Невидими „нощни призраци“ всяват ужас в противника!

Невидими „нощни призраци“ всяват ужас в противника!

Те са в състава на малки групи – от по трима души. Единят е  стрелецът,  вторият следи с бинокъл за стрелбата и дава корекции, ако е необходимо. Третият, разположен недалеч от тях охранява групата и наблюдава за появата на вражески дрон в небето.

Така работят руските снайперисти, които на Запад наричат  „нощни призраци“, защото се изявяват най-вече, когато се стъмни. От тях зависи много успеха в бойните действия. Те прикриват атаките на щурмовите подразделения. В състояние са да възпрепятстват осигуряването на противника с боеприпаси и продукти на бойните му позиции, да блокират ротацията на негови военнослужещи. Могат да унищожават не само жива сила на противника, но и негови радари, комуникационни възли, леко бронирана техника, нисколетящи дронове… Благодарение на високият им професионализъм се  провалят планирани операции на противника. И се всява неописуем страх сред неговите военнослужещи. А като унищожават важни вражески цели, снайперистите спасяват живота на десетки и стотици руски военнослужещи.

Защото са изключително ефективни „нощните призраци“ привличат вниманието и на западни медии. The New York Times написа, че украински войници високо оценяват професионализма и ефективността на работата на руските снайперисти.

Това обяснява защо за врага те са особено важен приоритет за унищожаване. За главите на най-добрите снайперисти се обявяват награди в десетки хиляди долара. Прави се всичко възможно за да се разкриват позициите им. Огромни площи, за които има подозрение, че в тях са разположени снеайперисти, се покриват плътно с артилерийски, ракетен, минохвъргачен огън.

Снайперистите са елита на всяка армия, в това число и на руската. Малцина са способни да лежат с часове неподвижно под дъжд и сняг, в калта, на студ и жега. И при това да са съсредоточени, да наблюдават непрекъснато обстановката. За тази цел те продължително се подготвят на военни полигони.

А Русия се грижи те да бъдат въоръжени с най-доброто, което тя произвежда. Неоспорим факт е, че и тук руската военна промишленост е водеща в света – конструира и създава уникални снайперски карабини (винтовки). А  снайперистът сам избира тази, която е най-подходяща за поставената му бойна задача.

В руската армия сега започва да постъпва полуавтоматичната снайперска карабина „Чукавина“ (СВЧ), създадена от концерна „Калашников“. Тя тежи 4.6 кг, а пълнителят и съдържа десет патрона. С първият изстрел снайпериста поразява цел, намираща се на дистанция от около километър. СВЧ ще замени основната снайперска винтовка на руската армия „Драгунова“ (СВД), която е приета на въоръжение през 1963 г.

СВЧ е отлично оръжие за близък контактен бой. Въйоръженият с него снайперист е несравнимо по-ефективен от обикновения военнослужещ, който трябва да изстрелва множество патрони, за да порази своя противник. Снайперистът прави това само с един изстрел – ликвидира първо офицерите и така всява хаос сред войниците.

А най-добрите снайперисти получават наистина уникални оръжия. Като новата високоточна руска карабина Bespoke Gun Raptor Tactical, които поразява цел на разстояние 1850 метра. Всъщност става дума за надежден и ефективен комплекс, който включва освен карабината още термовизионна приставка, далекомер, метеостанция… Прицелите към оръжието индивидуално се избират според изискванията на конкретният снайперист. Това осигурява уникална точност на тази карабина – опитен стрелец е способен два пъти да попадне в една точка. Боеприпасите също се изготвят за определени задачи. Теглото на Raptor Tactical е 7.1 кг.

Невероятно ефективна е и  антиматериалната карабина  МЦ-572 „Астарта“. Наричат я така, защото е в състояние да унищожава лекобронирана техника, съоръжения и други материални цели на противника. По основният показател – точност, тя четири пъти превъзхожда широко рекламираната американска карабина Barrett M82. На разстояние от 100 метра снайперист, въоръжен с „Астарта“  произвежда пет изстрела в кръг с диаметър 1.5 см, докато Barrett  прави това в кръг от 6 см. „Астарта“ използва боеприпаси калибър 12.7 мм, както и Barrett, но тя е не само  по-точна, но и  по-лека и по-евтина от американската карабина. Ето защо специалисти я определят като „убиец“ на Barrett.

На въоръжение на руските снайперисти вече е и крупнокалибрената снайперска винтовка (СВЛК-14С)  „Сумрак“., производство на руската компания Lobaev Arms. Това е най-далекобойната и смъртоносно точна карабина в света – през 2017 г. с нея е улучена цел, намираща се на разстояние от 4210 метра. Тогава това бе истински рекорд, недостигнат от никоя друга карабина в света! През 2022 г. друга руска винтовка – ORSIS-CT20, порази цел на дистанция от 5117 метра.

Сега в зоната на руската операция в Украйна „Сумрак“  от безопасно разстояние (извън пределите на видимост на противника)  разстрелва особено важни негови цели. Работи в диапазона от температури от −35 до +55 °C.  Заради високата начална скорост на използваните специални патрони от изстрела до попадането в целта изминават не повече от 4 секунди.  Крупнокалибреният „Сумрак“ с лекота поразява и материални обекти – не са малко случаите, когато руски снайперисти с нея предизвикват детонация на артилерийски снаряди например. „Сумрак“ пробива с лекота всички типове съвременни бронежилетки. На 14 октомври 2022 г. руски снайперист бе награден със званието „Герой на Русия“ заради унищожаването на няколко десетки приоритетни цели – високопоставени украински офицери, картечари, оператори на дронове, свързочници… Според експерти, „Сумрак“ е по-ефективна снайперска карабина от съществуващи чужди аналози, като американските CheyTac M200 и Anzio Mag-Fed 20 MM Rifle, английската Accuracy International AW50, австрийската Steyr-Mannlicher SSG 08 и унгарската Gepard M1.

Русия се грижи за своите снайперисти не само като произвежда уникални оръжия за тях, но и като създава специални облекла, които ги правят невидими за топловизорите на противника. Като „Богомол-Z“, който значително намалява топлинната забележимост в сумрачно и тъмно време на денонощието. Новото камуфлажно облекло е създадено с използване на най-нови технологии и тежи под 3 кг.

Още през 2015 г. руски учени от град Томск са създали уникален материал, който позволява на обект максимално да се слива с околната среда в широк диапазон на инфрачервеното излъчване. Изготвеният от него камуфлаж се състои от три слоя – първият намалява топлинното излъчване, средният – охлажда, а външният филтрира топлоотвеждането чрез наночастици. Така облеченият в него снайперист става невидим за топловизорите. Предполага се, че руснаците използват графен, който те могат да произвеждат.

Облеклото вече е на разположение на руските снайперисти. И ги скрива дори от най-модерните натовски топловизори и прибори за нощно виждане. Така руските снайперисти не са били забелязани дори с помощта на най-добрия американски топловизор  Coral Hand-handed Long Range Thermal Imager (LRTI), който е в състояние да вижда нощем на разстояние до 7.5 км. В интерес на истината и украинските снайперисти разполагат със западни камуфлажни облекла, но те избягват да ги носят. Причината е, че облечени в тях те не могат  нито да се движат, нито да лежат, защото ще получат топлинен удар. За разлика от западните експерти този проблем успешно е решен от руските им колеги – снайперист, който носи техният „невидим“ костюм, спокойно може да изпълнява задачата си. И при това остава наистина невидим за топловизора на врага дори и на разстояние от два метра – той буквално се слива с обкръжаващият го фон.

Негласното правило, което с пълна сила се прилага и в Украйна е: появи ли се в района на сражението снайперска група тя трябва незабавно да бъде ликвидирана – снайперисти не се пленяват. Причината е, че те са невероятно ефективни и при настъпление, и при отбрана. В състояние са напълно да дезорганизират работата на цели подразделения на пративника. Като ликвидират негови офицери, те всяват хаос и страх сред войниците. Провалят настъпателни операции, като унищожават картечари, гранатометчици, оператори на дронове, свързочници и други ключови военнослужещи на врага.

Невидими, безшумни и смъртоносно ефективни са „нощните призраци“ на руската армия – нейните снайперисти. Тяхната дейност осезаемо допринася за победата на великата славянска държава в обявената и от Запада прокси война на украинска територия.