Напитката на императорите, която ни пази от рак

Напитката на императорите, която ни пази от рак

Днес повечето наши съвременици са фенове на кафето. А хлапетата – на всевъзможни разхладителни и енергийни течности, без да си дават сметка, че така съсипват организма си.
Но, ако говорим за най-полезната напитка, то на първо място трябва поставим зеления чай. Той има невероятни приноси за укрепване на здравето ни. Като ни предпазва от сърдечносъдови заболявания, стрес, регулира кръвното ни налягане, съхранява черния ни дроб, подобрява мозъчната ни дейност, нормализира храносмилането и пр., зеления чай реално удължава живота ни. Установено е, че той е много по-ефикасен при 29 заболявания, предизвикани от различни бактерии и вируси, в сравнение с антибиотиците. Той надеждно и без съпровождащите ги опасни странични ефекти, се справя с враговете на организма ни.
Но особено полезен е, като ефективно противораково средство. А едва ли ще се намери човек, който да не се страхува да не получи онкологично заболяване. За съжаление, основания за безпокойство има: очаква се в следващите 15 години броят на болните от рак на планетата да се увеличи с 58 на сто и да надхвърли 24 милиона души. Световната здравна организация определя раковите заболявания, като проблем №1 на човечеството през този век. Очаква се от тях да починат над един милиард души срещу 100 милиона, умрели от рак през миналия век.

Мъдрата природа е помислила и за това – как да защити нас, нейните творения, от безбройните опасности, с които се срещаме през живота си. И сред многото свои прекрасни продукти, тя не само е създала зеления чай, но му е поверила да бъде и наш пазител от рака.
И той съвестно си изпълнява възложената му роля – предпазва организма ни от злокачествени тумори. Ако човек го пие редовно през целия си живот, то това е много ефективна профилактика срещу раковите процеси. Причината за това са съдържащите се в него полифеноли (катехини, теофлавини, флавоноиди), които имат мощен антиоксидантен ефект. Благодарение на него не само се забавя деленето на раковите клетки, но се стимулира и процеса на гибелта им.
Шведски учени от Karolinska Institute в Стокхолм установяват 46 на сто намаляване на риска от рак на яйчниците при жени, които пият една или две чаши зелен чай всеки ден, в сравнение с тези, които не го консумират. Всяка допълнителна чаша чай дневно намалява опасността да се заболее от този вид рак с 18 на сто. Проучването е продължило 15 години и е обхванало 61057 жени на възраст от 40 до 76 години.
Зеленият чай намалява риска от заболяване на рак на простатата при мъжете. При тези от тях, които редовно го пият, тази опасност е с две трети по-малка, в сравнение с предпочитащите други напитки. Японски изследователи установиха, че 5 чашки зелен чай дневно, намалява риска от възникване на рак на простатата при мъжете два пъти. За да стигнат до този извод те са наблюдавали 50000 мъже на възраст от 40 до 69 години в продължение на 12 г. Заслугата за това е на катехините, които съдържа зеления чай – те снижават равнището на тестостерона при мъжете, който играе важна роля за развитието на рака на простатата. Освен това катехините са способни да блокират ръста на вече появили се ракови клетки.

Зеленият чай пази и мозъка ни от тумори (като менингиоми и глиома) – забелязано е, че той с една трета намалява риска от появата им. Има изследователи, според които чая намалява опасността от появата и на глиобластом – една от най-честите и тежки видове на рак на мозъка.
Навикът да се пие всеки ден зелен чай снижава опасността човек да се разболее от рак на стомаха и черния дроб. Зеленият чай е надеждно профилактично средство и срещу рак на кожата. Хората, които го пият поне три пъти седмично, намаляват с 14 на сто опасността от рак на храносмилателната система. Съдържащите се в зеления чай съставки убиват клетките на рака на устната кухина. Две чашки зелен чай и един портокал всеки ден, са надеждна защита и срещу радиацията, която идва от екрана на компютъра.
Антитуморните ефекти на зеления чай се дължат на съдържащите се в него полифеноли, наречени катехини и най-вече на епигалокатехин 3-галат (EGCG). Точно той укрепва имунитета ни и осигурява ефективна превенция срещу ракови заболявания, проявявайки се като естествено химиопрофилактично средство. EGCG е способен да убива клетките на рака, без да уврежда при това здрави клетки.


Според китайски учени зеления чай обновява кръвоносните съдове и е способен да предотвратява ръста на туморите на ранния стадий. Той затруднява формирането на тумори и блокира процеса на тяхното размножаване. Ускорява и клетъчната смърт в рака, не позволява да се образуват нови съдове, които да захранват туморите. Това, че хората в Азия пият в големи количества зелен чай, ообяснява защо там канцерогенните заболявания са по-рядко срещани, в сравнение със западните страни. Азиатците много пушат, но тъй като изпиват до 1,2 литра зелен чай дневно, те осигуряват на организма си мощна антиокислителна защита като цяло и възпрепятстват развитието на тумори. Районите Уджи и Шизука в Япония например, където хората пият най-много зелен чай, се славят като местата с най-малко раковоболни в света.

В древен Китай зеления чай е бил титулуван като напитката на императорите. За тогавашните хора той е бил истински вълшебник, способен да усилва духа, да смекчава сърцето, да гони умората, да пробужда мъдростта, да освежава тялото, да прояснява възприемчивостта.
Днес науката, а и живота потвърждават тяхната прозорливост – зеления чай наистина е сред най-полезните продукти, създадени от майката Природа. И затова този истински елексир за здраве, младост и жизнена енергия трябва редовно да е на трапезата ни.