Мартин Гарикс: успяваш, ако си влюбен

Мартин Гарикс: успяваш, ако си влюбен

Само преди няколко седмици световните информационни агенции разпространиха новината: диджей №1 на планетата за 2016 година е двадесет годишния Мартин Гарикс. Той победи знаменити зведи и стана най-младият диджей в класацията на 100-те най-добри световни диджеи на DJ Mag. В гласуването са участвали над един милиони души. На церемонията на DJ Mag 2016 в Heineken Music Hall наградата лично му я връчи неговия ментор диджея Tiesto.

През ноември 2016 г. Мартин стана победител и в номинациите “Най-добрият изпълнител в жанра електронна музика” и “Най-доброто глобално шоу” в ежегодната премия MTV EMA (Europe Music Awards) 2016.
Мартин Гарикс е роден на 14 май 1996 г., в най-големия град на Холандия – Амстердам. Едва четири годишен се научава да свири на китара. Но решава да се посвети на музиката, когато е на 8 години и гледа откриването на XXVIII летни олимпийски игри в Атина, Гърция през август 2004 г.

По телевизора вижда откриването на олимпиадата и диджея Tiesto с неговия хит “Traffic”. Мартин буквално е хипнотизиран от това, което наблюдава и решава, че това ще е и неговата бъдеща професия.
Хлапето започва да събира пари, за да си купи евтина версия на диджейско оборудване – CDJ. Съумява да събере нужната му сума едва след три години. И когато е на 11 години мечтаната уредба е в дома му. Сам усвоява програмата FruityLoops и с нея започва да композира танцувални мелодии.


Три години по-късно подписва договор с с Spinnin Records. А негов ментор става вече известния диджей Tiesto.
Когато е само на 17 години и е все още неизвестен, се появява парчето му Animals. С него мигновено завоюва симпатиите на милиони хора на планетата – през 2014 година Animals е гледан на Ютюб от около 300 милиона души!

Animals е на първо място по продажби в страни като Белгия, Ирландия, Великобритания… По последни данни видеото с Animals е гледано на YouTube от около един милиард души!
За кратко време са продадени над 10 милиона копия по цял свят. Мартин се изстрелва до 4-то място в рейтинга Top-100 Djs по версията Dj Mag (една година преди това е на 36-та позиция в същата класация).

През 2014 година Мартин завършва с отличие и музикалното училище “Herman Brood Academie”. През същата 2014 г. се появява и друг негов хит – Wizard, който също жъне огромни успехи. Две години по-късно Мартин представя и собствения си лейбъл STMPD RCRDS.
Пред Мартин се отварят вратите на едни от най-големите музикални фестивали в САЩ и Европа – той е желан гост на световноизвестните Coachella, Lollapalooza, Sensation, Ultra (UMF)… Да работят с него се стремят звезди в музиката, като Ed Sheeran, Usher, Avicii, Tiesto, David Guetta, Steve Aoki, Oliver Heldens, Skrillex и Afrojack…

През април 2016 г. се появи и документалния филм на MTV – Martin Garrix: The Ride. Струва си да го видите, ако не сте го направили вече. Един филм, който показва как се кове победата – когато си влюбен в това, което искаш да правиш и когато си уверен в себе си, че си в състояние да го направиш. Историята на раждането на хита му Animals (записан е в холандската студия Spinnin Records и достъпен за публика от 16 юни 2013 г.) е още едно потвърждение на това, за което често разказвам на този сайт: за да се роди една печеливша идея са нужни много отпадъци. Самият Мартин разказва, че основната искра за Animals е открил в свои стари трекове в собствения си архив.

Както Мартин признава на него страшно много му харесва самия процес на създаването на нещо ново. Заради своето трудолюбие, неизчерпаемо любопитство и уникалност може и да не съмняваме, че Мартин тепърва ще ни радва със страхотни неща.
А дали има смисъл от всичко това, което прави неуморния и нестандартен Мартин?

Познатата наша поговорка, че музикант къща не храни, не важи за Мартин: според престижното издание Forbes само за 2015 г. Мартин е спечелил 17 милиона долара. И така се е наредил в списъка на най-високоплатените диджей в света.
Но това едва ли е от толкова съществено значение. Много по-важното е, че Мартин радва милиони хора на планетата.
И прави това с професията, в която е влюбен.