Напазарувай си сам

Напазарувай си сам

Увлечени във всекидневните си дела и грижи не винаги си даваме сметка, че около нас всичко ври и кипи. Докато среща с необичайното не ни покаже, че света вече е различен.
В края на 2016 година стана известен проекта “Пазарувай и просто излез от магазина“ на корпорацията Amazon. В него клиента влиза с приложението Amazon Go, качено на смартфона му, като активира скенери за QR-кодове. После взема, каквото му трябва и си излиза.
Но докато магазина на Amazon бе все още проект и до него имаха достъп само служители на тази компания, китайците вече бяха открили своите роботизирани BingoBox. Първият се появи през юни 2017 година в Шанхай, а след броени седмици броя им надхвърли 200. BingoBox се появяват не само в Китай, но и в Южна Корея, Малайзия… Компанията-производител се готви в близко бъдеще буквално да залее света със своите роботизирани обекти за търговия.
Робомагазините BingoBox се поставят в паркове, села, в жилищни комплекси в градовете. Клиентът отваря вратата на магазина чрез най-големия в света китайски месинджър WeChat (с QR-скенера на смартфона си) и така потвърждава регистрацията си. После избира продуктите и плаща покупката или с помощта на WeChat, или чрез Alipay. В магазина няма персонал, но при необходимост може да се разговаря чрез видеовръзка с консултант.

Сигурността на BingoBox осигуряват камери за видеонаблюдение, снабдени с технология за разпознаване на лица и радио-честотна идентификация (RFID). Системата е изключително ефективна: за над милион транзакции, обработени от веригата робомагазини, са отбелязни по-малко от 10 кражби!
Магазините Bingobox са мобилни и собственика на франчайзинга може да ги разполага там, където поиска. Работят денонощно. Служители са нужни само за зареждане на магазина с продукти – за това са необходими по-малко от 20 минути.
За обслужване на 40 магазина са напълно достатъчни 4 човека. Това ги прави изключително печеливши и икономични – рязко спадат разходите за заплати на персонал. Не е странно, че един робомагазин BingoBox възвръща вложените в него пари за по-малко от пет месеца. И по-нататък носи само печалба за стопанина си.
Несъмненно робомагазините са голямо удобство за клиентите. Те са им достъпни по всяко време на денонощието, разполагат се на най-удобните за тях места. Неголемият Bingobox предлага стотици стоки, в това число и свежи продукти. Няма опашки, няма касови апарати с преуморени и кисели касиери, няма шляещи се служители – само клиенти и продукти. А и цените в тях са по-ниски в сравнение с тези в традиционните супермаркети.

Сега това потвърждава и започналото широко навлизане на робомагазините Amazon Go. Оказа се, че те са над 1,5 пъти по ефективни от сега познатите ни магазини! Причината за това е пределната простота при пазаруването. Плащането е автоматично и се извършва от скенери при излизане на клиента от магазина. На ден в магазин Amazon Go преминават около 550 човека и годишно печалбата от него за корпорацията е около 1,5 милиона долара. За сравнение – обикновен магазин от същия размер носи печалба на собственика около 1 милион долара.
Първият магазин Amazon Go се появи в Сиатъл – най-големият град на американския щат Вашингтон, през януари 2018 г. По-късно бяха открити общо 8 магазина и в други градове. Скоро се очаква да заработи първия робомагазин Amazon Go в Ню Йорк. Компанията планира в следващите две години да открие над 3000 подобни магазина в САЩ, включително и по летищата. Тя очаква печалбата от тях да надхвърля 4,5 милиарда долара годишно.
Робомагазините са много сериозен конкурент на традиционните супермаркети например и определена заплаха за бъдещето им. През септември 2018 г., когато агенцията Bloomberg съобщи за плановете на Amazon да разширява веригата си от робомагазини, акциите на най-голямата в света верига от супермаркети Walmart Inc незабавно паднаха с 0,6 на сто. Същото се случи на борсата и с акците на други вериги – така Target Corp загуби 1,5 на сто, Kroger Co – 3,1 на сто.
Но робомагазините са доказателство и за това, че появата на милиони безработни вследствие на навлизането на изкуствения интелект и роботизацията, не е мит. А е задаваща се сурова реалност, която в недалечно бъдеще ще вгорчи живота на милиони хора на планетата…
И алтернативи за нея трябва да търсим още отсега.