Малката “Страна на дракона”, която има на какво да ни научи

Малката “Страна на дракона”, която има на какво да ни научи

Неоспорим факт е, че все повече хора в развитите страни, а и у нас имат здравословни проблеми. При това те се увеличават не само сред възрастните, но и при младите – те все по-често боледуват от сърце, високо кръвно налягане, артрит, болки в гърба, хемороиди и т.н. У нас около 400000 българи днес имат диабет например, докато през 1995 година те са били 170000 души. Особено тревожно е, че възрастовата граница се снижава – от диабет от втори тип заболяват вече и деца. Проблемът е, че това е твърде опасно заболяване – повишава риска от сърдечен пристъп, уврежда кръвоносните съдове, нервите, бъбреците, води до ослепяване, удря черния дроб и мозъка, увеличава вероятността от развитие на рак с 30 на сто и т.н.
Любопитното е, че хората имат здравословни проблеми не толкова заради конфликти, тероризъм, войни, катастрофи, пътнотранспортни произшествия – те са само една четвърт от причинителите на смъртни случаи. Главните виновници за това са т.н. “неинфекциозни заболявания” – тези, които сами си ги докарваме. Става дума за заболявания, като рак, инфаркт, инсулт…
А основните причини те да се появат, е начина на живот, който ни подари Запада. У нас все повече хора, особено младите в големите градове, ядат “по американски” – в заведения за бързо хранене, консумират готови храни, полуфабрикати. В менюто им присъстват много мазнини, захар, колбаси, кренвирши, наденица, сланина, месни консерви и други видове обработено месо. Проучвания сочат, че при всяко 10-процентно увеличение на промишлено преработени продукти в менюто на човека, опасността от негова ранна смърт заради рак, се увеличава с 14 на сто.
Масово се пият всевъзможни токсични разхладителни и енергийни напитки, които са изключително опасни за здравето на човека. Установено е, че употребата дори само на една кутийка от тях, увеличава риска от сърдечен пристъп и инсулт в продължение на следващите 90 минути! Да добавим към тях стреса, затлъстяването, цигарите, наргилетата, облъчването от всевъзможни екрани и ще ни стане ясно, защо много хора бързо се състаряват и дори си отиват преждевременно от този свят.
Има ли спасение от омагьосания кръг, в който всевъзможни производители и търговци, както и обслужващи ги корумпирани политици и манипулатори тласкат хората, за да увеличават непрекъснато техните печалби?

Възможна алтернатива ни подсказва една далечна и непозната за повечето от нас хималайска страна – Бутан. Тя е разположена между двама гиганта: Китай и Индия, а населението и е десет пъти по-малко от нашето – около 750000 души. Нея я няма в класациите на най-развитите икономически държави на планетата ни. Тя не се перчи с авионосци и ядрено оръжие, с 5G технологии и модерни иновации. Но по един ключов показател – човешко щастие, точно тя изпреварва САЩ, Люксембург, Япония и много други развити страни.

Бутан е богат на гори, има значителни полезни изкопаеми – желязна руда, мед, олово, цинк, въглища, мрамор… Около 10 на сто от територията на страната заемат ледници, които са важен източник на чиста вода – в тях има милиони тонове питейна вода. Затова и хидроенергетиката е водеща в икономиката на страната – от водни електроцентрали се произвежда ток, който се изнася за съседна Индия. Друг сериозен източник на приходи са нейните плодородни, обработваеми земи, на които се отглежда ориз и други зърнени култури.
Бутан е съхранил всичко онова, което Запада със своята нестихваща алчност (а днес и ние, които плътно го следваме!), вече губи безвъзвратно: чиста природа и спокоен живот. В “Страната на дракона”, както я наричат, се полагат изключителни грижи за съхраняване на околната среда. Властите съзнателно не развиват промишлеността – половината от територията на страната е обявена за национални паркове. И тъй като в Бутан няма корупция, липсват продажни политици, чиновници, алчни бизнесмени, горите не са изсечени, а въздуха и водите не са замърсени. Природата е съхранена такава, каквато е била преди хилядолетия. В нейните девствени гори има много тигри, леопарди, слонове и други животни.

Хората тук са здрави, защото не се тровят с боклуците, които ядат и пият техните връстници от най-богатите технологично развити държави. Повечето са вегетарианци, защото изповядват будизма. В храната им доминира ориз. Вместо отровни енергийни напитки пият много чай. В Бутан е забранен вноса на химически подобрения. Затова всички продукти, които тук се произвеждат, са екологично чисти.
Хората в Бутан не се дрогират, алкохолизират, самоубиват, депресират като огромна част от жителите на развитите западни страни, а вече и у нас. Тук няма агресия, стрес, безумен пътен трафик, тъпи телевизионни програми, чалга… Бутан е единствената държава в света, която през 2004 г. въведе пълна забрана на продажбата и употребата на тютюн. Това не се отнася за чуждестранни туристи, дипломати, сътрудници на неправителствени организации. Но всички внасяни в Бутан тютюневи издения за лична употреба, се облагат с данък от 100 на сто. Предвиждат се много строги наказания за чужденци, които си позволяват да продават тютюн на местни жители.
Тук не се срещат просяци и бездомни хора – всеки, който загуби жилището си, получава държавна подкрепа, за да реши проблема си. На особена почит са жените. За това свидетелства и факта, че собствеността (дом, добитък, земя), се наследява от най-голямата дъщеря в семейството.
Съгласно Конституцията на Бутан върховната власт принадлежи на народа, а формата на управление е демократична конституционна монархия. Всеки жител на страната на дракона ползва безплатно образование и здравеопазване. А най-почтените професии в Бутан са тези на учителите и лекарите. Наскоро те получиха и нови размери на своите заплати, отбелязва Upworthy. В страната нарастват заплатите на 8679 учители и около 4000 медицински служители. Учителите с трудов стаж до 10 години получават увеличение с 35 на сто на заплатите, тези със стаж от 10 до 20 г. – с 45 на сто, а с над 20 г. – с 55 на сто. Всеки учител освен това ще получава още 10 на сто към заплатата си, а най-добрите учители – 20 на сто.
Увеличават се и заплатите на лекарите – средно с 50 на сто, на медицинските сестри и медицинския персонал със стаж до 10 г. – с 35 на сто, между 10 и 20 г. – с 45 на сто, а над 20 г. – с 55 на сто. Така на практика учителите и медицинските работници станаха най-високоплатените държавни служители в Бутан.

https://i0.wp.com/1.bp.blogspot.com/-1yNzXXTVufw/U8vGoPOQtII/AAAAAAAAKgc/7KsPZ--l6d4/s1600/DSC_2142.jpg?w=640

В страната на дракона основна цел е щастието на хората – това законодателно е оформено и в член 9 от Конституцията на Бутан. Страната не измерва развитието си с мащабите на бруто-вътрешния продукт, както това се прави в повечето държави в света. Тук си имат собствен показател – брутно национално щастие (Gross National Happiness). А единственото в света Министерство за щастието на Бутан, основано през 2008 г., работи за опазване на околната среда, природосъобразно развитие, съхраняване на автентичната култура и мъдро управление. И резултатите не закъсняват: в последното периодично преброяване на населението на Бутан, е включен и 22 въпрос: “Щастливи ли сте вие?” На него 45,2 на сто от жителите на страната са отговорили “много съм щастлив”, 51,6 на сто – “щастлив съм” и само 3,3 на сто – “не съм щастлив”.
Има над какво да се замислим, ако внимателно се запознаем с практиките, които следва своеобразната и загадъчна страна на дракона. Малкият Бутан ни показва, че щастието на хората не зависи от размера на техните банкови сметки, количеството алкохол, което се лее или лъскавата ламарина, паркирана пред блока. Тук не корумпирани политици и чиновници, непочтени бизнесмени са национална ценност, а учителите и лекарите.
А, когато това е така, то хората в тази страна няма начин да не са щастливи.