Наистина ли Covid-19 се появи от нищото?

Наистина ли Covid-19 се появи от нищото?

http://i.mycdn.me/i?r=AzEPZsRbOZEKgBhR0XGMT1RkHhGgN0TtVw8v4HgQk2SxMaaKTM5SRkZCeTgDn6uOyic

Броят на заразените и починалите от коронавирус в най-богатите и много често самоопределящи се като еталон за демокрация и напредък държави, е направо шокиращ. Така  В САЩ заразените от него са вече около 940000 души и скоро ще надхвърлят милион, а на починалите – около 54000. Във Великобритания заразените с него са 159000, починалите – 20319. Във Франция са  заразени  около 162000, починалите са 22164. В Испания  224000 души са заразени, починали са близо 23000 и т.н.

Логично възниква въпроса: нима в нашето свръх технологично време, при наличието на изкуствен интелект, на безброй научни институти, университети, лаборатории, в които се трудят несъмненно и много талантливи, ерудирани експерти,  никой не предвиди появата на подобна разрушителна пандемия? И не консултира политиците, вземащи решения накъде да насочват държавните ресурси, да се подготвят своевременно за нея?

Истината е, че появата на пандемията не е изненада за секретните служби, следователно и за държавните лидери в развитите страни, които се оказаха и най-потърпевши от нея. Кент Харингтън е бивш старши анализатор на Централното разузнавателно управление – ЦРУ (Central Intelligence Agency – CIA), държавната американска агенция за външно разузнаване и специални операции, шеф на резидентурата и в Азия, директор на ЦРУ по пиар. Той припомня в Project Syndicate, че още през 2013 г. секретните служби на САЩ са предупреждавали за растящият риск от появата на нов, много лесно разпространяващ се респираторен патоген (думата е от гръцки и означава причиняващ страдение). Те са направили изводът, че това най-вероятно ще е деструктивно събитие, което ще доведе до глобална пандемия. Отбелязано е било също така, че става дума не за хипотетична, а за напълно реална заплаха. През 2017 г. американският президент е бил предупреден, че пандемията ще струва на света около 5 на сто от бруто-вътрешният продукт. През 2019 г. специалните служби стигат до извода, че САЩ и целият свят са особено уязвими от мащабен взрив на заразно заболяване, способно да доведе до много висока смъртност и инвалидност. То крайно негативно ще повлияе на световната икономика, ще изтощи международните ресурси и ще накара Америка да търси помощ от други държави.

https://i0.wp.com/image.cnbcfm.com/api/v1/image/106424563-1583342791951rts34lxa.jpg?w=640&ssl=1

За Кент Харингтън определението на Доналд Тръмп за Covid-19  като „непредвиден проблем“, който се „появил от нищото“, не отговаря на истината. Аналитиците от специалните служби са предупреждавали за възможна пандемия в последните 12 години. В три поредни доклада, които се изготвят от тях за всеки нов президент, наречени „Глобални тенденции“, се говори за опасността от появата на нова, крайно заразна и вирулентна (болесттворна) респираторна болест, за която няма адекватни контрамерки и която ще доведе до глобална пандемия.

В средата на март Никола Барот разказа в най-старият френски всекидневник – Le Figaro, че още през 2009 г.  ЦРУ е посочило възможна поява на глобална епидемия. При това е бил конкретизиран и нейният център – Китай и Югоизточна Азия. В докладът на ЦРУ на стр. 75 се посочва, че е много възможна появата на силно разпространяваща се респираторна болест у хората, за която няма активно противодействие и може да предизвика глобална пандемия. Нейните симптоми ще са нетипични, а заболяването ще се разпространи по други региони и континенти, се посочва в доклада.

Никола Барот припомня, че милиардерът Бил Гейтс на конференцията за безопасност в Мюнхен през 2017 г., е обърнал внимание на това, че държавите не отделят достатъчно внимание на опасността от епидемии на опасни заболявания. Той е прогнозирал, че предстои да се случи глобална пандемия с изключително висока смъртност. И за нея света трябва да се готви така, както военните се подготвят за война.

Никола Барот съобщава още, че и в самата Франция в документи по стратегическа безопасност, също се споменава за риск от поява на пандемия. През 2008 г. той е бил оценен като „средна вероятност“. Особено внимание в анализите на френските специални служби се обръща на вероятността новите епидемии да предизвикат крупни социални сътресения. Пет години по-късно във Франция този риск вече се оценява от средна вероятност на повишен. Причините за това са увеличеното движение на хора и товари, концентрацията на населението в мегаполиси, както и недостатъците в системата на здравеопазването. Според експертите всичко това е предпоставка за нови дълбоки кризи. Посочват се вируси от междувидов характер и такива, които са изпуснати от секретни лаборатории.

The Times of Israel  е много популярен и авторитетен израелски онлайн-вестник – четат го милиони хора по света. В средата на април тази година той също публикува интересен материал. В него се сочи, че още през ноември 2019 г. американското разузнаване е предупредило ръководството на САЩ за катастрофални последици от задаваща се епидемия на коронавирус. В администрацията на президента Доналд Тръмп никой не е проявил интерес към информацията, но тя е била предадена на нейните съюзници по НАТО и на Израел. И те, обаче, също не са предприели нищо, за да се подготвят за задаващата се катастрофа. А на всичко отгоре са скрили информацията от други държави.

https://i0.wp.com/nv.ua/system/Article/posters/002/158/951/original/adf1f71135b6c1f0de632872c8da5155.jpeg?w=640&ssl=1

По-същественото е, че е пропуснато изключително ценно време, заради което  броят на починалите от Covid-19 най-вече в САЩ и богатите западноевропейски страни-членки на НАТО, е направо ужасяващ. Реално и Световната здравна организация не е разполагала с необходимата и информация – тя обяви за пандемията едва в средата на март. Несъмненно, ако навреме са били взети мерки от правителствата на богатите западни държави, контролът над разпространението на вируса би бил далеч по-ефективен.

И няколко думи за един любопитен документален филм – „Event 201“. В него удивително точно е описано това, което се случва в наши дни: хиляди заразени хора с респираторни заболявания, със симптоми  от грип до обструктивна пневмония. Тежко болни, които се нуждаят от интензивна терапия, а много умират. Хора, които вече никъде не летят, а икономиката на страни, силно зависими от туризма, рухва. Ако не бъде спряно разпространието на заразата още през първата седмица заболелите ще се удвоят, а за месец ще се увеличат 16 пъти. След три месеца вече може да има 10 милиона заразени с вируса в света. Кадри с умиращи пациенти, коментари на видни вирусолози, цитиращи стряскащи цифри, дискусии как да се спаси световната икономика – всичко това съдържа „Event 201“. Форумът, на който го виждат за първи път учени, политици, финансисти, лекари в Ню Йорк, е организиран от университетът Джонс Хопкинс, Световният икономически форум и фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. Целта е те да бъдат запознати с възможен сценарий за развитие на пандемия. А най-интересното е, че филмът се появява през октомври 2019 г. – два месеца преди да се разболее от коронавирус първият пациент  в Ухан. Но симулацията на същността на коронавирусът, на неговото разпространение и щетите от него, са направени с удивителна точност!

Поведението на западните властимащи е пример за невероятно небрежно изпълнение на техните задължения: те  високомерно игнорират предупрежденията на аналитици. Последиците от това са стотици хиляди заразени и починали. Здравните системи са съсипани, броят на заразените и починалите продължава да расте, а краят на пандемията не се вижда.

Както отбелязват много експерти това, което сега се случва, не е свързано с качеството на анализите, които са правят навсякъде. Главната причина е тъпоглавието и неадекватното поведение на управляващи елити, които отговарят за вземането на решения. Те много трудно могат да бъдат убедени в сериозността на очертаващи се заплахи особено, когато става дума за епидемии и пандемии. За тях те не са така важни, както военни или терористични заплахи например.

Затова ни очаква несигурно бъдеще – докато не осъзнаят поредните властимащи, че съществуват твърде много и разнообразни  рискове: в киберсферата, в икономиката, в екологията, в миграцията…

И не на последно място – в здравеопазването.