Намерен ли е убиецът на рака на гърдата?

Намерен ли е убиецът на рака на гърдата?

https://fdacsdpi.files.wordpress.com/2011/08/inmate-beekeeper-training-2.jpg?w=640

Пандемията от коронавирус засенчи доминиралите преди нея теми за най-опасни заболявания. Като рака например. Една от най-разпространените негови форми сред жените е тази на гърдата, тя е и втората най-честа причина за смърт от онкологично заболяване сред милите дами. Особено опасен е т.н. тройно негативен рак на гърдата (TNBC), който се среща при около една пета от развилите това заболяване. Проблемът при него е, че няма ефективно лечение.

Това обяснява интереса, който специалисти проявяват към резултатите от проучване на австралийски учени, които са публикувани в престижното научно списание Nature Precision Oncology. Неговата цел е да се изследват противораковите свойства на пчелната отрова и съставното и съединение милитин, върху различни видове клетки на рак на гърдата. Досега подобно проучване за ефектите на милитин върху всички различни подтипове на рак на гърдата и нормалните клетки, не е правено.  

Учените са стигнали до обнадеждаващи резултати. Съставката на пчелната отрова бързо унищожава  тройно негативен рак на гърдата и обогатени с HER2 клетки на рак на гърдата. Те са убедени: специфична концентрация на пчелна отрова може да доведе до 100% смърт на раковите клетки, като същевременно има минимални ефекти върху нормалните клетки. Милитинът е в състояние напълно да унищожи мембраните на раковите клетки в рамките на  час.

Установен е и друг позитивен ефект от тази съставка на пчелната отрова – в рамките на 20 минути той е успял да намали значително химичните послания на раковите клетки, които са от съществено значение за техния растеж и възпроизводство.

По повод резултатите на това първо по рода си изследване главният лекар на Западна Австралия професор Питър Клинкен дава висока оценка за работата на колегите си, открили потенциала на милитинът да потиска растежа на смъртоносните клетки на рака на гърдата. Според него особено важно е, че той е в състояние да бъде ефективен при тройно негативен рак на гърдата. Още един чудесен пример за това, как продукти на природата могат да се използват успешно за лечение на човешки заболявания, споделя проф. Клинкен.

https://i0.wp.com/admdobrinka.ru/content/images/pchelovod.jpg?w=640

Един от първите доклади за ефектите на пчелната отрова за намаляване растежа на тумори при растения, се появява преди 70 години.  Но едва сега интересът към нея нараства. Резултатите от това проучване на австралийските учени откриват нови перспективи при лечението на рак на гърдата.

Австралийските учени доказват за пореден път, колко прав е бил бащата на медицината Хипократ, когато е твърдял: меда е най-безценният продукт за здравето на човека! Днес се знае, че в него се съдържат витамини (А, B2, B6, C, D, K, H, PP и др.), органични киселини, микроелементи… Всички те са безкрайно нужни на организма ни. При това концентрацията на повечето от тях в меда удивително точно възпроизвежда тази в нашата кръв.

Заради уникалната наситеност на пчелния мед с биологически активни природни вещества той оказва многостранно благоприятно въздействие на организма ни. Той чисти тялото ни от токсини, снижава риска от атеросклероза, пази ни от инфаркт и инсулт, възстановява кръвопотока, регулира кръвното ни налягане. Подобрява състоянието на кожата ни, ускорява метаболизма, помага ни да имаме стройна фигура. Пчелният мед е превъзходно средство срещу безсъние, стимулира и паметта ни. Защитава ни от бактерии и вируси (особено важно в условията на пандемия). Подмладява ни и забавя стареенето ни…

И не само в това е приноса на пчелите за нашето нормално съществуване. Ако тях ги нямаше много от любимите ни хранителни продукти биха били недостъпни за повечето от нас – просто цените им щяха да литнат до небето или въобще нямаше да ги има. Става дума за боровинки, орехи, дини, ягоди, ябълки, череши, лук, броколи, фасул, чушки, краставици, кафе, шоколад… Тях ги има, благодарение на опрашването им от пчелите – работа, която в световен мащаб се оценява на над 260 милиарда евро годишно!  

Американски, канадски и шведски учени, проведоха проучване за ролята на пчелите при осигуряване продоволствието на хората, резултатите от което се появиха в научното издание Proceedings of the Royal Society B. Изводът, до който те стигат е: недостигът на пчели в селскотостопански райони рязко снижава добивите от много продоволствени култури. Ако спешно не бъдат взети мерки, то съкръщаването на числеността на тези насекоми ще продължи и скоро ще се усетят твърде сериозни негативни последици в областта на продоволствието в целия свят. Начинът, по който сега се работи в селското стопанство, включително с използването на огромни количества токсични инсектициди, крайно негативно се отразява на популацията на пчелите.

Учените признават, че са били изумени от това, колко силно е въздействието от присъствието или липсата на пчели върху добивите. Те предупреждават: спасяването на пчелите не е проблем, чието решение може да бъде отложено за след 10 или 20 години – кризата заради тях вече се случва в света. Само в Европа всяка година губим около една пета от пчелните семейства.

https://i0.wp.com/eda-land.ru/images/article/orig/2018/07/kalorijnost-i-svojstva-meda-2.jpg?w=640&ssl=1

Неоспорим факт е, че с дейността си човека вече се е превърнал в истинска заплаха и за съществуването на малките бръмчащи насекоми. Световният фонд за защита на пчелите сочи като основни причини за тяхното ускоряващо се съкращаване наличието на пестициди, патогенни микроорганизми, имунодефицит, употреба на антибиотици… Пчелите умират и заради опасното електромагнитно излъчване на системите, обслужващи смартфоните. При това идват нови технологии, които са още по-страшни: стандартът  5G например, използва високочестотни диапазони за разлика от сегашните мрежи, които работят с ниски честоти. За да достигнат вълните до потребителя, се налага да се инсталира на всеки 250 метра миниатюрна базова станция. Ще са нужни стотици хиляди миниретранслатори, а на радиомачтите на базовите клетки ще им трябват повече антени. Или другояче казано след появата на  5G не само ние, но и пчелите може да се окажем в свят, подобен на гигантска микровълнова печка.

Един гений като Алберт АЕйнщайн бе категоричен: ако пчелите изчезнат от нашия свят, то на човечеството ще му останат не повече от четири години живот! Добре е да помним за изключителната полза, която имат за нас тези малки създания на майката Природа. И, ако наистина искаме не само ние, но и децата, и внуците ни да бъдат здрави и да се радват на живота си, ще трябва да ги ценим и пазим.