Наистина ли козметиката е безопасна за здравето ви?

Наистина ли козметиката е безопасна за здравето ви?

“Маша и Мечока” е един от любимите ми руски сериали – следя го редовно от януари 2009 г., когато се появи на бял свят. Човечен, наситен с доброта и весело настроение, той съвсем естествено се хареса и на милиони хора в света. Не случайно е носител на множество най-престижни награди, а специалисти му предричат, че ще стане класика в бъдеще.
Една от сериите е озаглавена “Красотата е страшна сила” и до момента е гледана от над 210 милиона души в света. В ръцете на лудетината Маша попада модно списание и тя решава да се възползва от съветите в него. А после превръща дома на мечока в салон за красота.

Сетих се за този филм, когато попаднах на любопитно изследване. От него узнах, че всеки ден жените си слагат по 515 химикала на лицето и тялото. Проучването е правено преди няколко години, но ситуацията едва ли е по-различна и днес – дамите продължават да ползват всеки ден козметика, а към тях вече се присъединяват и немалко представители на т.н. “силен пол”. Стремежът към красота е завладял не само Маша от сериала “Маша и Мечока”, но и много хора, които осъзнават предимствата да си привлекателен за другите.

Проблемът, обаче, е в това, че козметичните продукти съвсем не са безопасни за здравето на човека. Средно в червилата има 33 химически съставки, в лосиони за кожа – 32, в туш – 29, в увлажнител за ръце – 11… Някои парфюми съдържат до 400 компонента! Чрез тях, ако се ползват всекидневно, в организма на дамата постъпват годишно около 2,5 килограма химикали. И никой не знае, какво се случва, когато тези вещества се комбинират едно с друго в човешкото тяло. При това усвояването на химическите вещества чрез кожата е много по-опасно отколкото, ако те се употребяват вътрешно.

Специалисти предупреждават, че немалко от козметичните продукти могат да причинят рак, хормонални проблеми, кожни заболявания, увреждания на белите дробове, алергии, астма…
Тези дни намерих поредно  ново доказателство за това, че козметиката съвсем не е безопасно нещо за здравето на милите дами. И ако – не дай си Боже!, у някоя от тях се появи здравословен проблем, то причината за това може да е използвана от нея козметика.

Върховният съд на щата Калифорния, САЩ, който е заседавал в клона си в Лос Анджелис, определи рекордна глоба на компанията Johnson & Johnson (J & J). Тя трябва да заплати 417 милиона долара на жена, която е заболяла от рак.
Johnson & Johnson е един от най-известните производители на детски козметични продукти. Съдебният иск е подаден от Ева Ечеверия, която всеки ден от 1950 до 2016 година е използвала детска козметика на компанията. През 2007 година у жената е открит рак на яйчниците.

Адвокатът на Ева е заявил, че тя в момента се лекува в болница, но иска да помогне на хората, които боравят с продукция на J & J.
Съдиите са преценили, че J & J не е съумяла навреме да предупреди потребителите за потенциалните рискове от онкологични заболявания в резултат на използването на нейна козметика.


Сега в САЩ над хиляди души вече са подали подобни искове към Johnson & Johnson. През май 2017 година тя бе осъдена да заплати 110 милиона долара на друга американка. Тя също обвини J & J, че е заболяла от рак, след като е използвала нейна продукция за деца. Тя я е употребявала в продължение на 40 години.
Съдебно дело срещу J & J спечели и семейството на жена, която умря от рак на яйчници. През 2016 година на близките и бе присъдена компенсация в размер на 72 милиона долара. Друга онкологично болна дама също получи компенсация от 55 милиона долара.

Едва ли компанията Johnson & Johnson е единствената на планетата, към която могат да бъдат отправени претенции за производство на токсични продукти. Няма да е пресилено, ако се каже, че почти цялата козметика, която ползва съвремената жена, съдържа в себе си вещества, които я тровят. Става дума за изключително опасните арсен, кадмий, олово, живак, берилий, никел, селен, талий и други. Макар и в малки количества, те имат способността да се акумулират вътре в организма. След продължителна употреба те са в състояние да развият в него от неврологични аномалии и главоболие до рак и проблеми с бъбреците.


Парадоксът е в това, че майката-природа е създала немалко продукти, които имат и чудесни разкрасяващи и подмладяващи ефекти. Ако перифразираме великия Хипократ, то спокойно можем да кажем, че храната е не само твойто лекарство – тя е и твойта козметика.