Защо все повече учители ги е страх от училището?

Защо все повече учители ги е страх от училището?

https://i0.wp.com/in-bulgaria.online/media/k2/items/cache/d4dbea9d6bc498edb2929a2fe8ba00bb_XL.jpg?w=640&ssl=1

Новата учебна година идва с поредна вълна на протести, инициатор на които този път е групата „Обединени родители“. Те митингуват под девиза „Не на маските и изолаторите в училище“. Организирани от нея родители участваха в шествие в столицата, бяха и пред сградата на Министерството на образованието. Предвиждат се демонстрации и пред регионалните управления на образованието в Благоевград, Бургас, Пловдив, Шумен, Ямбол…

Протестиращите родители са убедени, че носенето на маски от децата им ги травмира психично. Аргументи за това те са намерили в изследване, проведено в Станфордския университет. При това не са малко тези от тях, които искрено са убедени: цялата тази шумотевица около Ковид-19 не е съвсем сериозна, защото той е просто вариация на така познатия ни грип. А и няма защо да се тревожим, след като са създадени вече и първите ваксини против коронавирус.

Една от причините за ширещото се безгрижие към пандемията сред родители, а още повече сред техните деца е, че лятото и хубавото време намалиха бдителността ни против Ковид-19.

А напразно – коварната зараза никъде не е изчезнала, а се случва точно обратното: тя се връща с нова сила. Световната здравна организация (СЗО) прогнозира рязък скок на заболеваемостта от коронавирус с идването на есента, което ще доведе и до увеличение на смъртните случаи. По нейни данни има рекорден скок в денонощният приръст на броя на инфектираните в целия свят – около 308000 души. Тези данни надминават печалния рекорд от 6 септември, когато броят на заразените достигна 306857 души.

Euronews информира, че ситуацията с коноравирусната инфекция в цяла Европа стремително се изостря. Във Франция вече денонощният показател на заразяване достигна равнището, което имаше през пролетта на пика на пандемията: на 13 септември е потвърдено заболяването на над 10500 души. Рязко се влошава и ситуацията във Великобритания, където болниците се готвят за истинско цунами от пациенти. На 12 септември Израел пък стана първата в света държава, която за втори път въведе тотална карантина в продължение на три седмици. Наложени са драконовски ограничения за придвижването на населението, закрити са училища, ресторанти, магазини, места за отдих… Хората могат да излизат от домовете си в пределите на не повече от 500 метра.

Вероятността да се увеличи рязко броят на заразените с Ковид-19 след идването на децата в училище е много голяма. Британският вестник The Guardian съобщава, че още през първата седмица след като учениците са се върнали в клас, се е наложило много училища да бъдат затворени. Причината за това са положителни резултати от тестове на коронавирус сред учители и ученици, някои от които с безсимптомно развитие на инфекцията.

Има и друг проблем – работата на учителя става все по-опасна. Newsweek съобщава, че с откриването на учебната година в САЩ се забелязва повишен стрес у педагози поради страха да не бъдат заразени от инфектирани ученици. Зачестяват случаите, когато учители се уволняват или пенсионират в началото на учебната година. Те обосновават това си решение с тревогата да не бъдат заразени от Ковид-19.  Други пък се безпокоят от вероятно връщане на дистанционното обучение, което е усложнило твърде много работата им. Така само в щата Ню Йорк броят на пенсиониралите се по собствено желание учители се е увеличил с една пета в сравнение с 2019 г.

Педагозите има основания да се вълнуват за своето и на близките си здраве, защото децата и младите хора са в състояние много бързо да разпространяват инфекцията. Д-р Антъни Фаучи – водещ епидемиолог на САЩ споделя, че децата на възраст от 10 до 19 години могат да заразяват възрастни също толкова лесно, колкото и другите възрастни. Потвърждават го и резултатите от проучване на Масачузетската болница в Бостън (най-голямата университетска клиника на Харвардската медицинска школа): децата могат да бъдат преносители на коронавирус. При това учените са открили, че в техните дихателни пътища равнището на вируса е било по-високо, отколкото у възрастни на интензивна терапия. Можем да се доверим и на един опитен експерт като Джон Суорцберг – професор по инфекциозни болести и ваксинология в Калифорнийският университет. The Guardian цитира думите му, че да се върнат децата в училище, а студентите в университетите е огромен експеримент. И ние понятие си нямаме, какво ще се получи от него, споделя проф. Суорцберг.

Епидемиолози предупреждават: инфекцията продължава да шества – риска от нея може да бъде  намален с помощта на маски, миенето на ръцете и социално дистанциране. Но за това са нужни и повече пари – за допълнителни класове, за да се увеличи разстоянието между учениците, а следователно и за повече учители. Необходимо е да бъдат осигурени достатъчно безплатни маски за еднократно използване и други средства за индивидуална защита, да има нормална вентилация на стаите, да се провежда периодично тестиране и проследяване на заболелите.

Политиците знаят, че ги обичат, когато говорят на хората това, което те искат да чуват. А и никой не си пада по лошите новини. Но истината е, че пандемията се оказа не това, за което я смятахме първоначално – нещо като по-особен грип, за който не си струва да се притесняваме. Независимо дали ще ни хареса или не, но едно е ясно: скоро към нормалния си живот най-вероятно няма да се върнем. Ако се откажем от емоциите и подходим разумно ще осъзнаем: очакват ни неизбежно нови вълни от ограничения, включително и от въвеждане на тотална карантина. Още повече, че да се надяваме на ваксина да реши проблема също е наивно – та тя реално може да достигне до нас след много месеци, че и години. Дори и да е създаден идеалният и безопасен за всеки препарат (а това вече е в зоната на фантастиката!) са необходими месеци, че и години, докато той бъде произведен и разпространен.

https://i0.wp.com/ss.metronews.ru/userfiles/materials/155/1554792/858x540.jpg?w=640&ssl=1

И тъй като протестиращите против носенето на маски в училище родители се позовават на изследване, ще завърша публикацията си с резултати от друго проучване. В авторитетното научно издание The New England Journal of Medicine (NEJM) са публикувани резултатите от работата на Моника Ганди и Джордж  Ръдърфорд от Калифорнийският университет. Според тях благодарение на носенето на най-обикновени маски на обществени места могат да получат имунитет против Ковид-19 много хора. Ако инфектиран човек  има маска, то тя ще удържи някои съдържащи вирус частици, отделяни от устата и носа, но не всички. Неголяма част от тях заедно с издишания въздух ще попаднат във външната среда. В най-добрият случай количеството на възбудителите ще е толкова незначително, че човек намиращ се на съседната седалка в автобуса например и също защитен с маска, няма да се зарази. Но това не е всичко: ако други хора се заразят, то тяхната имунна система ще се справи с незначителното количество възбудители, без дори те да забележат заразяването. Реакциите на имунната система ще се окажат достатъчни, за да формира имунитет към вируса, който да ги защитава от бъдещи заразявания. Или носенето на маска създава известен дискомфорт, но пък е възможно да способства за по-леко протичане на заболяването.

Излиза, че протестиращите родители би следвало да не се ограничават само до една информация. Още повече, че не е изключено в нея да е допусната и печатна грешка…