Наистина ли ще им помогнат най-новите ракети от САЩ?

Наистина ли ще им помогнат най-новите ракети от САЩ?

Сред немалко американци техният президент е популярен с прозвището „Спящият Джо“. Той ги умилява с препъванията си, с трудната си ориентация в пространството, с очевидните проблеми с умствените си  способности. Подобно на тях и за него най-важни не са парите, а тяхното количество. И за да ги увеличава, колкото се може повече  „Спящият Джо“ е склонен да върти всевъзможни далавери. Затова срещу него в САЩ сега е задействана процедура на импийчмънт – подвеждане под отговорност заради корупция. За нея съобщи самият Кевин Маккарти – председател на Камарата на представителите на американския Конгрес, третият по важност пост в САЩ.

„Спящият Джо“ много обича и Украйна – вероятно заради милионите долари, които е получило неговото семейство от нея. А ненавижда искрено и дълбоко Русия. Ето защо той и съмишлениците му направиха всичко възможно след държавният преврат, който организираха през 2014 г. в Украйна, да я превърнат в антируска държава. А след това да наемат нейното население като „пушечно месо“ в своята опосредствена (прокси) война срещу Русия. За тази цел само за последните близо две години „Спящият Джо“ предостави на киевският режим над 110 милиарда долара. От тях конкретно за военни цели са отишли над 44.4 милиарда  долара. В тази сума не влизат най-новите 24 милиарда долара, които сега президентът иска от Конгреса. От тях 13 милиарда са предназначени за въоръжения и боеприпаси.

Това са страшно много пари, с които могат да се купят всякакви най-модерни смъртоносни „играчки“. Без тях няма как да се мине – само наемното украинско „пушечно месо“ не стига, за да бъдат създавани проблеми на могъща Русия. И затова към Украйна от Америка  летят неспирно огромни транспортни самолети, пътуват непрекъснато кораби. Те са натоварени с бронирани машини,  реактивни системи за залпов огън HIMARS и M270 MLRS, високо точни снаряди GMLRS  и M982 Excalibur, гаубици М777, дронове ScanEagle и Switchblade (300 и 600), противотанкови системи и ракети, милиони снаряди и патрони. Включително и абсолютно забранените  от международни конвенции касетни и съдържащи обеднен уран боеприпаси. Скоро на украинска територия ще се появят и първите американски танкове M1 Abrams.

А сега американските медии съобщават, че „Спящият Джо“ е взел решение да изпълни и най-съкровеното желание на клоуна-президент Зеленски: да му изпрати оперативни тактически ракети  ATACMS (Army Tactical Missile System). Надеждите на американците са, че те ще му помогнат най-сетне да разгроми напълно руските военни. И така да си върне и  имотите, които му бяха национализирани в Крим.

Балистичната ракета „земя-земя“ ATACMS, която е създадена от компанията Lockheed Martin наистина е опасно оръжие. По бойните си характеристики тя е идентична с по-старата съветска ракета „Точка-У“. Може да бъде изстрелвана  от реактивните системи за залпов огън M142 HIMARS и M270 MLRS, които САЩ са доставили вече на киевският режим. В състояние е да нанася удари по обекти, намиращи се на разстояние от 160 до 300 км. Високоточен боеприпас е – самонасочва се от глобалната система за позициониране (GPS) и чрез инерционна система за ориентация (INS). Маневрира по време на полета, което затруднява средствата за противовъздушна отбрана (ПВО) на противника.

Но сами по себе си ракетите ATACMS не са трудни за ликвидиране – с тях успешно се справят руските системи за ПВО, като „Бук-М3“, „Топ-М2“, „Панцир – С1“. А  да не говорим за много по-мощните от тях С-300 ПМ-2, С-350 „Витяз“, С-400. Освен това руските средства за радиоелектронна борба (РЕБ) са в състояние да блокират системите за насочване на ATACMS – така, както правят това много успешно с британските ракети Storm Shadow, френските SCALP, със снарядите на HIMARS.

Опасността от идването на тези ракети   в Украйна най-вече е в това, че установките, които ги изстрелват са мобилни, бързи и трудно се откриват. А касетните им боеприпаси увеличават радиуса на поражение и са смъртоносни за мирното население. Руската територия е огромна и е невъзможно комплекси на ПВО да се поставят на „всеки километър“. Ето защо  се появяват незащитени зони, през които е възможно да се промъкнат тези ракети. Теоретично те могат да достигнат (освен новите руски територии) градове, като Воронеж, Калуга, Краснодар, Липецк, Ростов на Дон, Смоленск, Тула. А през последните близо две години режимът на клоуна-президент Зеленски доказа неведнъж любовта си към всевъзможни терористични акции.

Няма съмнение, че руските военни ще се постараят да унищожат, колкото се може повече ракети ATACMS там, където украинците ще ги разполагат.  Но за утилизирането на вече активирани ракети ключово значение има оптимизирането на въздушното разузнаване. Чрез него може да се открие вече изстреляна  ATACMS, а нейните координати в реално време да се предадат  на изтребители и средства за  ПВО, които следят денонощно небето.

Естествено, руското военно командване се готви да посрещне тези  „скъпи гости“ – ракетите ATACMS. Стана известно, че  държавната корпорация „Ростех“ е предала на руските военно-космически сили модернизиран самолет за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) А-50У. Този „летящ радар“, както го наричат, е усъвършенстван с отчитане на опита от използването на подобни руски ДРЛО в зоната на специалната операция. Обновени са и двигателите на самолета – сега те са по-икономични. А това е довело до увеличение на часовете, в които той е в небето – там той може да дежури 9 часа непрекъснато.  Увеличена е далечината на полета на самолета при изпълнение на бойни задачи.

А-50У  е летящ команден център, който  е в състояние да забелязва  и съпровожда едновременно голямо количество цели и да насочва към тях изтребители и средства за ПВО. Снабден е с най-съвременна апаратура, която е увеличила скоростта на откриване на въздушни, наземни и морски цели и обработката на данни за тях.  Неговият въртящ се постоянно радар (характерният диск над самолета) покрива всички възможни зони без изключение. Впрочем за да се защити екипажа на самолета от невероятно мощното му излъчване, илюминаторите на самолета са покрити с чисто злато.

А-50У притежава мощни компютри, които му дават възможност едновременно да съпровожда над 300 въздушни цели. Пускът на ракета на противника той открива на разстояние от 800 км, а летящ бомбардировач – на 650 км.  Изтребител, както и наземни и морски цели  забелязва на дистанция от около 300 км. В състояние е да следи дори и най-малки дронове. А-50У незабавно „вижда“ откъде точно е произведен изстрела на ракетата и за броени секунди  предупреждава обекта, който е  атакуван. Това увеличава ефективността на средствата за ПВО и на дежурните изтребители в небето.

Както отбелязват производителите, много скоро към него ще се присъедини още един А-50У. Това означава, че руската армия ще притежава общо 9 от тези модернизирани и излючително полезни за бойните действия  А-50У.

Подобни самолети за ДЛРО  притежават само Русия и САЩ. А-50У е руският отговор на американските самолети Boeing E-3 Sentry (AWACS). Тях сега Запада използва в своята прокси война срещу Русия на украинска територия. Те излитат от Полша и Румъния и кръжат близо до украинските граници. Благодарение на тях въоръжените  сили на киевският режим имат възможност да нанасят точни удари по руски обекти.

Според експерти американският E-3 AWACS  определено отстъпва на модернизираният А-50У.  Руският ДРЛО повишава ефективността на бойните самолети в зоната на специалната операция – по-голямата част от украинските самолети са унищожени с негова помощ.  Той осигурява и точното насочване на уникалните хиперзвукови ракети „Кинжал“ – самолетът за ДРЛО директно предава координатите на обекта на ракетите, които  се изстрелват от самолети МиГ-31К.

Впрочем скоро А-50У ще бъде заменен от А-100 „Премиер“. Той е от най-ново поколение и е с още по-големи възможности. На него ще бъдат разположени около 20 тона уникално радиоелектронно оборудване. Това ще позволи на „Премиер“ мигновено да открива, опознава и класифицира целите. А след това с невероятна скорост да предава информацията на командните пунктове за управление или директно на дежурните бойни самолети и средства за ПВО на земята.

По обясними причини информацията за този уникален руски самолет за ДРЛО е строго засекретена. Известно е само, че неговият първи изпитателен полет е успешно осъществен през февруари 2022 г.