Най-нови технологии ще перат мозъците ни

Най-нови технологии ще перат мозъците ни

Технологията за промиване на мозъци е доведена до съвършенство в САЩ. Опитът на тази страна точно в тази област наистина е впечатляващ. Колосални ресурси са били хвърлени през последните стотина години за търсене на най-ефективни пътища за манипулиране на тълпите. И тамошните специалисти са ги намирали – примери за това, колкото искате: от работата на знаменития Комитет за публична информация на Джордж Крил до кампанията на Едуард Бернайс за сваляне на демократично избраното правителство на Гватемала. А целта винаги е била една и съща: да се приберат парите на другите. В първия случай манипулацията е в защита на интересите на военнопромишления комплекс. Във вторият – връщане на “Юнайтед фрут къмпани” на гватемалския пазар на банани, след като преди това компанията позорно е изгонена от въстаналия народ.

Но всички тези славни истории бледнеят пред това, което в последната година стремително навлиза в практиката. В САЩ разработиха нов тип изкуствен интелект за редактиране на видео, който позволява с лекота да се подменя едно лице с друго. Тази суперефективна технология за фалшифициране на образи, бе наречена deepfake (от анг. deep – дълбок и fake – фалшив).
Изкуственият интелект позволява да бъдат сътворявани изключително реалистични фалшификати. Зрителят вижда хора, които вършат или говорят нещо, което те никога всъщност не са правили. Това означава, че вече има реална възможност да се провеждат мощни дезинформационни кампании, посредством които да бъдат въвеждани в заблуждение милиони хора. Естествено, технологията deepfake позволява всеки, за който се прецени, че е необходимо, да бъде подложен и на убийствен натиск и шантаж от силните на деня.


За нас, обикновените хора, е почти невъзможно да отличим фалшивото видео от истинското. Нещо повече: изкуственият интелект, който не престава да се развива, е в състояние да ни представи изображения, които ни се струват по-истински от реалността. Той е в състояние да нагласява образите, действията и думите съобразно специфичните нагласи на всеки един човек. Мина времето, когато рекламисти, пиари, маркетолози плащаха луди пари на различни агенции, за да изследват обстойно, какво интересува хората и какво те най-много четат, слушат и гледат. Днес изкуственият интелект не само, че знае това във всеки миг от нашето всекидневие, но е в състояние да прогнозира, кое писмо първо ще отворим, в кой сайт първо ще влезем, кое заглавие веднага ще привлече вниманието ни, как погледа ни ще се движи по страницата и т.н. Социалните мрежи диференцират своите реклами спрямо всеки конкретен техен посетител.

Пред манипулаторите на общественото мнение се разкриват страхотни перспективи. Но от deepfake-клиповете няма да закъснеят да се възползват и производителите на всевъзможни продукти, за да ни покажат, как милиони хора са ги оценили и истерично ги купуват. А всеки, който е противник на властимащи, сега много лесно може да бъде дискредитиран. Например да го направят главен герой в порнофилм – като те омаскарят иди доказвай, че нямаш сестра…
В мрежата близо пет милиона души вече гледаха видео-експеримента по технологията deepfake на известната медиа BuzzFeed. В него Барак Обама ругае Доналд Тръмп, като го нарича „пълен л*йнар“. В действителност изкуствения интелект е наложил лицето на американския експрезидент върху кадри от видео на режисьора Джордан Пил.

Владеещите технологията deepfake ще могат да правят с нас, каквото си поискат: да ни превръщат във виртуални марионетки, да вкарват чужди думи в нашите уста, да ни унижават, правят смешни или жалки, да ни представят като опасни престъпници. С лекота ще се манипулира не само настоящето, но също миналото и бъдещето. Точно, както пише Джордж Оруел в знаменития си роман “1984”:
– Който контролира миналото контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.
Но и това не е всичко: deepfake е в състояние да породи остър конфликт между държави, да доведе до опасна международна конфронтация.


Тази нова технология за редактиране чрез изкуствен интелект, стремително се развива. И едва ли някой може да има ясна представа, какви ще са нейните възможности утре.
Ясно е едно: силните на деня няма да пропуснат да се възползват от нея в името на “демокрацията и свободата”. А истинският смисъл на този красив израз е, да ни изпразват джобовете и да ни карат да бъдем послушни.
Добре дошли в новата епоха – на deepfake реалността!