Наистина ли ни казват цялата истина за Швеция?

Наистина ли ни казват цялата истина за Швеция?

https://i0.wp.com/ruletka.se/wp-content/uploads/2020/04/nyhet.png?w=640&ssl=1

Мадлен Шьостед е генерален директор на Шведският институт по печата, който изследва отношението към Швеция на медиите в света. Тя споделя пред вестник Svenska Dagbladet, че сега световните медии отделят на страната безпрецедентно внимание. В Институтът не помнят някога толкова много да се е обсъждала Швеция. Мадлен признава, че много често страната е сочена и като плашещ хората пример (впрочем точно този е подходът на нашия генерал Мутафчийски и хората около него!). Но в същото време Швеция е станала и модел за подражание в очите на всички, които мечтаят за нормален живот и за смегчаване на ограниченията. Шведският институт установява, че в последните дни започва да доминира в световните медии друга тенденция: а дали няма  да се окаже шведската стратегия много по-разумна в дългосрочна перспектива? Именно необичайният подход на Швеция към пандемията я направи толкова интересна, че Шведският институт вече трудно се справя с изобилието от информация в световните медии.

Нека да хвърлим поглед към най-новите данни за ситуацията в Швеция. Предоставя ги най-голямата тамошна телевизионна мрежа – Sveriges Television (SVT). Трябва да имаме предвид, че според препоръките на шведските здравни органи за коронавирус се изследват само хора, които се нуждаят от медицинска помощ или вече са приети в болници със симптоми. Това, както отбелязва SVT, оказва значително влияние върху данните за броя на заразените в Швеция. В графиките са включени само тези случаи, които са тестирани, а не всички, които имат коронавирус. Използвани са  данни, които всеки ден предоставя университетът Джонс Хопкинс – в случая на графиките е показано положението с пандемията  в Швеция на 6 май. Тъй като цифрите говорят сами за себе си, ще си позволя да ви предложа две  графики. На първата са показани новите смъртни случаи в Швеция за последните дни.

А ето разпределението според възрастта на починалите (1 е несигурен)

Очертават се два основни извода. Първо, шведите са напълно прави, когато твърдят, че пандемията ще затихва по естествен начин. И второ – вирусът поразява предимно твърде възрастни хора, състоянието на здравето на които вече ги приближава към летален изход. Факт е, че и у нас голяма част от жертвите на коронавирусът  са възрастни и хора с много сериозни хронични заболявания. При тях всяка инфекция може да има фатално значение и да ги доведе до преждевременна смърт.

Както отбелязва най-старият швейцарски всекидневник – Neue Zürcher Zeitung, в сравнение с други северни страни, смъртността в Швеция наистина е висока. Правителството вече е признало, че лошо е защитило  възрастните хора, които се намират в домове за престарели. А главната причина за високата смъртност там е,  че за тях се грижат най-вече студенти и имигранти. Те струват на държавата и на частни предприемачи много по-евтино, отколкото щатни сътрудници. Но повечето от тях нямат необходимото образование и опит. Не са били снабдявани своевременно  със средства за индивидуална защита, а и никой не им е обяснявал  как трябва да ги ползват. Впоследствие е установено, че сред тях е имало  хора, които са работели независимо, че са знаели за инфектирането си. Причината е, че те са силно мотивирани да са ангажирани повече – плаща им се за всеки отработен час. Затова голяма част от тях са работели на две места – в общежития за престарели и със самотни възрастни хора по домовете им.

В интерес на истината нито една страна не можа да се справи със защитата на хора, настанени в домове за престарели. В Англия, Шотландия, Белгия, Нидерландия, Испания, Франция, Италия, САЩ и др., в подобни зони изключително бързо се разпространи коронавирусът. А колкото по-възрастен е човек, толкова по-опасна за живота му е инфекцията.

https://i0.wp.com/www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2020/03/NINTCHDBPICT000573954303.jpg?w=640&ssl=1

В края на април британският епидемиолог Нийл Фъргюсън, по чиито препоръки бе въведена карантината във Великобритания, предрече на Швеция бърз ръст на числото на починалите от коронавирус. Тогава неговият колега и бивш главен епидемиолог на Швеция Йохан Гисекке заяви, че не е съгласен с него и го нарече „високомерен“. Той подчерта, че шведската система на здравеопазване добре работи и е задържала разпространението на инфекцията на равнище, с което може да се справя. За разлика от Великобритания – независимо от строгата карантина, точно тя след САЩ се оказа страната с най-много жертви на пандемията: близо 30100 души починали от коронавирус и заразени над 201000 души. Единственият сериозен проблем, който срещна Швеция, бяха  домовете за престарели.

Същността на шведският подход към пандемията се изразява в следното:  здрав ли си и нямаш симптоми, то живей нормално! За разлика от повечето страни, където са въведени ограничения, в Швеция в последните седмици работят ресторанти, барове, салони за красота, спортни зали, магазини… В парковете се разхождат и тренират хора. Средните училища и университетите са закрити, но детските градини и началните училища работят.

Шведските власти заложиха на чувството за отговорност и самодисциплина на населението. Според главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел  „нека хората сами решават, как ще е най-добре за тях – нашият опит показва, че това е най-добрият вариант“. За него закриването на предприятия, на граници, локдаун (заключване на заведения и принуждаване на хората да си стоят у дома) – всичко това е лишено от научна основа. Той споделя, че в Швеция внимателно наблюдават това, което се случва в Европейският съюз и не виждат там да има някакви позитивни резултати. За него стратегията на строгата карантина е контрапродуктивна.

Дали са прави шведските власти, приели необичайният подход – отказ от принудителни ограничения? Резултатите за месец април доказват: стратегията на меко сдържане действително работи – пикът на денонощната смъртност и натовареността на реанимациите вече са  минало за тази страна. Равнището на смъртността в Швеция е около 22 на 100000 души – точно толкова, колкото и в Ирландия, която медиите възхваляват за това, че е въвела най-строга карантина.

https://i0.wp.com/www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2020/04/NINTCHDBPICT000573828017.jpg?w=640&ssl=1

В края на април и Световната здравна организация посочи Швеция като успешен модел за борба с коронавирусът. Нейният експерт – Майк Райън заяви: има уроци, които могат да се научат от тази страна. Вместо ограничения, тя е изградила силна обществена политика около социалното дистанциране, грижите и защитата на хората. Швеция е модел, ако искаме да се върнем в общество без карантина, заяви д-р Райън.

Швеция стана  страна-еталон, към която сега гледат всички. Не са малко тези, които я наблюдават с ужас.

Но все повече са другите, които виждат в нейният подход разум, надежда и ефективност.