Наистина ли си мислите, че е вредно да се ядосате?

Наистина ли си мислите, че е вредно да се ядосате?

За повечето от нас негативните емоции са нещо много лошо. А онова, което ни радва, е добре дошло – та с него ни е така хубаво!
Но в този свят не всичко е така еднозначно, както често ни изглежда. Широко разпространена е представата например, че ако мислим позитивно и се фокусираме върху мечтите си, то те непременно ще се сбъднат! Но животът показва, че така по-скоро се ориентираме към провал, вместо към успех. Представяйки си слънчевото бъдеще, неусетно елиминираме потребността от активна дейност за неговото осъществяване. Позитивните фантазии ни разслабват до такава степен, че това се отразява дори и на физиологическо равнище – понижава се кръвното ни налягане например.
Истината е, че в създаването на знаменити днес компании, са допринесли не толкова позитивни, а по-скоро негативни емоции.


През петдесетте години на миналия век Феручо Ламборджини имал отличен бизнес – той произвеждал трактори. Зарадван от постиженията си, човекът решил да си направи подарък и си купил престижния и много скъп автомобил “Ферари”. Но скоро се разочаровал от направената покупка – възникнали сериозни проблеми със съединителя. Тогава той решил да се срещне и поговори с Енцо Ферари – основателя на компанията, произвела автомобила. Искал да го посъветва – безплатно при това, как да подобри машината си.
Но Енцо – човек със завидно самочувствие, много се ядосал от това, което му казал Феручо. И затова го пратил да си гледа тракторите: тъй като нищо не разбира от автомобили, той нямал право да му дава, каквито и да са съвети за тях!
От това, което чул, Феручо също побеснял. И решил да си направи своя автомобилна компания, за да натрие носа на Енцо.
Така се появили супер колите “Ламборджини”.


Джеймс Дайсън е един от най-големите изобретатели на нашата епоха. Веднъж, докато се опитвал да почисти с прахосмукачка дома си установил, че тя едва работи. Той много се ядосал, отворил я и видял, че торбата и е пълна с прах.
Джеймс вече имал фабрика за промишлен хидроциклон – устройство за очистване на газ и течности от твърди частици. То ги отделяло от въздуха с помощта на центробежни сили. И на Джеймс му дошла щура идея: да използва същата технология за почистване на дома. Така се появила неговата уникална, супермощна прахосмукачка без торба за прах.
– Ако искаш нещо да поправиш – казва Джеймс, – то трябва много яко да се ядосаш на това, което не работи!
Днес в компанията на мултимилиардера Джеймс Дайсън, са заети над 1000 инженера, а продукцията му се продава в над 65 страни.


Позитивното ни прави по-скоро лениви, отпуснати и препълнени с мечти и илюзии. Когато сме радостни, ние сме доволни от себе си и ни липсва нещо много съществено: мобилизацията. А противоположната емоция – негативната, ни връща в реалността, за която си знаем, че не винаги е добре настроена към нас. Тя стимулира адаптивния ни потенциал и ни подтиква да бъдем борбени, за да се справим с онова, което ни създава проблеми.
Излиза, че когато сме ядосани ние сме в състояние да трансформираме отрицателните си настроения в реални и активни действия, за да се справим с проблема. Затова нервираните хора често постигат успехи в различни сфери – от спорта до бизнеса.

Естествено, не става дума да търсим поводи, за да се ядосваме и така да се реализираме. Просто трябва да приемаме света такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто искаме да ни изглежда.
И най-вече да се научим да извличаме полза от всяка емоция в съответствие с конкретната ситуация.