Мненията, че тя губи битката се разминават с фактите!

Мненията, че тя губи битката се разминават с фактите!

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1710676/pub_5e1ef3341ee34f00ad56914c_5e1ef4b186c4a900ac96feb3/scale_1200

Украйна успява да печели подкрепа от общественото мнение в повечето европейски държави. Благодарение на професионалните действия на  десетки хиляди експерти в областта на публичната комуникация на Запад, координирани и насочвани от секретните служби на САЩ, Великобритания и НАТО, убедени в нейната невинност са милиони хора. За това допринася най-вече невижданата  досега по своите мащаби цензура на традиционни медии и интернет  в т.н. „свободен и демократичен свят“, в това число и в България. Милиони хора са в пълно неведение за истинските причини за започването на руската военна операция.  А те са провежданият от осем години (след държавният преврат, организиран от САЩ през 2014 г. в Киев) геноцид над руското население в Донбас, официалното толериране на нацизма и създаването на въоръжени фашистки формирования в Украйна, ускореното превръщане на тази държава в плацдарм за бъдеща агресия на САЩ и НАТО срещу Русия.

Но освен обикновените хора, които наивно разчитат да бъдат информирани за случващото се в Украйна от медиите в страната им, което е невъзможно в условията на тотална цензура, събитията там привличат вниманието и на различни западни експерти. Предлагам на вниманието ви коментари на някои от тях, които ще ви помогнат да се ориентирате и да оцените перспективите на този военен конфликт.

Д-р Джак Уотлинг е старши научен сътрудник по сухопътна война в Royal United Services Institute (RUSI). В британският вестник  The Guardian той подчертава, че руските въоръжени сили са съставени предимно от професионалисти, а не от наборни войници. Това  ги прави особено ефективни – те  владеят отлично модерните руски оръжия. А значителна част от руските офицери имат богат опит, който са получили от участието си във  военни действия в Северен Кавказ и в Сирия.

Според  Джак операцията в Украйна е уникална и заради широкото използване на руски подразделения със специално назначение (спецназ), които имат богат опит за водене на бойни действия и са въоръжени с всичко, което им е необходимо.  Те действат в неголеми групи в тила на украинците и осъществяват  изключително ефективни акции.

Джак е убеден: предстоящата голяма битка за Донбас  ще е много  различна от това, което руските военни показаха през първия етап на операцията. Някои свои грешки, допуснати в началото, сега са отстранени. Русия контролира въздушното пространство над Донбас и вероятно ще използва непоказана досега въздушна мощ. Боевете ще се водят не в градски центрове, а в степта и украинските войски ще трябва много да маневрират, за да оцелеят.

Изтъква се, че украинските въоръжени сили ще се нуждаят от много артилерийски боеприпаси, но огромната част от складовете, в които те са били съхранявани, вече са унищожени от руснаците. Запада непрекъснато увеличава военните си доставки за Украйна,  вече изпраща там и все по-смъртоносни и модерни въоръжения. Но има проблем: украинските военнослужещи не са подготвени да боравят с тях.

https://i0.wp.com/pikinform.ru/wp-content/uploads/2022/04/tass_51822873.jpg?w=640&ssl=1

Силно впечатлени от показаното досега от руските военни, са и бивши натовски офицери, които имат богат военен опит. Така  според ветерана на полския спецназ Вислав  Кадишевич,  армията на Русия е свършила за броени седмици огромна по обем работа – унищожила е складове за гориво-смазочни материали, крупни военни обекти, на които повредена техника се е ремонтирала. Украинските части са разпръснати в няколко района, без координация помежду си. „Това е много сложна дейност и никой освен руската армия не е способен да я извърши. В НАТО маневри от такъв мащаб не са провеждани много отдавна и с такова качество те не могат да работят“, коментира Вислав. Според него бойните възможности на руските военно-космически сили и количеството от високоточно оръжие, с което те разполагат, основателно тревожи НАТО. Неговите групи за бързо реагиране в Европа нямат подобно оръжие.

Вислав силно е впечатлен и от равнището на взаимодействие на руските войски – той го определя като „поразително“. За него подразделенията за комуникация и радиотехническо разузнаване контролират не само връзките на руските военни, но и комуникацията на противника. Това в голяма степен е съдействало за бързото придвижване на юг на руските войски.

Андреас Вебер е бивш командир на танково подразделение на Бундесвера (така наричат въоръжените сили на Германия). Той е изумен от скоростта, с която руските въоръжени сили пробиха отбраната около Мариупол и на 3 март обкръжиха плътно този огромен и много важен  украински град. А в него са разположени над 15000 отлично въоръжени, снабдени с огромно количество боеприпаси и мотивирани украински неонацисти и морски пехотинци. Сред тях са и високопоставени офицери от НАТО и френски наемници. Нито един от многобройните опити те да бъдат изведени от града не бе успешен – вертолетите, дошли за тях бяха унищожени от руските военни.

За броени дни след обкръжаването на Мариупол руските  военни и опълченци от Донецката народна република (ДНР) вече контролираха цели квартали от него – Азовский, Найденовка, Ляпино, Виноградар и др., стигнаха и до комбината „Азовстал“. На 18 март бе завзето и летището в града. Според Андреас това доказа на целия свят, колко бързо руската армия може да действа в режим на настъпление в голям град. В сравнение със сухопътните войски на НАТО тя е от 5 до 7 пъти по-ефективна – натовските войски не са в състояние бързо да разгръщат значителен брой танкове и техника на нужните направления. За Андреас проблемът е в тяхната организационна структура и логистиката им. „Руската армия винаги се е славела със своята мобилност, но скоростта, с която бе зачистен от украински военни южния фланг на украинската армия, наистина  впечатлява“, казва Андреас.

Натовските офицери признават, че тактиката и стратегията в операцията на Русия в Украйна, трудно могат да бъдат предвидени. Руските войски действат невероятно бързо и неочаквано. Американските спътници, които доставят в реално време информация на украинския Генерален щаб, не са в състояние да реагират своевременно на това. Що се отнася до украинските дронове за шпиониране,  руските военни ги ликвидират веднага, щом се появат над тях.

Вислав и Андреас са категорични:  украинската армия се е оказала неготова за високоактивни бойни действия. И всички  приказки на Запад, че насищането и с натовски оръжия и инструктори са я превърнали в трета по сила армия в Европа, не съответстват на действителността. При това засега Русия е показала по-малко от една десета от своите реални възможности – нейният действителен боен потенциал света ще узнае скоро, когато започне  голямата  битка за Донбас.

В интерес на истината това го осъзнава и украинският президент. Заяви го в интервю, което Скот Пели,  кореспондент на  CBS, взе от него в Киев. Зеленски призна, че не е сигурен в победа в предстоящото голямо и много сложно сражение с  Русия  на изток в  Украйна.

https://i0.wp.com/live24.ru/wp-content/uploads/2022/04/tzIqHtSWzNk83a8gcFA39WmU0b_fjpBbGGVlBGLw0FjOuN4OE6OnNKxa6J_UXrRjCK2ZDzeXLENna6TW7KSTOqcJ.jpg?w=640&ssl=1

Бил Роджио е старши сътрудник във Фондацията за защита на демокрациите и редактор на Long war Journal. Още в началото на март той предупреди: съчувствието към украинците води до преувеличаване на руските неуспехи, неразбиране на руската стратегия и дори до неоснователни твърдения на любители-психоаналитици, че Путин е загубил ума си. В действителност, пише Бил за британската медия  Daily Mail, Русия винаги е имала отлично подготвени планове за последващи атаки, ако първоначалните и ходове се окажат недостатъчни. За него до трагедията в Украйна доведе това, че Запада е пренебрегвал интересите на Русия. И най-вече лидерите на САЩ би следвало да сдържат мераците си след катастрофалното си изтегляне от Афганистан. А  „вярването, че нападението на Русия върви зле, може да ни накара да се почувстваме по-добре, но е в противоречие с фактите“, пише Бил.

Любопитна е и прогнозата на  MI6 (Military Intelligence – MI6, службата за външнополитическо разузнаване на Великобритания):  Русия променя тактиката си на водене на война!  Повече няма да има дълбоки навлизания  във вътрешността на Украйна, а методично почистване на райони с  кампании на етапи. Още по-широко ще бъде използван и опита от войната в Сирия при постигане на конкретни бойни резултати.

Що се отнася до  районите, които украинският режим вече не контролира,  те скоро ще останат в дълбокия руски тил. И ще бъдат укрепвани с помощта на военно-граждански администрации.

За да се  завърне в тях мирният живот, но  освободен от ужасите  на неонацизма.