Най-добрият град за културен туризъм в света

Най-добрият град за културен туризъм в света

 

Тези дни стана известен победителя в една от най-престижните световни класации в областта на туризма – World Travel Award. В Лисабон бе определена, като най-добро място за културен туризъм на планетата, руската северна столица – Санкт-Петербург. Този невероятно красив град остави зад себе си популярни дестинации, като Париж, Лондон, Рим, Венеция…
В обективността на подобна преценка може да не се съмняваме – Санкт-Петербург печели World Travel Award за трета поредна година (предишните награди са за 2016 и 2017 г.).Един от основните критерии, които определят избора на експерти от цял свят, е разнообразието от забележителности, които предлага този град. Сред тях са Националния музей Ермитаж, Дворцовия Площад, Църквата Спас на Крови, Исакиевският събор или катедралата Свети Исак, Театър Мариински, Александро-Невска Лавра, Петропавловската крепост и още много други невероятни творения. Оценявани са още неговата сигурност, качеството на предлаганите услуги, инфраструктурата…

Факт е, че желаещите да посетят Санкт-Петербург непрекъснато се увеличават. През 2015 г. града на река Нева е бил посетен от 6,5 милиона души. В следващата – 2016 г., те вече са 6,9 милиона души. През 2017 г. в града идват 7,8 милиона туристи. А през тази година Санкт Петербург е бил посетен от над 8,5 милиона души.

Любопитното е, че въпреки немалкото глупости за Русия, които разпространяват медии в САЩ, броят на американските туристи, посетили Санкт Петербург е нараснал с над 40 на сто! А прогнозите сочат, че е реално Санкт-Петербург да достигне посещаемост от над 17 милиона души ежегодно.
Световната премия World Travel Awards е учредена през 1993 г. и се смята за най-престижната награда в областта на туризма – наричат я туристическия “Оскар”. За кандидатите гласуват туристи и експерти в тази индустрия.

Истината е, че Русия става все по-желано място за туризъм за милиони хора в света. Привличат ги високото равнище на сигурност и комфорт, достъпността и удобството на транспортната и хотелска инфраструктура. И, естествено, и невероятната руска природа.
Показателно е, че и Москва също привлича все повече туристи. Наскоро тя бе призната за първи път като най-добрият град за делови и събитиен туризъм в света. През ноември тази година на руската столица бе връчена международната премия Business Traveller Russia and CIS Awards.

 

За да получи тази престижна световна награда несъмнено принос има и световния шампионат по футбол, проведен в Русия. FIFA го определи като най-добре организирания шампионат в цялата история на този спорт. А според авторитетния PricewaterhouseCoopers Москва е най-динамично развиващия се мегаполис днес в света.
Американската медия CNN включи Москва в списъка на десетте най-добри места за есенно пътешествие. Според авторите на този популярен рейтинг, в Москва има особено красив листопад. Градът е и в топ-10 на градовете в света, в които се провеждат най-добрите в света коледни фестивали и панаири.

Излиза, че информационната война, подета сега от Запада срещу Русия, не е в състояние да скрие истината: тази велика страна има много, какво да покаже и с какво да привлича хората по света…