„Невидими“ оръжия влияят на  бойните действия в Украйна

 „Невидими“ оръжия влияят на  бойните действия в Украйна

https://i0.wp.com/smolgazeta.ru/fc-web/fc-files/2022/06/113187.png?w=640&ssl=1

Преди няколко години  в американската медия The National Interest  се появи любопитна публикация. Тя бе озаглавена така:  „В електронната война Русия превъзхожда Америка!“ В подзаглавие нейният автор – Самюел Бендет, уточнява какво има предвид: „За американската армия стана ясно, че руските инвестиции в способности за електронна война може да са изпреварили всичко налично на Запад“.

Може да се доверим на Самюел – той професионално се реализира точно в сферата на най-новите военни технологии. Работил е в Националният университет по отбрана на САЩ  в областта на нововъзникващи и разрушителни технологии, изследовател е в CNA Corporation и сътрудник по външни отношения в RealClearWorld. Въз основа на анализ на различни източници, в това число и руски, Самюел стига до извода за качествено превъзходство на Русия над Запада в най-новите системи за електронна война. Той посочва вече внедрени в руската армия комплекси, като „Борисоглебск-2“, „Алгурит“, „Ртут-БМ“, „Красуха-4“, „Москва“, „Хибини“, „Витебск“, „Репелент“ и други. Самюел подчертава, че  в своите най-нови средства за водене на електронна война, руските специалисти са приложили принципи, които преди това не са били използвани в радиотехниката.

Самюел цитира в публикацията си генерал-лейтенант Бен Ходжис, командир на американската армия в Европа, който признава: Пентагонът е пренебрегнал електронната война през последните две десетилетия и е позволил на Кремъл да спечели сериозно предимство. За него успехите на Русия в тази област са направо „невероятни“!

 На същото мнение е и полковник Джефри Чърч – началник на електронната война на армията на САЩ. Той подчертава, че руските въоръжени сили разполагат с подразделения, които са специализирани във воденето на  такава  война.

Самюел прави своят извод за огромното предимство на руските средства за радиоелектронна борба (РЕБ) преди пет години. За него още тогава въпреки предприетите мерки от Запада, невероятното разнообразие от комплекси и постигнатият напредък на руските специалисти, представляват сериозно предизвикателство за силите на САЩ и НАТО.

От публикуването на тази статия изминаха цели пет години. През  това време  руските инженери и конструктори продължаваха да усъвършенстват съществуващите и да създават нови средства за РЕБ. Появи се и най-мощният в света мобилен наземен комплекс за РЕБ – „Мурманск-БН“, чийто радиус на действие е над 5000 км. С него вече разполагат военните  във Северният военен окръг, Крим и Калининград.

А сега руското военно министерство за първи път показа един уникален комплекс за РЕБ – „Палантин“. Той е част от други най-нови  руски военни технологии, които сега  са активирани на  украинска територия.

„Палантин“ прави безпомощни дроновете, блокира мобилните връзки и интернета в командните щабове на противника. Работи на далечина над 20 км, при това не с насочен лъч, а по  координати. Блокирането на сигнала на противниковите средства става не на 360 градуса, а по конкретна точка, която е избрана от оператор на „Палантин“. Ето защо този комплекс е в състояние да съсипва източниците на комуникация и интернета само на вражеските позиции, без да засяга и да вреди на  гражданската инфраструктура.

„Палантин“ напълно самостоятелно забелязва и извежда от строя безпилотни летателни апарати на противника. Той прехваща сигналите към и от него, включва и мощни смущения. Резултатът от това е, че операторите на земята, които ги управляват и насочват, губят връзката си с тях. Дроновете стават неуправляеми, а противника е дезориентиран на бойното поле.

Във възможностите на „Палантин“ е да определя много точно и мястото, от където се управлява дрона. Кординатите му в реално време се предават на най-близката артилерийска или ракетна батарея. Следва мигновен огневи удар и от операторите на дроновете на противника нищо не остава….

Несъмненно негово предимство е и мобилността му – той е монтиран на автомобили „КамАЗ“. В състояние е много бързо да се разгърне и да започне да действа на определената му  позиция – да намира, съпровожда, блокира и подавя каналите за връзка на противника.

 „Палантин“ е създаван за подавяне както на съществуващи, така и на перспективни системи за радиокомуникация. Той е и много ефективно средство за водене на радиоелектронно разузнаване. В състояние е да създава всевъвъзможни смущения за системите на навигация на противника. С точен електронен удар  да извежда от строя радар на противника, неговата мобилна и  транкинг-комуникация. И буквално  „заслепява“ електронните му системи в ултракъсовълновите и късовълновите диапазони.

Много голямо предимство на „Палантин“ е и това, че той е способен да обедини в една работна мрежа руските комплекси за РЕБ  „Москва“, „Жител“ и „Джудист“. А това определено рязко увеличава ефективността им. Докато с противника се случва точно обратното – губи комуникацията си, не е в състояние да координира действията си с други подразделение. Блокира се работата на всякакви средства за връзка – авиационни, артилерийски, щабни, на тези, които насочват самолети и ракети и др. Противникът буквално „ослепява“ от  „Палантин“ . А липсата на връзка и на данни от разузнавателни дронове невероятно го затруднява и намалява неговата възможност да контраатакува руските сили.

„Палантин“ може да бъде използван и като средство за деморализиране на противника – той може да разпраща на мобилните телефони на войниците и офицерите хиляди СМС-и с призиви да се предадат.

Но неговото главно предназначение е борба с безпилотниците на противника от всякаква класа, в това число и стратегически. Много евтино на фона на скъпо струващите зенитни ракети, използвани за сваляне на дронове, но изключително ефективно той ги прави безпомощни. Ето защо според различни експерти широкото използване на комплекси като „Палантин“ е  много  перспективно. По своите възможности той поне три пъти превъзхожда предишните поколения руски средства за РЕБ. По ефективността  и  боеспособността си той няма  аналози в нито една армия на водещите държави в света.

Точните и пълни характеристики на „Палантин“ са известни единствено на неговите конструктори и на руските военни с право на достъп до тях. Но и  при създаването на „Палантин“ са следвани най-добрите традиции на руската оръжейна школа. Независимо, че той е продукт на супер  модерни радиоелектронни технологии, той е пределно прост за управляване и обслужване.

Комплексите за радиоелектронна борба са много важен елемент от цялостната противовъздушна отбрана на Русия. В края на май т.г. стана известно за супер модерен натовски дрон, който е летял над Черно море и е събирал информация за украинските въоръжени сили. Но много скоро му се е наложило да изчезне от района – задействани са били руски комплекси за РЕБ. Комбинирани смущения върху радиотехническите датчици на дрона са направили мисията му безсмислена.

Според експерти притежаването на способности за водене на  РЕБ позволява да се увеличи до два пъти бойният потенциал на сухопътните войски и да се намалят до шест пъти загубите на самолети. Потвърждение на това са постигнатите резултати от руските въоръжени сили в Украйна от началото на специалната им операция. По данни от 5.06.  те са унищожили от 24.02. досега 189 украински самолета, 129 вертолета, 1114 безпилотни летателни апарата, 330 зенитни ракетни комплекса, 3416 танка и други бронирани машини, 470 установки за залпов огън, 1778 оръдия и минохвъргачки, 3419 военни автомобила и т.н. Изпепелени от руската противовъздушна отбрана са и около 100 от прехвалените турски дронове „Байрактар“ (отделно други стотици от тях бяха взривени с високо точни ракети в хангари и складове).

За ликвидирането на това огромно количество от смъртоносни оръжия на украинските въоръжени сили, наред с крилати високо точни ракети „Калибър“, комплекси „Искандер“, артилерия, самолети, вертолети, танкове и др., несъмнено принос имат и средствата за радиоелектронна борба.

В това число и най-новият сред  тях – уникалният „Палантин“!