и до консервантите, които са причинители на дерматит. Един от най-често използваните от тях в продукти за лична хигиена, козметика и за почистване на дома, е метилизотиазолинон (MI) и метилхлороизотиазолинон (MCI). Контактът с тях води до алергични реакции, дерматити, кожни обриви. Ето защо съвета на знаещи хора е, влажните салфетки да се използват само в извънредни ситуации и да не се чистят с тях чувствителни области, като лицето например.
И перилните препарати, които ползваме, съдържат твърде опасни за здравето ни химикали. В съчетание един с друг те усилват вредното въздействие върху нашия организъм. А постоянният контакт с прах за пране и други миещи средства, води до натрупване на токсични вещества в организма и вследствие на това и до различни заболявания.
Ето и някои от най-опасните компоненти в състава на праха за пране. Повърхностно активни вещества (ПАВ) – те контактуват с кожата ни и се натрупват в черния дроб, сърцето, в мозъка, отслабват имунитета ни, могат да доведат и до рак. Фосфати – вредни са за кожата ни, защото намаляват защитните и свойства, нарушават и вътрешния обмен на веществата, предизвикват изостряне на хронични заболявания.

https://i0.wp.com/deteylechenie.ru/wp-content/uploads/2017/03/vybor-poroshka.jpg?w=640&ssl=1

Съчетаването им с ПАВ засилва разрушителното въздействие на праха за пране върху организма ни. Фталатите придават устойчивост на ароматизаторите, но са особено опасни за бременни жени и кърмещи майки. Хлорът е изключително токсичен – по време на прането той се освобождава във вид на газове и може да предизвика отравяне на организма, ако се пере в тясно, непроветриво помещение. Изключително опасен е за хора, които имат белодробни заболявания, за деца и алергични. Сулфати – предизвикват алергии и др.
The Hearty Soul отбелязва, че в резултат на изследвания, експерти са посочили като особено опасни следните марки прахове за пране: Ajax, All, Arm & Hammer, Boulder Clean, Cheer, Dreft, Era, Fab Ultra, Gain, Kirkland, Persil, Tide.
Ако държим на здравето си не би трябвало и да приготвяме храна в алуминиево фолио, защото част от алуминия прониква в нея и така попада в организма ни. Факт е, че от алуминий са направени много от съдовете, които ползваме в кухнята си, алуминиев сулфат се използва и за почистване на водата. А той е доста опасен за здравето ни, особено за хора с костни заболвявания. Доказано е, че увеличението на алуминия в организма на човека намалява скоростта на ръста на неговите мозъчни клетки. С него се свързва и развитието на опасната болест на Алцхаймер.
Но готвенето в алуминиеви съдове е сравнително по-малко вредно, отколкото, ако използваме фолио. Завирането на вода няколко пъти в нова тенджера например, създава матов слой в нея, който предотвратява влизането на алуминий в храната. Докато алуминиевото фолио е предназначено за еднократна употреба и затова е невъзможно да се появи на него защитен слой. В процеса на приготвянето на храната стават химични реакции, при които алуминий попада в нея. Експерти ни препоръчват да се откажем въобще от алуминиево фолио, а за запичане да ползваме стъклена посуда.

https://i0.wp.com/ds1.static.rtbf.be/article/image/1248x702/1/f/0/29225c8049439f9734ebab02722ce752-1462349845.jpg?w=640&ssl=1

Немалко хора се вълнуват откъде са им дошли излишните килограми. Но малцина се замислят, че за това могат да са виновни съдовете, в които готвят храната си. Учени от Харвардския университет изследваха влиянието на химически вещества, съдържащи се в съдове с незалепващо покритие, върху човешкото здраве. Конкретно това са перфор алкилни вещества (PFAS) – изкуствени химикали, които са много устойчиви и разрушително влияят на ендокринната ни система. Учените откриха, че те водят до увеличение на теглото най-вече при жените. PFAS влияе върху това, с какво темпо организма изгаря мазнините в спокойно състояние. Големият проблем е, че практически е невъзможно да избегнем въздействието на PFAS – те са в състава на битовите предмети, които ползваме. Но е добре да се замислим все пак, в какво приготвяме храната си.
Установено е, че за последните 80 години наполовина е намаляло качеството на спермата и е нараснало мъжкото безплодие. Една от основните причини за това, според учени от университета на Нотингам, е битовата химия – вещества в нея оказват значително влияние на мъжката репродуктивна система. Конкретно се има предвид въздействието на полихлориран бифенил-153. Макар и забранен, той се акумулира в мазнините и присъства в много хранителни продукти. Другата опасна съставка е пластификатора диоктилфталат, използван в бита – влиза в съства на обвивките на мебели, килими, подови покрития, дрехи, кабели, играчки… Повишената им концентрация води до мъжко безплодие. Излиза, че намаляващата раждаемост се дължи и на повсеместното разпространение на битова и хранителна химия.
Още по-опасно е, че ние завещаваме на наследниците си много здравословни проблеми – негативните странични ефекти се предават от поколение на поколение, дори и ако потомцитге ни никога не са се сблъсквали с тези химикали. Те са в състояние да увредят здравето на нашите внуци и правнуци и да ги оставят без деца. Става дума за химикали, с които са тъпкани разнообразни продукти – от обезболяващи лекарства до пестициди.