Момичето, което не иска да порасне

Момичето, което не иска да порасне

Представата за въэрастните хора у нас обикновено е за немощни, рухнали, едва движващи се създания, които се нуждаят от много обгрижване. За хора, които се редят в аптеки за обилни количества лекарства, с които започва и свършва деня им. И чиято любима тема на разговори е, кой от какво боледува и на кой лекар може да се има доверие. Хора, повечето от които след като навършат 60-те, вече не виждат никакви перспективи пред себе си.
Тао Порчон-Линч стана на 13 август на 99 години. Родена е в Индия, баща и е французин, майка и – индийка, която умира при раждането и. С отглеждането и възпитанието на детето се заема леля му. А благодарение на чичо си – дизайнер в железниците, като малка Тао много пътешества в Азия.

Когато е на 8 години вижда на брега на морето момчета, които се занимават с йога. Тя е запленена от упражненията, които те правят и решава, че и тя трябва да тренира.
– Видях група момчета на плажа, които правеха красиви фигури с телата си – си спомня Тао. – А когато казах на леля си тя строго ми отговори, че това е йога и не е за дами. Но аз реших, че щом момчетата могат да го вършат, то и аз ще съм в състояние да го направя!


Сразен от нейната настойчивост и желание да се занимава заедно с момчетата, най-накрая инструктора по йога се предава и и позволява да се присъедини към класа.
Години по-късно Тао заминава за Париж. Стройната и фигура и прекрасна външност и отварят вратите към модния бизнес в довоенна Европа. Тао участва в многобройни фотосесии, пътешества по света. Печели конкурса “Най-добрите крака на Европа”.

Когато започва Втората световна война Тао заминава за Лондон, знаейки само френски и хинди. Танцува в кабаре в британската столица. След края на войната емигрира в САЩ. В Холивуд подписва договор с киностудията Метро Голдуин Майер, снима се във филми. Един от тях е “Последният път, когато видях Париж” с Елизабет Тейлър в главната роля. Но не спира да се занимава и с йога.
През 1962 година сключва брак с Бил Линч. Разполага вече с повече свободно време и започва да изучава и философията на йога. Решава да прекрати кариерата си на актриса и окончателно се посвещава на професионална треньорска дейност по йога. Първият и знаменит ученик е гуруто на фитнеса Джак Лалейн.

В 1976 става съосновател на Съюза на учителите по йога, а шест години по-късно създава Института по йога, в който сега се занимават ученици от цял свят. Очарователната дама е обучила досега над 1600 души! Стотици са хората, на които тя е спасила живота чрез йога.
Когато е на 83 години си чупи бедрото. Лекарите и казват, че тя повече няма да може да практикува йога. Но Тао не само, че не са отказва от любимия си спорт, но броени дни след операцията се записва и в школа за бални танци. И постига скоро успехи и тук – участва в над 700 състезания по танци, печели немалко от тях с партньора си, който е на 24 години.


Храни се с вегетарианска храна, малки порции. Обича да закусва с грейпфрут, пие свежи плодови сокове и чай. Понякога си позволява чаша вино и парченце шоколад.
На 99 години Тао не употребява никакви лекарства – ако питате мен и това е една от тайните на великолепната и физическа форма. Ако искаш да увредиш на здравето си – ползвай услугите на аптеки. Още преди четири века френския драматург, режисьор и актьор, майстор на комичната сатира Молиер забелязва: хората умират от лекарствата, а не от болестите!

Тао споделя:
– В днешно време се разчита твърде много на лекарства. Чрез изучаване на йога, аз мога да се лекувам. Не взимам никакви добавки – нито витамини, калций или нещо друго. Не взимам никакви лекарства за каквито и да е медицински състояния. Много рядко вземам дори аспирин.
Всяка сутрин тя става в 5 часа. Преподава йога в Центъра Крипалу и Интегрален Институт по Йога в Ню Йорк, като пътуващ лектор по йога обикаля и света.


Тао направи филм – “Йога с Тао Порчон-Линч”, в който разказва за магията йога. Книгата и “Размисли: йогическия начин на живот”, в който разкрива възможностите на йогата за здравето и дълголетието на човека, се превърна в истински бестселър на пазара.
За Тао радостта от живота се намира вътре в нас:
– Всичко е възможно, няма нищо невъзможно. Всяка сутрин, когато се събуждате, си казвайте, че това ще бъде най-хубавия ден в живота ви. И той ще бъде такъв!

Тао много вярно забелязва:
– Есента е напомняне за нас. Когато листага съхнат и падат, е важно да помним, че в този свят винаги ще има пролет, за да могат те да се преродят и разцъфтят. Да намираш в себе си нещо ново и да се променяш – това е необходимо на всеки от нас.
И още:
– Събуждайки се сутрин аз зная, че мен ме очаква най-хубавия ден в моя живот. Аз никога не мисля за това, което не мога да направя. Важното е на разсъмване в главата ми да има само позитивни мисли, а в живота да отсъства навика да се отлага всичко за по-късно.

Очарователната дама ни препоръчва:
– Съберете в разума и тялото си цялата музика на своето сърце. Нека тя не ви позволява да губите времето си и да се отказвате от чудесата на реалния живот!
Година дели Тао от нейното столетие. Но тялото и е здраво, гъвкаво и стройно, кожата и е стегната. Невероятно активна и жизнерадостна, тя буквално блика от енергия.
– Моето сърце все още е на двадесет години – казва Тао. – И аз не смятам да порастна.
За тази прекрасна дама не съществуват понятия като невъзможно и негативно – тя е винаги усмихната, отдадена на днешния ден. Верна на девиза си: Само напред!


– Аз чувствам, че може много да се научи, ако просто се обърнеш навътре – казва Тао. – И йогата ми помага да направя това. Тя ми помага да чувам себе си. Аз не се интересувам много от това, което се случва наоколо. Много по-важно е това, което е в душата ти.
Тао ни разкрива и доказва най-великата истина: няма нищо невъзможно, ако се довериш на силата, която е скрита вътре в теб. Не случайно и нейното име в превод от индийски означава “енергия на природата”.
Тао ни убеждава, че само от нас зависи дали ще бъдем гъвкави, енергични, динамични, издръжливи, силни. Без значение е на каква възраст сме – ако поискаме то ще бъдем в прекрасна форма, която ще ни позволи да се справим с всякакви изпитания.
Повече снимки на Тао можете да видите тук.