Заплашват ли извънземни Америка?

Заплашват ли извънземни Америка?

Белезникав гигантски овален обект посреща два бойни самолета на американският военно-морски флот край бреговете на Сан Диего през 2004 г.  По-късно пилотите ще докладват, че е имало взаимодействие със странно летателно средство, което е продължило няколко минути. В един момент то е изчезнало. Един от летците – Дейвид Фравор, споделя пред журналисти:  „Ускори се нещо, което никога преди това не съм виждал!“. Произходът на неидентифицирания обект остава неизвестен.

Десетилетие по-късно американски военни летци  съобщават за странни обекти, които забелязват в небето над Източното крайбрежие на САЩ. В края на 2014 г. пилот на Super Hornet едва не се  сблъсква с един от тях. След приземяването си той незабавно  подава официален доклад за злополука. Имало е летящо средство, което е приличало на въртящ се „пумпал“ и се е движело срещу вятъра. Всички летящи обекти не са притежавали  видими двигатели, нито се е забелязвало инфрачервен поток от излизащи газове. Те са се издигали на височина до 30000 фута, движели са се с хиперзвукова скорост и са могли да бъдат във въздуха по 12 часа.

През юли 2019 г. мистериозни летящи обекти са следели четири американски разрушителя на разстояние до 100 морски мили от бреговете на Калифорния. Те са били 6 на брой, движели са се със скорост до 40 мили в час и са били много по-маневрени от съществуващите американски военни дронове.

Министерството на отбраната на САЩ събира съобщения за неидентифицирани летящи обекти (НЛО) вече повече от 13 години. Това се прави в рамките на секретна програма за идентифициране на аерокосмически заплахи, пише The New York Times.  Тя анализира данни от радари, видеозаписи и доклади, предоставени от военноморски пилоти и висши офицери. Програмата започва през 2007 г. и за нея са отпуснати 22 милиона долара. Официално приключва през 2012 г. Но през 2017 г. The New York Times съобщава, че дейността и не е прекратена. През лятото на 2020 г. е създадена нова „Работна група за неидентифицирани въздушни явления“, която се управлява от Службата на морското разузнаване на САЩ. Нейната мисия е да „открива, анализира и каталогизира“ наблюдения на странни обекти в небето, които биха могли да представляват заплаха за националната сигурност. По същото време Конгреса на САЩ поисква от правителството да подготви и внесе доклад за това, което знае за НЛО. През август миналата година официално е  и потвърдено, че в Пентагона има специална структура, работата на която е да разследва „непознати атмосферни явления“.

Докладът на директора на Националното разузнаване на САЩ  (Director of National Intelligence – DNI) за НЛО (използва се също и термина „непознати атмосферни явления“), създаван по искане на Конгреса, вече е готов. Очаква се той да бъде достъпен в незасекретената си част от 25 юни т.г. Но в световните медии вече се публикува информация от него. Основният извод на разузнаването е, че няма доказателства за извънземна технология в загадъчните летящи обекти, но не е изключено те да са и с извънземен произход. Докладът, който анализира над 120 инцидента с НЛО, не позволява да бъде направен окончателен извод. Сигурно е само това, че преобладаващото мнозинство от тях не са продукт на американски военни технологии.

За невероятният интерес към „извънземните“, който сега е завладял САЩ и Запада допринесе и  бившият американски президент Барак Обама. В предаването „Късното шоу с Джеймс Кордън“ по CBS той заяви: „има кадри и записи на обекти в небето, за които не знаем точно какви са.“

От анализирани видеозаписи се забелязва, как американски военни пилоти срещат неизвестни обекти, които са способни да се движат със скорост до 11000 км/час, да променят посоката си, да се потапят във вода, при това без да се забавят.

Служители на разузнаването допускат, че  някои от НЛО биха могли да бъдат непознати руски или китайски хиперзвукови технологии. Русия инвестира сериозно в тях за да преодолява американската  противоракетна отбрана. Китай също разработва хиперзвуково оръжие и го показва във военни паради. Ако това е така, то хиперзвуковите постижения на двете държави изпреварват много сериозно американското военно развитие, отбелязват експерти на САЩ.

Но според наблюдатели цялата  тази истерия около НЛО и предстоящото публикуване на доклада на  DNI, по-скоро е част от набиращата сила информационна война срещу Русия. Така британският вестник The Daily Mail постави за заглавие на своя голяма статия за НЛО, думите на бившия американски сенатор Хари Рийд: „Няма съмнение, че това е Влад!“ (има се предвид руския президент Владимир Путин – б.м.). Според него НЛО са „нещо, което не може да бъде игнорирано“ и той предложи в Пентагона да бъде спешно създадена постоянна група за работа с НЛО. В качеството си на лидер на  мнозинството в Сената, точно Хари Рийд преди време настоя да стартира Програмата за предварително идентифициране на заплахата от НЛО.

Но за разлика от затъпяващото население на Запад, там има и разумни хора, които виждат опасността от започналата психологическа война с използване НЛО. На платформата Medium се появи много интересен анализ на Кейтлин Джонстоун. Тя посочва, че сега на американците се внушава не само, че извънземните  са сериозна заплаха за националната сигурност. Още по-опасни са твърденията, че всъщност НЛО са продукт на враговете на Америка – Русия и Китай. С това се цели радикализиране на външната политика на страната и още повече пари за военния бюджет, за да се противодейства активно на заплахата.

За Кейтлин  свидетелство за безумие е да се твърди, че НЛО едновременно е продукт на изключително напреднала извънземна цивилизация и същевременно е и заплаха. Единствено  хора, които проектират собствената си лудост върху други могат да очакват да бъдем унищожени от интелигентни същества, достигнали непознати за нас върхове в развитието на науката и технологиите, овладяли междузвездното пътуване. Сега войнствено настроени образи натрапчиво ни внушават необходимостта да търсим начини и средства за да предотвратим създадената заплаха за „националната сигурност“ от извънземните пришълци. Ако допуснем, че те наистина са тук, то не тези идиотски, а други въпроси би трябвало да ни занимават: как да се свържем с тях, какви знания може да получим от тях, откъде са те, каква е тяхната планета… Вместо това на нас ни се внушава, че най-важното е как да ги убием, ако възникне необходимостта от това, пише Кейтлин.

Ще си позволя да цитирам и още едно мнение – на Финиан Кънингам,  журналист и писател, изразено в списанието на Strategic Culture. За него психозата, целенасочено създавана сега около НЛО, реално работи за увеличаване на опасността от военен конфликт на САЩ с Русия и Китай. Става дума за типичен случай на операция за промиване на мозъци. И никой не си задава въпроса защо феноменът НЛО е свързан само с американската армия. Защо не руските или китайските военни, които разполагат с технологии за откриване, сравними с американските, не говорят нищо за НЛО. Или става дума за междугалактически интерес единствено към „изключителната“ Америка.

За Финиан Кънингам подхранването на тревоги в обществото относно извънземните и супертехнологиите е ефективен начин за упражняване на контрол над населението и пренасочване на вниманието му от други, далеч по-важни за него теми и проблеми. А и шумотевицата около НЛО е чудесен повод да се демонизират Русия и Китай и да се внушава, че сигурността на Америка е застрашена от тяхното високотехнологично оръжие и супер модерни технологии. Неслучайно се разпространяват твърдения на военни пилоти на САЩ, че те се чувстват безпомощни пред лицето на непреодолимото технологично превъзходство на неизвестен противник. Резултатът от ескалацията на милитаризацията на мисленето като нищо може да доведе до реален военен сблъсък. Ескадрила от F-18 например, да приеме  метеорологичен балон на хоризонта, поел погрешна посока, за руска или китайска хиперзвукова крилата ракета, насочена към САЩ. И така ядрената война да стартира.

А тогава темата за извънземните за никого няма да е интересна – всички ние ще сме в други измерения.