Невероятно е полезен за здравето ни, ако е истински

Невероятно е полезен за здравето ни, ако е истински

https://i0.wp.com/www.signupgenius.com/cms/socialMediaImages/iStock_000017046715XSmall.jpg?w=640&ssl=1

Вероятно защото обожавам чая винаги се радвам, когато срещна нова информация за това, колко е полезен за организма ми. А ето и най-свежата: който обича чай старее много по-бавно от онези, които го пренебрегват! Това доказват учени от Националния университет на Сингапур, ръководени от доцент Фън Лей. Тяхното проучване е било осъществени съвместно със специалисти от други два престижни университета – Есекския и Кеймбриджкия. Продължило е три години – от 2015 до 2018 г.
Това първо по характера си изследване, доказва ползата от пиенето на чай за мозъчната структура. За учените ефекта върху мозъка може да се представи като пътния трафик, ако приемем мозъчните зони като дестинации, а връзките между тях като пътища. Когато една пътна система е по-добре организирана, движението на превозни средства и пътници е по-ефективно и използва по-малко ресурси. По същият начин, когато връзките между мозъчните региони са по-подредени, обработката на информация може да се извърши далеч по-успешно. Е, редовната употреба на чай – зелен или черен, въвежда ред и пази организацията на мозъка от
негативното влияние, което му оказва стареенето на човека. При тези, които пият чай, различните области на мозъка им са свързани по-действено. Новото проучване впрочем потвърждава извода на друго, което същия екип е провел през 2017 г.: ежедневната консумация на чай може да намали риска от когнитивен спад при възрастни хора с 50 на сто!
Всъщност изследователите от Сингапур и Великобритания потвърждават нещо, което наши предшественици са открили преди векове: невероятната полза от пиенето на чай за здравето на човека. Чаят е естествено противораково средство – предпазва организма ни от злокачествени тумори. Шведски учени от Karolinska Institute в Стокхолм установяват: с 46 на сто се намалява риска от рак на яйчниците при жени, ако те пият една или две чаши чай всеки ден в сравнение с тези, които не го консумират. Всяка допълнителна чаша чай дневно намалява опасността да заболеят от този вид рак с 18 на сто. А в Китай мъжете боледуват от рак на простатата много по-рядко, отколкото тези в Австралия например. Причината е, че китайците за разлика от австралийците пият зелен чай. Защитният ефект се дължи най-вече на изобилието от антиоксиданти, които има в него.
Продължителната редовна употреба на зелен чай намалява и опасността от поява на инсулт – рязко нарушаване на снабдяването с кръв на някоя област на мозъка ни. Той укрепва сърцето ни, пази ни от диабет, помага ни да се отървем от излишни килограми, спасява костите ни от разрушаване и т.н. Установено е, че чаят е много по-ефикасен при 29 заболявания, предизвикани от различни бактерии и вируси, в сравнение с антибиотиците. А като регулира и кръвното ни налягане, съхранява черния ни дроб, нормализира храносмилането и пр., зеленият чай реално удължава живота ни. Неслучайно в древен Китай той е бил титулуван като напитката на императорите.

https://i0.wp.com/hd-1366x768.ru/_ph/15/852292731.jpg?w=640

Но казаното за истинския чай не се отнася за този, който е в пакетчета. Оказва се, че дозата от микро и нано-пластика, която се съдържа в тях, е изключително висока. Това установиха учени от университета “Макгил”, разположен в канадския град Монреал. Те са анализирали с помощта на електронен микроскоп вода, в която преди това е било поставено пакетче с чай. Така са установили, че при пускането му в гореща вода то отделя в нея 11,6 милиарда пластмасови микрочастици и 3,1 милиарда наночастици. Обемът на установената пластмаса в хиляди пъти надвишава това, което е било забелязано при други продукти – в пластмасови бутилки с вода например.
Най-добре е да избягваме чая в пликчета – независимо от вида и произхода му. Ако сме свикнали да го пием той е в състояние да повлияе негативно на храносмилателната ни система, бъбреците, костите, дори да предизвика рак и безплодие. Не става дума за съдържанието в пликчето – присъствието на чай в него е символично. Той се приготвя най-вече от стари листа, които в процеса на израстването си са натрупвали съдържащи се в почвата токсини. По-големият проблем са самите пликчета. Тях ги обработват с хлор, съдържат и епихлорхидрин – пестицид, който ни заплашва с рак. Повечето производители на чай отдавна не използват хартиени, а пластмасови пакетчета. Те се състоят от микроскопични найлонови нишки и съдържат поливинилхлорид и полипропилен. Да не забравяме и за ароматизаторите, които се слагат в съдържанието на пликчетата, за да привикват към тях потребителите – те също не са безопасни за здравето ни.
Най-миниатюрните парченца пластмаса – тези, които са по-малки от 5 милиметра, ги наричат микропластика. Онова, което със сигурност вече е установено е, че тя има твърде сериозно присъствие в организма ни. В тялото на всеки от нас попадат до 121000 частици от микропластика годишно. Доставяме си я с храната и течностите, но също така и със замърсения въздух, който вдишваме. Има основателни подозрения, че микропластиката е твърде опасна за здравето ни, заради натрупването и в организма и евентуално от попадането и в кръвопотока, лимфната система и черния дроб.

https://i0.wp.com/fthmb.tqn.com/mXzrnpKiasJr4rS006MBilk2NQI=/2121x1414/filters:fill(auto,1)/GettyImages-557050443-58adad893df78c345bb35063.jpg?w=640&ssl=1

Затова е добре да пием истински чай. С наслада, но и с уважение към него. Той напълно си го е заслужил заради невероятните добрини, които ни дарява.