Може да е магаре, ама е наше магаре!

Може да е магаре, ама е наше магаре!

https://i0.wp.com/www.osnmedia.ru/wp-content/uploads/2021/05/Roman-Protasevich.png?w=640&ssl=1

Една от доминиращите теми от няколко дни в публичното ни пространство е случилото се със самолета на ирландската авиокомпания Ryanair на 23 май 2021 г. в Минск. Нея оживено я коментират, при това в очевидна антибеларуска и антируска насоченост политици, журналисти, всевъзможни „интелектуалци“, собственици на неправителствени организации и др. Не може да не се отбележи, че особено словоохотливи и агресивни сред всички тях са точно тези, които ежегодно пълнят джобовете си с дебели пачки от различни западни фондове.

 В манипулирането на общественото мнение се включи и външното ни министерство, където русофобите вероятно са повече, отколкото би трябвало да са. Нарежданията на шефовете им от Брюксел те ревностно започнаха да изпълняват. Посланикът на Беларус у нас незабавно бе извикан във външното ни министерство. Там на него отново му бе поискано обяснение за  приземяването на самолета на Ryanair в Минск, както и за последвалия арест на „беларуския опозиционен журналист и активист“ Роман Протасевич. Обясненията на извънредния и пълномощен посланик на Република Беларус у нас Александър Лукашевич са били игнорирани. Действията на беларуските власти „нашите“ дипломати определят като абсолютно неприемливи – те ги окачествяват като нарушение на правилата на международното въздухоплаване и незачитане на  основните права и свободи на пътниците.

В кампанията за манипулиране на общественото мнение и у нас, както на Запад най-активно сега се въртят две внушения: 1) става дума за „безпрецедентен акт на насилствено приземяване на граждански полет“ и 2) „арестуван е виден журналист и активист“. И тъй като съм твърде любопитен човек реших да проверя доколко верни са тези вече втръснали ни приказки.

Оказа се, че твърдението на външното ни министерство и на безбройните апологети на Запада у нас  за „безпрецедентен акт на насилствено приземяване на граждански полет“, просто не е вярно. Подобни действия са предприемали и „свръх-демократични“ държави-членки на ЕС. В началото на  юли 2013 г. Ево Моралес (президент на Боливия от  22 януари 2006 до 11 ноември 2019 г.) е на конференция на страните-износителки на газ в Русия. При завръщането си от Москва неговият самолет е  принуден да кацне на летището във Виена, Австрия. Рейсът му е бил пренасочен, защото Франция, Испания, Португалия и Италия са му отказали достъп в своето въздушно пространство. Причината – подозрения, че на неговия борд се намира много търсеният от американците бивш агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Едуард Сноудън. Него САЩ обвиниха в разкриване на държавни тайни. И са си прави хората – той откри за публиката какви срамни далавери върши непрекъснато по света  „лидерът на демократичния свят“. Самолетът на президента е бил основно претърсен, за да се установи, че Сноудън не е на него.

Не е трудно да отгадаем, откъде е дошла заповедта за приземяването на самолета на Моралес. Тогавашният говорител на държавния департамент на САЩ – Джен Псаки, признава на 3 юли 2013 г., че САЩ  са поддържали контакти с редица страни в света, за които се е предполагало, че Сноудън ще се приземи или ще прелети през тях.

Но тогава Запада не протестираше въобще за „безпрецедентният акт на насилствено приземяване на президентски полет“. Нищо ново под слънцето – та той ще изневери на себе си, ако се откаже от лицемерието и двойните стандарти, които непрекъснато следва във вътрешната  и външната си политика. Особено, пък когато става дума за Русия.

Но не по-малко интересна е и личността на „известния журналист и активист“ Роман Протасевич. Направих си труда да потърся материали за този образ. И ето каква се оказва тази „медийна звезда“, така страстно обикната изведнъж от западни и родни „демократични елити“.

Твърде интересна информация за Роман публикуваха украинските журналисти Александър Сибирцев и  Екатерина Терехова в много популярната в Украйна медия „Страна“. За да ги напишат те са извършили задълбочени изследвания. Оказва се, че Роман участва непосредствено в събитията на Майдан. „Страна“ показва и негови снимки пред разбития паметник на Ленин в Киев през декември 2013 г., където Роман е обвит в червено-белия флаг на беларуската опозиция. На Майдан той пребивава около месец. Там при сблъсъци с полицията е получил черепно-мозъчна травма и затова се е върнал в Минск.

https://i0.wp.com/gplnr.su/uploads/posts/2021-05/1622116037_protasevich-uchastie-v-boyah.jpg?w=640

Но през лятото на 2014 г. Роман  отново е в Украйна – заминава за Донбас, където се включва в нацисткият полк „Азов“. Там преминава специална подготовка по ръкопашен бой, стрелба от огнестрелно оръжие, щурмови действия, диверсионно-подривна работа и др. Включва се най-активно и в търсенето на пари за фашистите от „Азов“, най-вече от Полша и САЩ. В интерес на истината ще спомена, че по предложение на американски конгресмени официално е забранено да се предоставя помощ от САЩ на полка „Азов“ – точно заради неговата неонацистка същност.

Украинските неонацисти дават на Роман псевдонима „Ким“. С тях той участва в жестоките боеве край село Широкино в Донбас, където е ранен. За неговата съпричастност към това подразделение, извършило безброй чудовищни престъпления срещу мирните хора в Донба, свидетелства и неговата фотография на корицата на официалното списание на „Азов“ – „Черното слънце“ (Schwarze Sonne е езотерически окултен символ, който днес широко ползват съвремените фашисти).

На 18.09.2015 г. белоруския филиал на американската радиостанция „Радио Свобода“ публикува интервю с Роман Протасевич. В него той казва, че е бил ранен на 22.05.2015 г. край село Широкино, а от смърт го е спасила бронежилетката му. В болница е бил  месец, след което отново се е върнал в строя – служил е в Мариопул. Бил е назначен в беларуския отряд „Пагоня“, който е съставна част от „Азов“ („Пагоня“ е герба, който използва беларуската опозиция). Пред „Радио Свобода“ Роман казва: „Всеки от нас е професионален боец и воин“. Нееднократно изтъква пред журналистите, че за „нищо не съжалява“.

Основателят и лидер на неонацисткото бандитско формирование „Азов“ – Андрей Билецкий, заявява: „Да, Роман действително заедно с „Азов“ и други военни части се бореше против окупацията на Украйна. Той бе с нас в Широкино, където бе ранен.“ В „Азов“ Роман не е бил обикновен боец, а заместник-командир по политическата част – човек, идейно свързан с главатарите на тази формация. А това означава, че също като тях той е и военен престъпник, който трябва да отговаря за делата си – най-малкото, защото е прикривал техните чудовищни издевателства над деца, жени, възрастни хора… Човек, чиято идеология е фашизма и расизма.

Допълнителна информация за този любим сега на Запада, а и на родните „демократи“ образ – Роман Протасевич, се появи и в известната американска медия FOIA Research, специализирана за журналистически разследвания. От нея узнаваме, че на Роман сега се отделя изключително внимание на Запад, защото го готвят за лидер в битката за свалянето на „режима на диктатора Лукашенко“.

FOIA Research изтъква, че Роман е задържан още през 2012 г. като администратор на опозиционни групи в социалните мрежи. Тогава той е бил член на дясноцентристката организация „Млад фронт“. Тя организира улични протести против Лукашенко и  насърчава членовете си да получат военна подготовка.  Бил е журналист във финансираните от Полша и Литва радиостанции „Радио“ и „Свобода“.

https://storage.myseldon.com/news_pict_03/039592CCE7CCB0C5374C4530B27720B6

През април 2018 г.  Роман е във Вашингтон, където има срещи в Държавния департамент на САЩ. През август 2018 г. започва работа в Беларус за радио Euroradio.fm, което е на издръжка на американската агенция USAID, една от главните задачи на която е „износ на демокрация“. През 2020 г. Роман започва работа като редактор на мрежата Nexta във Варшава и активно участва в организирането на т.н. „цветна революция“ в Беларус. Според FOIA Research Роман Протесевич е доказан неонацист, който е подкрепян всестранно от Запада и работи за смяна на властта в Беларус.

Любопитно ми е дали на председателят на Европарламента Давид Сасоли е известна истинската – фашистката същност на Роман Протасевич. Но допускам, че тя му е непозната – иначе едва ли би предложил на всички летища на Европа да бъде поставен портрета  на човека, воювал в редовете на нацисткият полк „Азов“, който е извършил доказани чудовищни престъпления в Донбас.

Но всъщност кой знае – може и да му е известно, ама да не му пука. Къде по-важно е, че се е появил нов повод да се атакуват Беларус и Русия.