Може и да не ни харесва, но Ковид-19 ще е с нас – завинаги

Може и да не ни харесва, но Ковид-19 ще е с нас – завинаги

https://i0.wp.com/image.durango.telediario.mx/sites/default/files/styles/social_share/public/field/image/2020-01-24t234455z_1703593467_rc2nme9y5vo7_rtrmadp_3_china-health-mexico_1.jpg?w=640&ssl=1

Всичко се промени. Ако преди година малцина бяха чували думата „коронавирус“ днес я произнасят вече и невръстни хлапета. Образовани и не чак толкова грамотни, богаташи и едва свързващи двата края, млади и хора със сериозен жизнен опит стават и си лягат с последната информация за пандемията. Преди година при излизане от дома си проверявахме дали сме заключили и имаме ли нещо в портмонето, сега опипваме джоба си дали маската е в него. С една дума живяхме по един начин във време, когато нямаше пандемия, а сега като че ли сме попаднали на друга планета.

Коронавирусът влезе стремително в живота ни и по всичко личи, че му харесва да е с нас. И няма никакво намерение да си тръгва. Така смятат и сериозни капацитети в областта на медицината. Като Катрин Смолууд например. Може да вярваме на дамата, защото е информиран човек – заема важна позиция в Световната здравна организация (СЗО). В нея тя е главен специалист  по извънредни ситуации и отговаря за тях в СЗО-Европа. В интервю за френският всекидневник  Le Parisien Катрин предупреждава, че „коронавирусът ще е с нас вече завинаги“ и никога няма да изчезне. Според нея е нужно много време за масовото ваксиниране на населението, а това означава, че вирусът ще продължава да се разпространява на вълни.

Катрин е убедена: подобна пандемия света не познава от времето на грипната през 1918 г. Броят на жертвите от нея само на нашия континент вече наближава 300000 и ще продължава да расте, като особено закъсва Западна Европа. Но за да се „пребори“ опасният враг е необходимо много време. Дотогова, подчертава Катрин, ще трябва да приемем „нова норма“ – да се научим едновременно да живеем и да контролираме вируса.

Катрин отбелязва, колко важно е да разполагаме с ваксини – докато те не се появат и не достигнат до хората, то епидемията трудно ще бъде овладяна, вирусът ще продължава да циркулира. При това не е ясно каква ще е тяхната ефективност и продължителност на действие. Според Катрин сега усилията следва да се насочат към изясняване на това, как коронавирусът ще влияе на нашето здраве и на обществото в дългосрочна перспектива. А точно тук има все още много неизследвани области.

В битката с коронавирусът от решаващо значение ще е създаването на ефективна, сигурна, надеждна ваксина. Месеци наред медиите ни убеждаваха, че това ще е западна ваксина, заради „превъзходството на Запада“ над останалия свят. Но не познаха – точно възхвалявания Запад се проваля и тук. Така американската холдингова компания „Джонсън енд Джонсън“  съобщи, че преустановява всякакви клинични изпитания на своята ваксина против коронавирус. Неуспех съпътства и тази, създадена от друга голяма компания – англо-шведската AstraZeneca. Влиятелният британски вестник Financial Times подчертава, че тя съществено изостава от графика да достави 30 милиона ваксини срещу Ковид-19 за Великобритания например.  AstraZeneca е трябвало да направи това до края на септември, но не го е осъществила. Сега надеждите са, че до края на годината поне четири процента от обещаното количество ще се появат на бял свят (общо в рамките на подписания договор AstraZeneca  е поела ангажимент да произведе 100 милиона дози за Великобритания). Но по всичко личи, че това няма как да се случи – твърде много са нерешените проблеми и около тази ваксина.

https://i0.wp.com/www.the-sun.com/wp-content/uploads/sites/6/2020/03/NINTCHDBPICT000566654301-2.jpg?w=640&ssl=1

Но докато Запада се проваля, то интересът към първата в света работеща ваксина – руската „Спутник V“ расте. Една от най-големите медицински организации на Израел – университетският център „Хадаса“ в Йерусалим ще получи около половин милион дози от тази руска ваксина. За това съобщава  най-старият израелски всекидневник Haaretz. Ръководството на „Хадаса“ е поискало 1,5 милиона дози, но за това количество още не е получило одобрение – интересът към „Спутник V“ расте в света, а производителите тепърва разгръщат нейното производство. Вестникът цитира шефа на центъра Зеев Ротштейн, който казва, че в момента има глобална битка между производители на ваксини, която прилича на космическа надпревара. „Не е за учудване – споделя той, – че руснаците нарекоха ваксината така – „Спутник V“. Те искат да напомнят на американците, че първи достигнаха космоса“.

По договореност с Руският фонд за преки инвестиции компанията União Química Farmacêutica Naciona ще започне производство на „Спутник V“ в Бразилия. Аржентина ще закупи 10 милиона дози от „Спутник V“ – очаква се те да пристигнат в страната до края на тази година. А в началото на януари 2021 г. се планира това количество да достигне 25 милиона дози. Според аржентинското министерство на здравеопазването то ще е достатъчно за да бъдат ваксинирани 12,5 милиона души.

Впрочем по данни на компанията за проучване на общественото мнение Opinaia точно руската ваксина предизвиква най-голям интерес сред тези аржентинци, които искат да се ваксинират. Тя буди най-голямо доверие у тях в сравнение с  други препарати, разработвани в САЩ, Великобритания, Китай и Германия.

The Economic Times – най-популярният индийски делови всекидневник пише, че идеалният кандидат от гледна точка на ефективност е точно руската ваксина „Спутник V“. Вестникът отбелязва, че са налице „убедителни доказателства“, които потвърждават нейната безопасност. Изследване на списание The Lancet , което се ползва с най-голямо доверие сред специализираните медицински издания, е потвърдило резултатите от клиничните изпитания на ваксината за безопасност и ефективност, подчертава The Economic Times.

Д-р Надей Хаким е вицепрезидент на Международната академия за медицински науки и преподавател в  Imperial College London. Според него ваксината, разработена от Националният изследователски център по епидемиология и микробиология „Н.Ф.Гамалеи”, е ефективна и това доказват резултатите от клиничните и изпитания. Д-р Хаким, който преподава трансплантационна хирургия в  Imperial College London подчертава, че се отнася към „Спутник V“ с голямо въодушевление. Той отбелязва, че руската ваксина не съдържа самият вирус SARS-Cov-2, което прави невъзможно човек да се зарази с коронавирус в резултат на ваксинирането. Що се отнася до ефективността на „Спутник V“ то клиничните изпитания са показали 100 процентен имунен отговор. Равнището на антителата за неутрализиране на вируса след ваксиниране е много по-висок, отколкото тяхното равнище при пациенти, оздравели след заболяване с Ковид-19. И това е обяснимо – тя е създадена по уникална технология, резултат от приложение на постиженията на руски учени в областта на генната инженерия.

https://i0.wp.com/elgezit.kg/wp-content/uploads/2020/06/26/turtsiya-koronavirus-1-e1587259699820.jpg?w=640&ssl=1

На този фон е учудващо, че сега тотално закъсващата в битката с Ковид-19 Европа високомерно отказва, каквото и да е сътрудничество с Русия. Нещо повече: нейните лидери правят всичко възможно, за да не допуснат „Спутник V“ да бъде прилагана в страна-членка на ЕС. Щом стана ясно, че Унгария възнамерява да я закупи  „демократичната“ Европейска комисия предупреди, че няма да позволи това и ще предприеме незабавно наказателни мерки срещу Будапеща.

Впрочем, ако се замислим не е трудно да открием и истинската причина за неадекватното поведение на европейските бюрократи: лобито на западната фармацевтична индустрия здраво се е настанило в европейските коридори на властта. И не жали ресурси да корумпира всеки, от който зависи постигането на целите и – максимализиране на печалбите.

Или простичко казано – на еврочиновниците им дреме, че „Спутник V” може да спаси живота на хиляди граждани на Европа. Онова, което има значение, е босовете на големите западни фармацевтични корпорации да са доволни. Още повече, че те знаят как да стимулират тези, които ги подкрепят.