Толкова ли е чудотворен, колкото си мислим?

Толкова ли е чудотворен, колкото си мислим?

Рано сутринта е. На опашка съм пред квартално магазинче във вилна зона край София. Тръгнал съм на гости на мои приятели, а предишния ден не смогнах да накупя някои неща. Доволен съм, защото успях сравнително бързо да се измъкна от обсадата, на която едни образи при пълното полицейско бездействие, са подложили столицата. Магазинчето е правено с мерак и определено е уютно – собствениците му са го изградили в двора на къщата си. Наоколо има много зеленина, а на малка полянка пред входа са разположени и няколко маси. Около тях сега са насядали група възрастни мъже на по чаша сутрешно кафе с цигара. Не бързат за никъде и скачат от тема на тема. Тъй като е невероятно тихо и да не искаш чуваш, за какво си говорят. Единят споменава, че нещо сърцето го наболява. Незабавно негов събеседник му предлага да пие аспирин. А той отговоря, че от години го взема превантивно, но сърцето все така си се обажда.

Е, ако ме бе попитал, аз бих му препоръчал първо да захвърли цигарите и поне 40-те килограма, които е натрупал върху себе си. И сутринта вместо седене в кафенето да направи няколкокилометрова разходка в подножието на Витоша, където се намираме. Тогава и аспирина въобще няма да му е необходим.

Защото той съвсем не е толкова полезен, колкото смятат много хора. Точно обратното е – като всяко друго лекарство и това хапче вреди на здравето ни. И то много повече, отколкото може да предполагаме.

Но те не ме питат. Но пък ми подсказаха тема за днешната публикация на сайта ми – наистина ли ще укрепваме здравето си, ако редовно пием от това лекарство?

Аспиринът е търговското наименование на ацетилсалициловата киселина, патентовано от Bayer. Синтезира го немския химик Феликс Хофман (1868-1946). Своето най-известно откритие той прави, когато е на 29 г. – търсил е средство против ревматизма, от който е страдал баща му.

Днес това е едно от най-разпространените и консумирани лекарства – всяка година в света се купуват над 80 милиарда таблетки. У нас продажбите на аспирин са за над 20 милиона лева всяка година!

Аспиринът масово се приема, особено от възрастни хора като предпазно средство най-вече срещу сърдечно-съдови заболявания. Но все повече са доказателствата за това, че  той не е в състояние да предотвратява инфаркти и инсулти.

Свежо проучване на учени от медицинския факултет към Палермския университет (разположен е в град Палермо, Италия и в него се учат над 50000 студента) потвърждава, че при хора, които нямат сърдечно-съдови заболявания, е безполезно да се взема аспирин. В хода на тяхното изследване за ефективността на това лекарство (резултатите от него публикува списание British Journal of Clinical Pharmacology) е установено: вземането на аспирин намалява риска от болести на сърцето със 17 на сто у здрави хора. Д-р Никола Веронезе – съавтор на това несъмнено полезно проучване, споделя пред CNN: няма никакви доказателства, които да подкрепят ползата от прием на аспирин за първична профилактика от здрави хора. И сега внимание: в същото време вероятността от стомашно-чревно кървене се увеличава с 47 на сто, а вътречерепните кръвоизливи – с 34 на сто, ако човек гълта аспирин!

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е hipolabor-alerta-o-farmaceutico-deve-agir-diante-da-automedicacao18455.jpg

Разпространена е представата, че този препарат защитава мозъка ни от различни видове деменции, включително и от болестта на Алцхаймер. Познавам възрастни хора, които твърдо са убедени в това и всеки ден гълтат от така популярното хапче. Но друго ново проучване стига до изводи, които определено ще ги разочароват. То е дело на изследователи от университета  Монаш. Става дума за държавен университет на Австралия, който е разположен в Мелбърн – един от най-добрите градове за живеене в света. Носи името на генерал  Джон Монаш (1865-1931) – най-известният пълководец на Австралия. Учените са изследвали близо 20000 души на възраст около 70 г. Те са били тестирани в продължение на около 5 години за памет и качество на мисленето преди, по време и след приключване на проучването. Така е бил направен извода: аспирина няма никакво отношение към появата на когнитивни нарушения и е безполезно като предпазно средство срещу поява на деменции, както и на депресии.

Но милиони хора по света и у нас продължават да приемат всеки ден аспирин. В списание Annals of Internal Medicine бяха публикувани резултати от проучване, осъществено в САЩ сред 14328 възрастни хора. То е установило, че над 30 милиона жители на тази страна  на възраст на 40 и повече години, които нямат сърдечно-съдови заболявания използват аспирин за тяхното предотвратяване. При това по-голямата част от тях го правят без лекарска препоръка. Парадоксът е и в това, че много възрастни хора приемат аспирин, а точно при тях е много по-голям и рискът от кървене заради това лекарство. Неслучайно Американската сърдечна асоциация промени мнението си и вече не препоръчва вземането на малки дози аспирин като превенция за възрастни.

С това не се изчерпват вредите, които нанася на организма ни смятаното за безопасно и чудотворно хапче. Аспиринът два пъти по-често предизвиква кръвотечение, ако стомахът е заразен с хеликобактер пилори например (той е един от основните причинители на гастрит и язва, а така също и на тумори на храносмилателния тракт). При продължителна употреба аспирина е в състояние сериозно да разстрои работата на черния дроб, на мозъка, да провокира астма, алергична хрема, обрив на кожата и пр. Редовният му прием стимулира ръста на ракови клетки, които са устойчиви към лекарствени средства. Специалисти са установили, че аспирина увеличава еволюционния потенциал на туморите, вследствие на което те мутират. И затова не могат да бъдат лекувани.

Днес се знае: всекидневният прием на аспирин увеличава близо два пъти риска от развитие на меланома при мъжете. Става дума за един от най-опасните и практически нелечими тумори. Учени са анализирали данни за около 200000 души на възраст между 18 и 29 години, при които никога не е била установявана меланома. От тях е била обособена група на хора, които са вземали аспирин всеки ден в продължение на повече от година. След това те са били наблюдавани пет години. При мъжете, които постоянно са вземали аспирин, риска от развитие на меланома се е оказал два пъти по-висок в сравнение с другите участници в проучването.

Днес аспирина влиза в списъка на най-важните лекарствени средства на Световната здравна организация (СЗО). И има защо – той успокоява при болка, сваля висока температура, помага при ревматизъм, има противосъсирващо действие и пр. Но и тук важи златното правило: полезен е в едни ситуации, за други е опасен, особено, ако се приема без чувство за мярка.

Добре е да помним: не съществува безопасно лекарство – всеки продукт на фармацевтичната индустрия, лекувайки симптомите на едно заболяване, уврежда други зони в организма на този, който го приема.

А най-добре е човек да няма нужда да посяга към аспирина. За това е необходимо просто да живее нормално.