Свръх некомпетентни лидери вдъхновяват родни управници!

Свръх некомпетентни лидери вдъхновяват родни управници!

Колкото по-невеж и необразован, но арогантен и алчен е човек днес, толкова по-големи са шансовете му да се издигне във властта. До тзи извод неизбежно ще стигнем, ако следим внимателно за делата на управляващите най-богатите и влиятелни държави на Запад. А недоразуменията, които изпълват различни организации у нас – от парламента до всевъзможни кметства, не просто са впечатлени от колегите си на Запад. Те са  техните кумири, които те следват с неописуем възторг и ентусиазъм. Начините, по които те управляват държавите си, налудничавите решения, които те все по-често вземат, ни се представят от всевъзможни манипулатори като единствено правилните. И алтернатива на тях просто не съществува! Тъпоглави политици, за които гласуват все по-малко избиратели, не се уморяват да ни обещават: страната ни я очаква блестящо бъдеще само, ако следваме неотклонно решенията, които вземат „елитите“ на власт в САЩ и Великобритания и техните западни съюзници.

Докато реалността е точно обратната: катастрофата, към която сега лети стремително Европа,  в най-голяма степен е резултат от невероятно глупави решения, взети от лидери на най-високо равнище на континента ни. Основна причина това да се случва, е и  сляпото подчинение на всевъзможни евролидери на управляващата САЩ администрация на президента Джо Байдън. В това, че и там, както в Европа вече няма мъдри хора във властта, ни доказват негативни процеси, които сега текат в САЩ – от икономическа рецесия, в която изпада тази държава до невероятна криза в системите и за сигурност. Неслучайно публикациите в американски медии, в които ключово определение за САЩ е „бананова република“, само растат.

The Hill е влиятелна американска медия, която принадлежи на  компанията News Communications. В нея се появи интересна статия, която търси отговор на въпроса, защо Запада взема такива глупави и неадекватни решения по отношение на конфликта в Украйна. Оказва се, че една от основните причини това да се случва е, че Запада реално няма ясна представа за целите и намеренията на Киев, за неговите загуби и представянето му на бойното поле. Управленчески решения западни лидери все по-често вземат въз основа на журналистически изяви. А, ако някои се осмели да прояви интерес към украинската реалност, то това се оценява незабавно като „подкрепа за Русия“.

The Hill припомня на читателя, че „в исторически план Америка има лошо представяне при провеждането на ограничени войни“. А в момента тя води прокси (опосредствена) война на Украйна с неясен край. Но след като американските управници не са наясно за случващото се в Украйна, то и американците нищо не знаят за това. Резултатът от цялата тази бъркотия е, че „все повече американци поставят под съмнение неограничения характер на подкрепата на Вашингтон за Украйна“, пише The Hill.

Заради некомпетентността на западните управници става все по-вероятно техните държави да бъдат въвлечени в много опасна и ескалираща ситуация. Украйна действа като терорист – тя уби 32-годишната Дария например, дъщерята на руския учен Александър Дугин. Никой не знае трябва ли Запада да осигури оръжия с голям обсег на действие, за да могат украинските войски да нанасят удари върху руска територия. А как ще реагира Запада, ако Киев поиска да смени режима в Русия? Колко пари ще са необходими за възстановяване на инфраструктурата на Украйна и нейната икономика и готови ли са САЩ и Евросъюза да платят тази цена? Ще влезе ли Украйна в НАТО или в Евросъюза? Колко дълго може да бъде подкрепяна тази страна в условията на небивало икономическо напрежение и т.н.?

Ако не си задаваме тези трудни геополитически и стратегически въпроси сега, това е равносилно на неуспешно планиране. А щом не планираме, то няма как да разберем, какви удари ще получим. Истината е, че няма точна представа за днешна Украйна. Тя напълно контролира информационното пространство на Запад и настанява в него информацията, която прецени за нужна. И която няма нищо общо с действителността. Резултатът от всичко това е, че некомпетентни западни управници вземат и некомпетентни решения, прави извод The Hill.

Spiked е популярно британско списание, фокусирано върху политиката, културата и обществото. В него се появи интересен анализ на Франк Фуреди – професор по социология в университета в Кент. Той също е посветен на един от най-големите проблеми на Запада днес: невероятното невежество на тези, които управляват западните държави.

Според автора, провалът на западното лидерство ясно се очерта с бягството на американските войски от Афганистан. „Оттогава стана болезнено очевидно, че на политическата върхушка на Съединените щати липсват интелектуалните ресурси, яснота и почтеност, за да бъде лидер на световната сцена. Изкуството на държавничеството изглежда почти е изчезнало“ пише  проф. Фуреди.

Той дава пример с  посещението на Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван наскоро. За проф. Фуреди това е „невъобразимо глупав и безразсъден акт“, който е вбесил Китай и е изострил напрежението на Америка с него.

За проф. Фуреди очевидно на Запад вече няма държавническо мислене. Той се позовава и на 99-годишният  Хенри Кисинджър – знаменит американски политик, носител на Нобелова награда. В наскоро излязла негова книга Кисинджър изтъква, че днешните управници на Запад са лишени от обмислено държавничество и интелектуална сериозност.

Истината е, че на власт на Запад са политици, дипломати, експерти, които са крайно неподготвени за сложните предизвикателства, пред които те са изправени. Те са зле обучени и необразовани, продукт на все по-лошите западни университети, пише проф. Фуреди. Тях не ги интересуват националните интереси, а насърчаването на човешките права на сексуалните малцинства в Близкия изток например.

На практика управляващите елити на Запада нямат необходимият интелект, за да разбират интересите на нациите, на които се предполага, че трябва да служат. Те са геополитически неграмотни, поради което западната външна политика няма стратегическа яснота. Управниците реагират на събитията, вместо да се опитват да ги формират. Ето защо „трябва да очакваме още повече гафове и автоголове от нашите лидери и дипломати през следващите години“, обобщава проф. Фуреди.

Струва ли си да се занимаваме с подобна тема – въпиещата неграмотност на управниците на Запад? Та  ние, простосмъртните българи имаме къде по-важни теми за обсъждане – невероятният ръст на цените на всичко и навсякъде, опасността да сме на студ и на тъмно през идващите зимни месеци, задълбочаващата се криза в здравеопазването, образованието и т.н.

Определено си струва, защото както казва народната мъдрост „рибата се вмирисва откъм главата“. Всичките ни проблеми идват най-вече от невероятният хаос, който раждат всекидневно недоразуменията, изпратени от шепа избиратели във властта.

Благодарение на невероятната си некомпетентност те правят единствено възможното за тях – да копират сляпо поведението на западните си колеги. Пред тях те се прекланят, на тях слугуват и тях възвеличават непрекъснато  в родното ни публично пространство. Така безумните, напълно невежи решения на западните управници, стават и наши. Доказателство за това например, е  ентусиазмът, с който прозападните партийки в парламента  „ГЕРБ/СДС“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Български възход“, сега все по-активно ни включват в прокси войната на Запада срещу Русия на украинска територия.

Изводът, който може да направим е, че докато подобни некомпетентни, необразовани тарикати изпълват коридорите на властта у нас, нищо добро не може да очаква прекрасната ни Татковина!