Млади и чаровни, но все по-тъпоглави

Млади и чаровни, но все по-тъпоглави

https://obs.line-scdn.net/0hXEv-b8l-B2pLVCxWVv54PXECBAV4OBRpL2JWdBs6WV4zYBM8dmUdX2cEDV00NkA0JTpKC2pSHFs2bEY-cWYd/w644

Не зная вие на какво мнение сте, но аз след няколко десетилетия общуване с млади хора, стигам до извода, че те наистина оглупяват. Ако съпоставим мисленето на днешните абитуриенти с това на техните връстници отпреди две-три десетилетия, то те ще изглеждат като деца от началното училище. Вярно – и сред сегашните млади хора има личности с богата култура и критично мислене. Но те са твърде малко, за да бъдат забелязани в бодро крачещата група от очарователни, но тъпоглави момичета и момчета.

Причините за  тяхното затъпяване са много – от чалгата до смартфона, с които те са неразделни. Но има още една, за която понякога забравяме: какво ядат днешните млади хора. За съжаление, те си хапват най-вече това, което всемогъщата реклама и масовата култура ни натрапват – менюто на западняците. А точно то води и до оглупяване.

Доказателствата за това непрекъснато се увеличават. Университетът Маквари, разположен в Сидни, е едно от най-добрите австралийски висши учебни заведения. Там бе проведено интересно и полезно изследване, за което разказа Иън Сампъл – научен редактор в британският национален всекидневник The Guardian. А с резултатите от самото изследване, който иска може да се запознае от Royal Society Open Science, където те са публикувани. Оказва се, че храненето по западен маниер само след седмица започва да влошава работата на мозъка. Учените са установили сериозни нарушения конкретно в една негова област, наречена хипокампус. Тя играе много важна роля при мотивацията на човека и формирането у него на спомените, както и за агресията. Според Ричард Стивънсън – професор по психология от Университета Маквари, започне ли човек да се храни така, както това го правят на Запад, го очаква затлъстяване, диабет и увреждане на хипокампуса, което ще го подтиква да яде още повече вредни храни. Менюто на западняка съсипва паметта и стимулира пристрастието към  нездравословна храна, като фаст фууд и продукти с високо съдържание на захар. Възниква зависимост, която води до хронично преяждане, затлъстяване и всички съпътствуващи го болести. Преработената храна уврежда мозъка на хората и води до затлъстяване и диабет, които са свързани със спада в мозъчната ефективност. Същевременно то е предпоставка за поява и на деменция. Според проф. Стивънсън храненето в западен стил може да породи множество когнитивни нарушения и така да отвори вратата за поредица и от други заболявания.

https://i0.wp.com/static1.nachrichten.at/storage/image/0/8/2/2/2102280_artikeldetail-maxi-1600w_1sFqOp_e75kqz.jpg?w=640&ssl=1

За Рейчъл Батерхам, която е професор по затлъстяване, диабет и ендокринология в Университетският колеж-Лондон, това е едно от първите сериозни изследвания за вредите, които носи западният начин на хранене за мозъка на хората. То е предоставило данни в подкрепа на пагубните ефекти както върху паметта, така и върху контрола на апетита.

В интерес на истината те не са първите западни експерти, които бият тревога за увеличаващото се число на оглупяващи хора на Запад. Евън Хоровиц – директор по изследванията в консултантската компания FCLT Global публикува в NBC News статия, в която коментира резултати от различни проучвания на интелигентността. Основният извод, който той прави е, че хората на Запад стават все по-глупави. Сред населението на държави като САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Австралия и др., показателите за IQ (коефициент на интелигентност) бележат ясно изразена тенденция на срив. А сред основните причини за това – социално неравенство, растяща мизерия, ползване на смартфони, посредствеността, която носят медиите, е и начина на хранене на хората, живеещи на Запад. За Евън Хоровиц оглупяването на все по-голяма част от западняците е твърде тревожен факт, защото то ще се отрази пряко на неговата конкурентоспособност. То вещае не само спад в сегашният жизнен стандарт на хората на Запад, но и намаляване на продължителността на живота им – има непосредствена зависимост между по-високото образование и дълголетието на човека.

Захарта неслучайно я наричат „бялата смърт“ – тя води до сърдечно-съдови заболявания и диабет. И не само до тези масово разпространени и у нас заболявания – най-често умират от рак тези, които имат най-високо равнище на захар в кръвта. Не по-малко опасни са и бързо приготвяните храни (фаст фууд). Тъпкани с консерванти, те увеличават рязко риска от онкологично заболяване.

Неслучайно то е разпространено най-вече в западните държави: само 4 на сто от африканците умират от рак, но този дял във Западна Европа е около 20 на сто! Проучване на Световният фонд за изследване на рака, обхванало 51 милиона души стигна до извода, че редовното посещение на заведения за бързо хранене, консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, нишесте, захар, на всевъзможни безалкохолни и енергийни напитки, пушенето, алкохола увеличават стремително вероятността човек да заболее от рак.

Американски учени след като сравниха начина на хранене на южноафриканци и афроамериканци, установиха: негрите в САЩ са с 50 пъти по-големи шансове да заболеят от рак на дебелото черво в сравнение с тези от ЮАР (Южноафриканска република). Обяснението е лаконично: западният начин на хранене!

https://i0.wp.com/clinicaspersona.com/cp-conteudos/uploads/2019/01/Clinicas-Persona-Tensao-pre-menstrual-Site.jpg?w=640&ssl=1

А изводът, който ние следва да си направим  е, че ако искаме да сме умни и да ни има още дълго на тази планета, то трябва да помним как са се хранили нашите предшественици. Да не докосваме фастфуда и всевъзможните готови хранителни продукти, към които ни тласка лъжливата реклама и триковете на манипулаторите, нарекли се маркетолози.

Ако внимаваме, какво има на трапезата ни, то вероятността да сме здрави и да ни има дълго на този прекрасен, макар и леко луднал свят, най-вероятно ще се сбъдне.