Рецептата: мъничко истина, но твърде много дезинформация

Рецептата: мъничко истина, но твърде много дезинформация

https://i0.wp.com/cdn.lifehacker.ru/wp-content/uploads/2015/09/6_1442828083.jpg?w=640&ssl=1

Интервю на „журналиста и активиста“ от Беларус Роман Протасевич за общонационалния телевизионен канал (Общенациональное телевидение – ОНТ) на тази страна, е повод за нова атака на Запада  срещу нея и съюзника и Русия. А как и какво ни информират за него медиите у нас доказва, че те нито са безпристрастни, нито са независими. Точно обратното: задачата им е да ни внушават желано от техните господари и „спонсори“ отношение към неонациста Роман Протесевич.

До този извод неизбежно стига човек, само като се запознае със заглавията на техни материали например:  „В Беларус принудиха арестувания Протасевич да похвали Лукашенко по телевизията” (news.bg); „Роман Протасевич се призна за виновен за неразрешените протести в Беларус. Счупиха го и го принудиха да каже какво е необходимо, твърди баща му“ (Tribune.bg); „Роман Протасевич призна, че е организирал протести. Семейството му обаче смята, че той е бил принуден да го каже.“ (NOVA); „Под натиск беларуският опозиционер Роман Протасевич се „призна“ за виновен“ (Mediapool.bg); „Появиха се съмнителни видеа с Роман Протасевич” (Dariknews.bg); „Опозицията за интервюто на Протасевич: След психологическа принуда е“ (Dnes.bg); „Протасевич направи „самопризнания“ и необичаен комплимент на Лукашенко“ (dnevnik.bg); „Протасевич: Уважавам Лукашенко, бащата: Пречупили са го. Бащата на Протасевич коментира, че му е било мъчно да гледа“ (Vesti.bg); „В Беларус принудиха арестувания журналист да хвали Лукашенко пред камера” (Petel.bg); „Берлин и Лондон: Интервюто с дисидента Роман Протасевич е срамно и дадено под натиск“ (Novini.bg). И т.н.

Всеки, който е гледал това – несъмнено интересно интервю, няма начин да не забележи, че в кадър Роман съвсем не изглежда „изтезаван“, „принуждаван“, а напротив – държи се свободно, шегува се, дори се усмихва. Казва, че на интервюто се е съгласил напълно доброволно, чувства се добре, а преди снимките не са го гримирали.

Естествено, като човек, който сам  съзнателно е поел по пътя на екстремизма и нарушаването на законите на Беларус, той  е наясно, каква цена е възможно да  заплати за това: да съсипе най-хубавите си години, прекарвайки ги в затвор. Интервюто той дава не от дома си в Полша или от любимо свое луксозно заведение, а от следствен изолатор. Това, няма начин да не оказва натиск върху психиката му.

Но далеч по-интересно в това интервю са факти, които „родните“ медии най-старателно скриват от нас. Те показват „технологията“, с която САЩ и неговите западни съюзници, организират и подкрепят т.н. „цветни революции“ във всяка държава, „режимът“ на която не ги устройва. А  Роман е отлично запознат с тази практика: той не е обикновен неонацист, а ключова фигура – координатор на протестите в Беларус.

Според Роман има два основни щаба, които управляват протестите в Беларус. Единят се намира в Литва и неговото лице е Светлана Тихановска. Другият е разположен в Полша и го оглавява бившият министър на културата на Беларус Павел Латушко. Лидерите на протестите живеят изключително богато. Така Латушко в Полша е наел апартамент, наема на който е 3000 евро на месец. В луксозно жилище живее и Светлана Тихановска. За нейната външност се грижи екип от стилисти и дизайнери. Охранява я литовски аналог на Службата за ситгурност на президента, тя разполага и с автомобилен кортеж. Част от разходите за всичко това се покриват от данакоплатците на Литва, другата – от спонсори.  Двата щаба са в конфликт помежду си, но Латушко е изтъргувал от Тихановска да и бъде министър-председател, разказва Роман.

Той посочва имената на всички, които са участвали в дезинформирането на общественото мнение на Беларус чрез „Некста“ (Nexta). Това е каналът в платформата Телеграм, на който той е съосновател и главен редактор. За  Роман точно публикуваните в социалните мрежи призиви за участие в масови акции, са способствали за началото на неконтролираните безпорядъци и хвърлянето на Минск в пълен хаос в продължение на няколко дни. Чрез него продължават да се координират протестни акции в Беларус.

„Некста“  няма свободата да решава, какво да излъчва. Тя  следва стриктно чужди указания. Получава ги най-вече от Франтишек Вечерко – редактор в американската медия Радио „Свобода“. Той  нарежда какви точно внушения трябва да разпространява „Некста“ сред населението на Беларус. Същият е близък сътрудник на Светлана Тихановска. Централата на „Некста“ е разположена във вила в центъра на Варшава, която е с усилена охрана. В нея има секретни стаи, входът в които е забранен на сътрудниците на „Некста“. Центърът е посещаван лично от премиера на Полша. Според Роман, сега  „Некста“  я преориентират за подривна дейност в Русия.

Като цяло опозицията в Беларус се управлява от Литва и Полша и непосредствено от премиера на тази страна, изтъква Роман. А зад щабовете стоят западни специални служби, защото в самата беларуска опозиция експерти за организиране на подривни действия няма. Има само „специалисти по пране на пари“.

Роман потвърждава, че протестиращите са подготвяли силово превземане на властта в Беларус и убийството на президента Александър Лукашенко. Самият той е бил връзката между заговорниците и щаба на Светлана Тихановска, която е била запозната с намеренията им. Сред заговорниците е имало и около 20 военни със звания от „майор до генерал“, които са искали 7 милиона евро за да евакуират  семействата си в чужбина. Роман е убеден: в Беларус все още има „спящи“ клетки на терористи и хранилища на оръжия и боеприпаси.

Според него искането на Запада за въвеждане на жестоки санкции срещу Беларус има една цел – да срине нейната икономика и да доведе до „гладни бунтове“ в страната.

В интервюто Роман признава, че най-много се страхува беларуските власти да не не го предадат на Луганската народна република (ЛНР). А там наистина го очакват сурови изпитания и наказания заради участието му във фашисткия полк „Азов“, извършил  особено жестоки престъпления спрямо мирното население на ЛНР.

За него „революцията“ в Беларус не е беларуска – тя е организирана отвън и е внесена в Републиката. В края на интервюто Роман се разплаква и разкрива най-силното си желание: „Много се надявам, че ще мога да оправя нещата и да заживея нормален спокоен живот, да имам семейство, деца, да спра да бягам от нещо.“

Беларуската опозиция се опитва да наложи представата, че Роман е бил подложен на чудовищни изтезания, за да говори пред ОНТ. Същата мантра сега подхваща Запада и то на най-високо равнище. Особено активна в това отношение е Великобритания, която се превръща в лидер на психологическите и информационни операции против Русия и Беларус. Нейният външен министър Доминик Рааб поиска участниците в интервюто да бъдат привлечени към отговорност.

Но кой знае защо г-н Рааб, който така се вълнува за съдбата на един неонацист и екстремист като Роман Протасевич и дума не обелва за Джулиан Асандж – австралийският журналист и общественик, основател на Wikileaks. Той продължава да е в затвора  Белмарш във Великобритания, който Нилс Мелцер – специалният докладчик на ООН по въпросите, свързани с изтезанията, определи като „британското Гуантанамо“. И приравни условията на задържане в Белмарш с изтезания. Немската медия Дойче веле ни припомня, че Асандж е държан там в пълна изолация  без да е законно осъден за някакво престъпление. Необяснимо  е защо един разследващ журналист е поставен при затворнически режим, който е  значително по-суров, отколкото този за масови убийци. Дойче веле ни припомня, че бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет, виновен за смъртта и изтезанията на десетки хиляди чилийци,  имаше право да изчака съдебната присъда по екстрадирането му в луксозна вила край Лондон. Британското правосъдие всячески затруднява защитата на Асандж и не приема, че той е  преследван заради журналистическата си дейност. А точно неговите разкрития за чудовищни военни и други престъпления, извършени от САЩ, представляват висок обществен интерес. Джулиан Асандж, а следователно и свободата на словото във Великобритания, си остават под заплаха, обобщава Дойче веле.

Микроскопични парченца истина, огромно количество дезинформация и всичко това обилно залято с лъскави, будещи търсените емоции думички – това е съдържанието на „информационната торта“, която всеки ден ни предлагат манипулаторите от медиите. Те ще продължават да го правят безцеремонно и в бъдеще, не само защото това искат от тях тези, които им плащат. А и защото невежите, лениви, без грам критично мислене мозъци по света и у нас, не намаляват.

Те само се увеличават и то  с невероятно темпо.