Манипулират ни, за да ни изпразнят портмонето

Манипулират ни, за да ни изпразнят портмонето

Изкуството да се промиват мозъци се е появило преди повече от 2000 години, но днес то е постигнало висоти, за които в миналото дори не са и сънували. Манипулацията става все по-ефективна заради достиженията в съответните науки, изучаващи хората и обществото и развитието на най-новите технологии. При това вече съществува и почти идеален за тази цел “човешки материал”, както обича да се изразява любим на народните маси наш политик. Оглупяването сред огромни социални групи расте ежесекундно. А за преобладаващата част от поколението под 30 години критичното мислене е нещо напълно непознато.

От това, естествено, се възползват всевъзможни играчи на пазара. Те щедро плащат на професионални манипулатори за да внушават на хората жизнената необходимост от купуване на продуктите им. Еталон в това отношение несъмнено е фармацевтичната индустрия – тук са истинските властелини на мозъците на милиони.
Напишете в някоя от търсачките израза “омега-3 мастни киселини” например и ще се изумите от хилядите страници, на които ще попаднете. В един глас те твърдят, че ако омега-3 не ни достига, здравето ни е тотално съсипано и краят ни не е далеч. Спасението ни е само в едно: да тичаме към аптеката за омега-3. Фармацевтичната индустрия се е погрижила избора ни да е голям – омега-3 в комбинация с витамини, минерали, аминокиселини, билкови екстракти…

Позволих си да проверя, продават ли се хранителни добавки съдържащи омега 3 онлайн. И още на първия сайт, до който ме отведе търсачката, преброих само 66 предложения за различни опаковки на цена от 13 до 105 лева!
Особено активно се препоръчва – на млади и стари, на активно спортуващи и просто загрижени за здравето си хора, да вземат рибено масло. За този продукт незабавно открих 58 онлайн предложения за опаковки, съдържащи рибено масло на цени от 13 до 123 лева. А основната примамка, съпровождаща офертата бе, че рибеното масло е безценно за сърдечносъдовата ни система!
Това едва ли е случайно: точно сърдечносъдовите заболявания всяка година отнемат живота на милиони хора на планетата – много повече, отколкото са умиращите от рак, СПИН и нещастни случаи, взети заедно.

От болести на сърцето и инфаркти годишно умират около 18 милиона души – това е около една трета от смъртните случаи в цял свят. Според Световната здравна организация (СЗО) до две години тези заболявания ще станат основната причина за смърт и инвалидност, като починалите от тях ще нараснат до над 20 милиона души годишно, а до 2030 г. – до над 24 милиона. Тук не е включен броя на хората, които стават инвалиди вследствие на болести на сърцето.
Както си се полага, България днес е в челото на Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Починалите от тях са близо 5 пъти повече от умрелите вследствие на ракови заболявания.

Всеки ден у нас се регистрират по над 100 инфаркта, като 80 души на 100 000 умират от тях. Това е почти 5 пъти повече отколкото в Германия, където смъртните случаи са 18. Годишните мозъчни инсулти в България са 35000, като от мозъчен удар у нас умират 165 души на 100000, докато в Англия те са 51.
Но за разлика от миналото, когато сърдечно-съдовите заболявания засягаха предимно по-възрастни, сега те се разпространяват сред все повече млади хора. През последните 15 години сърдечносъдовите заболявания сред хората на 20 – 25 г. са се увеличили с над 70 на сто, а над 35 г. – с 90 на сто. Всеки трети инфаркт у нас поразява мъж между 30 и 40 г. При това инфарктът при младите българи по-често е смъртоносен заради по-бързите физиологични процеси в организма им.

Особено тревожна е прогнозата, направена от експерти на СЗО, че смъртността от сърдечносъдови заболявания в България ще продължава стремително да се увеличава в следващите години.
Ясно е, че хората имат основание да се тревожат за състоянието на сърдечно-съдовата си система. И манипулаторите ловко се възползват от тяхната тревога: решението на проблема ви е рибеното масло, което ви предлагаме!
Индустрията за промиване на мозъци работи безотказно – продажбите на хранителни добавки, съдържащи рибено масло, неудържимо растат по света и у нас. Сега те носят на производителите им над три милиарда долара годишно, но след седем години се очаква да надхвърлят пет милиарда долара!

Несъмненно омега-3 мастни киселини са необходими на организма ни. Но това, което се съдържа в капсулите, произведени от фармацевтичната индустрия няма нищо общо с ефекта, който има червената риба и другите морски продукти например. Нещо повече: изкуствено създаваното рибено масло въобще няма никакъв лечебен ефект! До този извод достигнаха учени, които анализираха 79 проучвания, в които са участвали 112059 души.
За включването на омега-3 в медицинския оборот заслугата е на норвежкия аптекар Петер Мюлер (1793-1869), който пръв създава рибено масло от черен дроб на треска във вида, който го познаваме днес. През 1954 г. той основава и компанията си Mollers’s и в края на живота си вече е имал 70 фабрики, изготвящи всяка година тонове рибено масло. Мюлер провежда и невероятно успешна за времето си рекламна кампания, която убеждава милиони хора да вземат този продукт всеки ден. И днес Mollers’s е водещ производител на рибено масло в света.


За съжаление, наивно е да очакваме, че като вземаме редовно рибено масло в капсули ще укрепим сърдечносъдовата си система. Единствените, които печелят и то фантастично от тях, са производителите им.
А друго изследване, осъществено от международен екип учени към университета в Гранада (Испания) доказа, че продължителната употреба в храната на рибено масло заплашва човека с възпалителни процеси на черния дроб. Рязко нараства риска от
неалкохолен стеатохепатит, ускоряват се окислителни процеси, обикновено характерни за много възрастни хора. Скъсява се и дължината на теломерите, а това заплашва човека с рак и преждевременна смърт.
Истината е, че от синтетични хранителни добавки полза няма. Организмът ни се нуждае от естествени продукти, създадени от майката Природа.

Затова, ако искаме сърдечносъдовата ни система да работи като швейцарски часовник, ще трябва да похапваме по-често и риба. Впрочем тя ни дава и повече белтъчини отколкото месото при по-малко приемани калории. Преценете сами: в 100 грама сьомга се съдържат 139 калории и 23 грама протеин, докато в 100 грама говеждо месо има 210 калории и 20 грама протеин.
В наш интерес е да се научим да различаваме истината от съблазнителните послания на изкусни манипулатори. Само тогава ще можем да управляваме бъдещето си и пълноценно да се реализираме на сцената на своя живот.