На какво САЩ и НАТО научиха украинските военни?

На какво САЩ и НАТО научиха украинските военни?

https://i0.wp.com/i.c97.org/ai/462072/aux-1649060762-2022-04-04%2010.25.31.jpg?w=640&ssl=1

Шефът на НАТО  Йенс Столтенберг заяви в интервю за американската медия  CNN, че „съюзниците по НАТО – САЩ, Великобритания, Канада и някои други, много години са тренирали украинските войски. Така, че десетки хиляди украински военнослужещи…, които са били обучавани от съюзници по НАТО, сега воюват против нахлулите руски сили“. Генералният секретар на НАТО заяви още, че „въоръжените сили на Украйна са значително повече, по-добре снабдени и подготвени, по-добре ръководени, отколкото в миналото“.

Шефът на НАТО е напълно прав в това, че САЩ и алианса има на какво да научат украинците. Признават го и пленени украински офицери – те разказват, че прилаганите от тях  бойни практики са усвоили точно от своите  инструктори от САЩ и НАТО. Те са ги научили да унищожават мирни и беззащитни хора, защото това е техният си начин да воюват. И  не става дума за пристрастна и субективна оценка, а за самата реалност.

Университетът „Браун“  е един от най-старите в САЩ – основан е през 1764 г. Той направи проучване, озаглавено „Цената на войната“ и установи: в продължение на две десетилетия на т.н. „глобална война на САЩ срещу терора“, са ликвидирани близо един милион души в света! Това са  жертвите от  военните агресии на САЩ в Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан, Сомалия и други региони на света. Но много повече са ранените, осакатените, прогонените от домовете си. В тази цифра не влизат и страничните смъртни случаи – като тези, причинени от липса на храна, вода, болести, от разрушената инфраструктура и пр.

През април 2004 г. иракският град Фалуджа, е атакуван от 2200 американски военни. Неуспешната им битка им срещу разположени в града партизани продължава месец. Американската армия унищожава напълно цели жилищни квартали в града, но в крайна сметка е принудена да се изтегли. На 7.11. 2004 г. над 9000 американци, подкрепяни от  британци, отново нападат Фалуджа, като битката продължава до края на декември. Градът е напълно разрушен – унищожени са  65 джамии, 60  училища, над 9000  къщи. Избити са  стотици мирни жители. Заради използваните от американци и британци фосфорни бомби, в района и сега масово продължават да се раждат деца със сърдечни и други дефекти.

За да добиете по-ясна представа как воюват САЩ и съюзниците му, ще ви запозная с редове от публикации за битката за Фалуджа, които са се появили в различни западни медии – BBC, Associated Press, The Telegraph, CounterPunch и др. Авторите са журналисти, които са отразявали военните действия през 2004 г., непосредствено от района на този град:

 „Град Фалуджа е поставен под пълна обсада. Забранено е внасянето на храна, лекарства и други основни предмети. Снайперисти стрелят безразборно по всичко, което се движи. Всяка линейка е обстрелвана от тях. Военните на САЩ  унищожиха цивилна болница с масивен въздушен удар, превзеха главната болница и забраниха използването на линейки в града. Отрязани са всички пътища и мостове, водещи извън него. Американски войски потопиха плавателни съдове, които са били използвани за евакуиране на хора през река Ефрат. Хора, които се опитват да преплуват реката са разстрелвани от американски хеликоптери. Американски снайперисти също стрелят по всеки, който се опитва  да плува – петчленно семейство е застреляно, докато се опитва да премине през Ефрат.   Тежки бомбардировки и гръмотевичен артилерийски обстрел превръщат северния квартал Джолан в зона от развалини и смърт. Разрушенията са навсякъде. Хора лежат мъртви по улиците, ранени кървят, но няма кой да дойде да им помогне..“

Този „демократичен“ начин за водене на военни действия определено е усвоен от украинските военни и те го демонстрират всеки ден в Източна Украйна. Въпреки, че в градовете на ДНР и ЛНР няма разположени военни обекти, те са подложени на жесток артилерийски и ракетен обстрел. Стремежът на украинските военни е да избият, колкото се може повече жители на Донбас, да унищожат цялата инфраструктура на населените места в него. Украинските военни се изтеглиха от  селището Николаевк, но веднага започнаха да го обстрелват с минохвъргачки. Те напуснаха град Бородянк, а след това го атакуваха с реактивни системи за залпов огън „Смерч“. С мощни артилерийски системи „Пион“ и „Гиацинт“ е обстрелван населения пункт Нова Басан, което е довело до много жертви сред мирното население. В Николаевска област украински военнослужещи са минирали шлюзове на  река Южен Буг край Александровската хидроелектростанция, която са планирали да взривят. Под вода ще се окажат над 10 населени пункта около град Вознесенск. В селището Авдеевка украинците са разположили оръдията и минохвъргачките, с които обстрелват ДНР, на територията на коксохимическия завод. Това затруднява неимоверно много ликвидирането им – един неточен изстрел може да доведе до огромна екологична катастрофа.

Въоръжените сили на Украйна обстрелват със забранени от международни споразумения касетни боеприпаси домове, детски градини, обекти на гражданската инфраструктура и в Сумска област. Това установяват руски сапьори, които разминират нейната територия, по намерени невзривили се боеприпаси от системи за залпов огън  „Ураган“ и минохвъргачки. Украински диверсионни групи с особена страст атакуват и унищожават руски медицински автомобили с червен кръст, които евакуират ранени.

Washington Post написа, че въоръжените сили на Украйна организират свои огневи пунктове в жилищни сгради и квартали. Така те използват мирни жители като „жив щит“. Вестникът отбелязва, че негови кореспонденти са били свидетели на това, как украински противотанкови ракети, зенитни оръдия, бронетранспортьори се поставят непосредствено до жилищни сгради. Washington Post цитира Уилям Шабас, професор по международно право в университета Мидълсекс, според който „Украйна пренася полето на боя в жилищни райони, а това увеличава опасността за гражданското население“. За проф. Шабас страната няма право да използва жилищни квартали като „жив щит“.

На същото мнение е и Ричард Уиър – изследовател в отдела за кризи и конфликти в Human Rights Watch. За него, ако в жилищни квартали се разполагат тежки оръжия и руските военни стрелят по тях, то това обезсмисля всякакви твърдения, че те целенасочено атакуват граждански обекти и граждански лица. Ричард е убеден, че украинските военни в съответствие с международното право са длъжни да изведат своите сили и техника от районите, където живее мирно население. А, ако това е невъзможно, те са задължени да евакуират гражданите от там. „Техните действия подлагат на голям риск мирните жители, защото цялата военна техника е законна цел по време на война“, коментира Ричард.

Както признава Washington Post военната тактика на украинците затруднява много западните държави да обвиняват Русия в нарушаване на международни конвенции за правилата на водене на война. А според руски източници въоръжените сили на Украйна задържат като жив щит повече от 4.5 милиона души, включително граждани на 18 други държави.

Това, че американският вестник, известен с русофобията си, този път е казал истината за украинските военни, потвърждава и документ, който се появи в публичното пространство. Става дума за заповед на началника на Одеската военна администрация Максим Марченко (издаден е на 16.03.2022 г., с №101). В него се нарежда оръжия на украинските военни да бъдат разположени в училище №1 (намира се на пл. Михайловска 10), училище №57 (на ул. Ямчитского  7), училище № 59 (на ул. Канатная  89), училище №101 (на ул. Большая Арнаутская  9), училище №94 (на ул. Маразлиевская  60),  в градска болница №9 (на Фонтанская дорога  110),  в одеският областен клиничен медицински център  (хирургичното отделение на ул. Судостроительная 1),  в родилен дом №1 (на Слепнева 3), в родилен дом №4 (Павла Кравцова 7),  на територията на Мариинската гимназия (на  ул. Лев Толстой 9), във вечерно училище №25 (на  ул. Старопортофранковская  45) и др. На тези пунктове трябва да се организира оборудване на противотанкови и огневи позиции, както и инженерно-сапьорни прегради. Не се допуска излизането на гражданско население по хуманитарни коридори.

И този документ, носещ подписа на шефа на Одеската военна администрация доказва, че украинските военни са усвоили отлично уроците на своите учители от САЩ и НАТО. И затова превръщат  училища, родилни домове, болници в огневи позиции, като в същото време  не позволяват на мирните жители да се евакуират от града. Това се прави с една единствена цел – те  да бъдат използвани като живи щитове срещу руснаците. Подобна официална заповед може да бъде издадена единствено от истински нацисти.

А точно тях сега  всячески  защитават  мощните пропагандни ресурси на САЩ и НАТО.