Назад към бъдещето

Назад към бъдещето

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1112006/pub_5c61bb21d5594200aec782ce_5d58119f4e057700ad6e1d03/scale_1200

Най-новите технологии навлизат не само в дома ни и в промишлеността – те са и в селското стопанство. Днес  фермерите могат да се радват на машини, натъпкани с електроника, изкуствен интелект и какви ли не чудеса. Те им осигуряват висока производителност, свързват ги където и да са в полето със света, предлагат им непознат в миналото комфорт.

На този фон доста странно изглежда една нова и все по-ясно очертаваща се тенденция: фермери, които не посрещат с възторг най-новите селскостопански машини, появяващи се на пазара. Точно обратното: те масово предпочитат трактори, произведени по времето на тяхните бащи и дори дядовци.

И не става дума за колекционари, а за осъзнат жизнен избор на хора, които си изкарват хляба на полето, отбелязва Адам Белз в медията  Star Tribune. Когато трябва да си купят нов трактор, все повече американски фермери предпочитат модели произведени преди четири десетилетия. Като John Deere 4440 от 1979 година например. Вярно, някои добавят към тях  джаджи от наше време – като автоматично управление с помощта на GPS.

Една от основните причини за странният на пръв поглед все по-силен интерес към ретро техниката, е изгодата от купуването и. Ако нов трактор с компютър, датчици, сензори, връзка с интернет и пр., достига до 250000 долара, то старият се продава 15-20 пъти по-евтино.

Но с това предимствата на произведените в далечното минало машини не свършват. Старите трактори са качествено изработени и са напълно функционални. Те са много здрави, мощни, с добър дизайн. И са много лесни за обслужване, защото не са натъпкани с електроника и различни програми,  каквито са днешните. За разлика от тях те лесно и евтино се ремонтират, включително и от самите фермери в полето. На практика те са вечни – ако нещо се счупи то просто се заменя със здрава част. Докато ремонтът на новите трактори, когато нещо в тях се строши, отнема време и десетки хиляди долари. По-евтиният ремонт на старият трактор на практика означава, че неговият жизнен цикъл лесно се удължава – двигателят му например, струва около 10000 долара и после той спокойно ще работи още 15 години.

https://i0.wp.com/markboughtonphotography.com/wp-content/uploads/2016/08/Kipp-Tally-and-SawyerIMG_9999_181-1.jpg?w=640&ssl=1

Но тази нова тенденция набира сила и се ускорява и в много други области. Включително и при смартфона – вещ, без която новите поколения не могат да си представят как биха могли да живеят.

Сега много хора зарязват смартфона и се връщат към старите мобилни телефони, установяват изследвания на популярни медии като Slate и Le Figaro. Причините са различни – от риска за влошаване на зрението и съня до загубата на лично пространство.

Увеличават се  младите хора, които предпочитат стари и емблематични телефони от началото на новото хилядолетие, като тези на Nokia, Motorola и др. Смартфонът им пречи да се  концентрират, те непрекъснато гледат екрана му за да видят дали имат известия. На практика той властва над  тях, а не те над него. И единственият начин да се освободиш от смартфона, е като се върнеш към по-старо поколение мобилни телефони.

Не са малко и тези, които се отказват от смартфона по здравословни причини. Освен, че губи страшно много време „умният“ телефон води до болки в главата, очите, умора, напрежение… Непрекъснатото сърфиране из социалните мрежи се оказва мощен източник на стрес. Това изтъкват и специалисти: за Силви Чокрон – невропсихолог, който изучава въздействието на екраните върху когнитивните процеси, смартфона намалява динамизма на умствения ни живот и може много негативно да повлияе на развитието на мозъка най-вече у деца. Южнокорейски учени установяват у пристрастени към смартфона деца висока депресия, тревожност, безсъние. „Умните“ телефони са сред главните виновници за затлъстяване, социална изолация, за загуба на връзка с реалността. Те увреждат и фигурата на детето – ортопеди вече говорят за появата на нов здравословен проблем: „смартфонни рамена“.

Смартфонът ни заплашва и с високо ниво на радиация. Проучвания са установили, че шест смартфона Apple и Samsung надвишават разрешените нива на емисии на електромагнитни вълни.

Използването на смартфон за отдих още по-силно уморява човека и намалява неговата работоспособност, установяват учени от Ратгерският университет. Техни експерименти сочат, че смартфоните отнемат най-много от вниманието на човека, с което затрудняват фокусирането му върху работните задачи. Според тях взаимодействието с телефона предизвиква мисли за това, че трябва непрекъснато да се следи за съобщения и нещо да се напише на някого. Но ако човек ползва компютър то мозъка му не се уморява толкова много.

https://i0.wp.com/www.vladtime.ru/uploads/posts/2016-03/1456909932_16.jpg?w=640&ssl=1

Сериозна причина за отказът на все повече хора от смартфона е и риска от задигане на лични данни. Популярната американска медия „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че има десетки компании, които записват движенията на хората със смартфони, благодарение на инсталирани в тях приложения. После тази информация се продава на други компании. Това сега е в рамките на закона, който все още не е адаптиран към новата смартфонна реалност. Старите мобилни телефони имат много по-малко приложения, докато единственото сигурно решение при смартфона е човек да носи в джоба си по няколко чипа и периодично да ги сменя.

Не на последно място причина за отказа от смартфона е и модната сега екологична вълна. Умните телефони се изработват от материали, които не са съобразени с околната среда, а консумират и значително количество енергия.

Доказателство, че тази тенденция набира динамика е вече започналият спад в продажбите на смартфони в света. Според агенцията Strategy Analytics индустрията за производството им се е срещнала с годишен спад за първи път преди две години. В Китай, където е съсредоточена една трета от продажбите на смарртфони в света, този спад през 2018 г. е с 11 на сто. А през първото тримесечие на миналата година намаляването на доставките на смарртфони в целия свят е с 6,6 на сто. Да се откажеш от смартфона и се върнеш към стария мобилен апарат означава да си по-малко депресиран и много по-продуктивен. Младите хора, които не са ползвали смартфон са по-успешни, в по-добро настроение. живеят здравословно, хранят се с чувство за мярка. Затова най-новата тенденция – назад в миналото за да успяваш в бъдещето, като нищо може да се окаже с висок потенциал не само за успешна социална и професионална реализация, но и за лично щастие.