В независима и демократична страна ли живеем?

В независима и демократична страна ли живеем?

https://i0.wp.com/levik.com/i/p/2015/bg/so0s.jpg?w=640

Тома Пикети (роден е в 1971 г. в Клиши, предградие на Париж) е един от най-авторитетните икономисти днес. Доктор е на науките, професор във Висшата школа за социални науки, в Парижката школа за икономика и в Лондонското училище по икономика. Чуждестранен член е на Американското философско общество. Автор е на бестселъра „Капиталът в XXI век“ – труд, в който той анализира концентрацията и разпределението на богатството през последните 250 г. Та този световно признат учен заедно с колегите си Филип Новокмет и Габриел Цукман осъществи анализ на прехода от света на социализма към т.н. свят на демокрацията. И така стигна до извода: бившите социалистически страни от Източна Европа са загубили свободата си в този процес. Те са се превърнали в „държави с чуждестранни владетели“. Вследствие на това тяхното национално богатство и доходите от труда на населението им, ги напускат и  отиват в джобовете на чуждестранни инвеститори.

Доказателство за това, че Тома Пикети и колегите му са прави може да открием в концесиите върху националните ни природни ресурси например. Тях с лекота, съпровождана и с невероятна щедрост раздават  хора, които по ирония на съдбата ни управляват.  „Дънди Прешъс Металс“ се представя като международна минна компания със седалище в Канада, чиято дейност обхваща придобиване на проучвателни площи и находища на полезни изкопаеми, проучване, разработване, добив и преработка на руди на благородни метали. На сайта и може да прочетем, че тази компания сега работи в Намибия и България.

Журналистката Велиана Христова в интересната си статия „Геноцидът над науката пак е в ход“ ни припомня, какво следва след концесията, предоставена от властимащи на тази компания. Според отчет на „Дънди Прешъс“ от август 2020 г. добитото злато у нас за първата половина на годината е 154 400 унции. На международните пазари цената на унция злато се движи вече около 2000 долара. Или печалбата от българското злато за половин година е  308,8  милиона долара (или 516,1 милиона лева). За една година то е 1032,2  милиона лева.

Ами за 30 години концесия? Според доклад на Сметната палата от 2011 до 2013 г. канадският концесионер „Дънди Прешъс“ е добил край Челопеч руда, в която съдържанието на мед е 66 759 тона, на злато – 18,8 тона, а на сребро – 42,99 тона. Стойността на извлечената само за трите години мед е 531 милиона долара, тази на златото – 939 милиона долара, а на среброто – 41 милиона долара. Общата сума на добива е над 1,5 милиарда долара, отбелязва Сметната палата. А сега внимание: от тази сума под формата на концесионно възнаграждение в бюджета ни са влезли само 1,5 на сто, т.е. около 34 милиона лева за трите години! Истинските големи пари са напуснали страната ни. А това означава, че ние сме станали още по-бедни. Е, не всички, разбира се – може да не се съмняваме, че  който трябва е получил каквото му се полага от тази далавера. Вероятно не случайно компанията е избрала страната ни заедно с Намибия – условията, които са и били предоставени в тези две държави със сигурност напълно ги устройват. Особено тези у нас – според „Трансперънси интернешънъл“ („Прозрачност без граници“) корупцията в България е далеч по-висока от тази в далечната африканска държава.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Sofia_Vitosha_Boulevard.JPG

Могат да бъдат намерени и безчет други доказателство за това, как страната ни бе превърната вследствие на „демократичният преход“ в колония на Запада с право единствено да слуша и стриктно да изпълнява неговите указания.  Така строителството на газопровода „Южен поток“ бе спряно заради изричната забрана най-вече на САЩ и неговият васал – ЕС. Само заради това страната ни се лиши от 3 милиарда долара, които щеше да получава като заплащане за транзита на природен газ.

Но един от най-мощните удари, който новите западни колонизатори нанасят на държави като нашата, е изсмукването на млади, умни, образовани хора. По този начин те ни лишават от бъдеще.  Федерико Фубини изтъква в своя публикация в Project Syndicate, че когато една страна я напускат млади хора, чието образование тя е финансирала, то това е наливане на пари в чужди държави. Според него страните на Източна Европа са инвестирали над 200 милиарда евро само в немската икономика за периода от 2009 до 2017 г.!

Не е тайна, че затъпяването на населението на Запад върви с хиперзвукова скорост. Следователно и потребността от внос на интелигентна и креативна работна ръка от бившите соцстрани, в това число и от България, непрекъснато нараства. Това е едно от възможните обяснения защо  Запада прави всичко възможно за да режисира изборите у нас например. Щом на ключови позиции застават негови предани  и корумпирани образи, то новите колонизатори може да не се безпокоят: тенденцията да се изсмуква най-голямото ни богатство – националният ни човешки капитал, ще продължава устойчиво да се развива и засилва. И така да прави нас още по-бедни,  а колонизаторите – още по-богати.

Най-новият пример за това, че ние, българите, сме на дистанционно управление, пулта от който е в западни ръце, е драстичната забрана на страната ни да внася руската ваксина „Спутник V“. По този начин се гарантират нови стотици милиони евро за западните фармацевтични компании. Без значение е факта, че е много вероятно не ваксините на БигФарма, а точно „Спутник V“ да се окаже ефективното и безопасно средство за блокиране на разпространението на коронавируса. За съжаление, България не е Унгария, чиито лидери имат достойнство и воля да се противопоставят на колонизаторите. Собственият ни „политически елит“ не това го вълнува, а комисионните, които трябва да прибере.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1108048/pub_5bd32530fd73ab00ad0e5fef_5bd32c321ea36b00aa3a0753/scale_1200

Леонид Бершидски е известен журналист и анализатор. Роден е през 1971 г. в Москва. Учил е в Московският държавен лингвистичен университет и Калифорнийският университет (САЩ), както и в известната бизнес школа INSEAD във френския град Фонтенбло. Работил е за медии като The Philadelphia Inquirer, Newsweek и др. Бил е директор на банка, написал е и няколко книги. Сега живее в Берлин и работи за влиятелната американска медия Bloomberg. Та точно този човек, изцяло предан на Запада, но живял и при социализма, публикува статия под красноречивото заглавие: „Как западния капитал колонизира Източна Европа“. Леонид констатира нещо, което малкото критично мислещи глави у нас отдавна вече са разбрали: България, както и останалите бивши социалистически държави от Източна и Централна Европа не е независима страна, а е новата икономическа колония на Запада. Леонид е категоричен: държавите от Източна и Централна Европа дотолкова са загубили контрола над собственото си икономическо бъдеще, че техният самостоятелен политически избор е станал вече невъзможен.

Така изглежда страната ни след три десетилетия преход – нова колония на най-богатите западни държави. Истина, която няма как да скрият натруфените приказки, с които денонощно ни облъчват политици, журналисти, „интелектуалци“…

Но няма защо да им се сърдим – на тях точно за това им плащат: да ни лъжат!