Мощен, бърз,  неуязвим  и смъртоносен: Т-90М „Пробив“!

Мощен, бърз,  неуязвим  и смъртоносен: Т-90М „Пробив“!

https://i0.wp.com/news2.ru/user_images/59900/589230_1580880829.jpg?w=640&ssl=1

В края на април т.г. специализираната по военни теми американска медия Military Watch Magazine съобщи, че в Украйна за първи път са се появили най-модерните руски  танкове от висок клас – Т90-М „Пробив“. По бойната си мощ те превъзхождат значително всички  предишни руски танкове, използвани в конфликти. Като се изключи танка от следващото поколение – Т-14 „Армат“, от който в момента Русия разполага с ограничено количество, Т-90М „Пробив“ е най-боеспособният в руската армия. В технологично отношение той изпреварва с повече от десетилетие всеки друг вид нейн танк, написа Military Watch.

Т-90М „Пробив“ превъзхожда всички други по-стари модели руски танкове по основни показатели, като оцеляване, ситуационна осведоменост, мобилност и огнева мощ,  подчертава медията. Сред  неговите предимства  са новото оръдие 2A46M-5, използването на боеприпаси 3BM-69/70, които пробиват до 900 мм броня, нови средства за управление на огъня, включително термовизионни системи, както за артилериста, така и за командира. Жизнеспособността на танка е подобрена с най-нови защитни системи. Двигателят е много по-мощен и има допълнителна броня за вътрешно съхраняваните боеприпаси.

Military Watch напомня, че от базовият вариант Т-90, Русия е произвеела няколко хиляди танка и почти всички е продала в чужбина – от Алжир до Уганда.

Използването на Т-90М в Украйна определено рязко ще увеличи бойните възможности на Русия в сравнение с танковете, които са били задействани по-рано – Т-72Б3 и Т-72Б3М. Засега те са основните танкове на въоръжение в руската армия и значително превъзхождат украинските танкове Т-64 и Т-72А. Но се разпространява информация, че те са се оказали уязвими от доставените от САЩ противотанкови ракети Javelin, използвани от украинската пехота. Впрочем това може да е и дезинформация – съобщенията за загуби на Т-72Б3 и Т-72Б3М идват най-вече от Запада и Украйна,  твърди Military Watch.

А на 20 май руски медии съобщиха, че за Украйна е изпратен цял ешалон от най-нови  супер танкове  Т-90М „Пробив“. Той е тръгнал от  град Нижни Тагил в Свредловска област, където е разположен техният производител – знаменитият Уралвагонзавод.

Анализът на различни – руски и западни медии, ни позволява да добием по пълна представа за „чудовището“, обозначено като Т-90М „Пробив“. Буквата „М“ в наименованието на танка  означава „модернизация“, но според военни експерти по същество става дума за съвсем нова бойна машина.

https://i0.wp.com/news2.ru/user_images/59900/631056_1628658567.jpg?w=640&ssl=1

Танкът тежи 46.5 тона, което е с 12 тона по-малко от френския танк Lecler и немският Leopard-2. Той е с 10,7 тона по-лек от американският  Abrams M1A1 и M1A2 (този модел тежи цели 70 тона!) и с 16 тона е по-лек от английския Challenger-2. А  и страничният му профил е най-нисък от всички тях. Ето защо те въобще не могат да се състезават с Т-90М по бързина и маневреност, което никак не се е отразило на бойната мощ на руският танк. А да не говорим пък за трудностите на западните танкове при превозването им по европейските пътища – те просто не могат да преминат през жп-тунелите и мостовете!

Танкът разполага с двигател от  1130 „коня“. Той му осигурява скорост до 70 км/час по шосе и около 50 км/час по пресечена местност. Горивото, което носи му позволява да измине 550 км. Снабден е с ефективно индивидуално-торсионно окачване, което осигурява висока стабилност на машината в движение и по време на стрелба. На танка е монтиран и още един дизел-генератор, който произвежда електричество за радиоелектронното оборудване, когато е изключен основният двигател.  Разполага и със система, която предотвратява различни аварии чрез автоматично диагностициране на всички възли и агрегати на танка. Тя блокира и всяко неправилно действие на механик водача. А вместо груби лостове, присъщи за предишните модели танкове, той сега разполага с модерен волан.

Огневата мощ на Т-90М „Пробив“ е невероятна! Новото му 125-милиметрово гладкоцевно оръдие  освен снаряди може да изстрелва и управляеми ракети. С тях танкът е в състояние да поразява както бронирани цели, така и вертолети на разстояние до 5 км. Танкът използва нови мощни снаряди – противотанкови, осколъчни, бронебойни и др., като зареждането с тях е напълно автоматизирано. За първи път в този танк командирът разполага и с пулт за избор на боеприпаси за изпращане в оръдието – при старите модели снаряда е бил поставян от артилериста ръчно. Има и две картечници – едната е свързана с оръдието, а другата е разположена на покрива на кулата и се управлява дистанционно. Така танкистите могат да стрелят без да излизат от защитеното пространство на танка.

Т-90М „Пробив“ справедливо го наричат  „летящият танк“. Той е в състояние буквално да прелита през препятствия. Благодарение на специален стабилизатор без да намалява скоростта той продължава да стреля от оръдието по противника. А артилеристът унищожава целите само с едно натискане на бутон на лаптоп пред него.

Т-90М „Пробив“ разполага с една наистина уникална система за управление – „Калина“. Тя включва лазерен далекомер, интегриран термовизионен канал с три зрителни полета, панорамен прицел, автомат за съпровождане на цели, блок на бойна информационно-управляваща система, апаратура за опознаване „свой-чужд“, средства за управление на аерозолни и димни завеси, спътникова навигация, която осигурява електронно картографиране и междуобектово взаимодействие, средства за вътрешна и външна връзка и др. Благодарение на „Калина“ точността на стрелбата на танка  е свръхпрецизна.

Много голямо предимство на Т-90М „Пробив“ е използването на армейски интернет – нещо, което не познават танковете на Запад. Става дума за т.н. „мрежоцентрична система“ за тактическо управление „Съзвездие – М2“. Създадена е от руския концерн „Созведие“, който се намира в град Воронеж. Тя позволява всеки танк да бъде интегриран в обща командна информационна мрежа. А това определено повишава степента на ефективно взаимодействие между участниците на бойното поле. Чрез нея екипажът на Т-90М получава  в реално време (с  Wi-Fi) указания и за цели, които визуално не вижда. Координатите за тях му осигуряват  дронове или други средства за разузнаване на бойното поле. Множество видеокамери осигуряват на екипажа пълно наблюдение на околното пространство. Благодарение на най-новите технологии танка може да воюва по всяко време на денонощието и при всякакви капризи на времето.

Екипажът се състои от трима души – механик-водач, командир и артилерист. Създателите на танка са се постарали да им осигурят максимални удобства, включително и климатик. Особено внимание е отделено  на защитата на екипажа и танка. Освен многослойна броня той е снабден с две най-модерни и уникални защитни системи. „Афганит“  пази танка, като изстрелва специален боеприпас срещу ракетата на противника и така или я взривява, или я отклонява от него.  „Реликт“ осигурява динамична защита от най-модерни противотанкови средства. Става дума за пластини с взривно вещество, с които е „облепен“ танка – при попадение на вражески снаряд те с насрещен взрив блокират разрушителното му въздействие. Т-90М вече бе тестиран в Сирия, където успешно се справяше с противотанковите комплекси Javelin, с които американците бяха въоръжили ислямските  терористи. Вътре танка е облицован със специален антиосколъчен материал от свръхздрава тъкан, създадена на основата на арамидна нишка. В пъти е намалена и  радиолокационната видимост на танка в сравнение с неговата базова версия. Според  различни експерти този руски танк е най-добре защитеният от всички видове танкове в света.

https://i0.wp.com/rossaprimavera.ru/static/files/b0bce747a47b.jpg?w=640&ssl=1

При усъвършенстването на  Т-90М „Пробив“  конструкторите, учените, инженерите са следвали характерният за руската школа  подход: най-модерните технологични решения да се съчетават с ключови предимства на предишни модели – като изключителна надеждност, простота и минимален обем на техническо обслужване по време на експлоатация и др. В резултат се е получил този уникален танк, който реално няма конкуренти днес в света. По най-важните за подобна бойна машина показатели –  защитеност, огнева мощ, подвижност, командване, надеждност и др., той  категорично превъзхожда западните танкове. И не само с това – Т-90М „Пробив“ има най-добро съотношение на цена с качество: той е два пъти по-евтин от американския „Абрамс“ М1А2 SEP например и в същото време е най-малко два пъти по-ефективен от него! Т-90М „Пробив“ е единствената бойна машина, която съхранява тактическата си  маневреност при въздействие на интензивен огън от страна на противника.

Това обяснява огромният интерес към него в световните медии – танкът привлече вниманието на Business Insider, The National Interest, Army Technology, MailOnline, The Diplomat,  Yahoo News Japan и др.

Несъмнено участието на Т-90М „Пробив“  в специалната  руска  операция на украинска територия ще допринесе  осезаемо  за   неутрализация на западните оръжейни доставки и за по-бързо постигане на целите, които Русия си е поставила.