Магьосник, който ни прави здрави и очарователни

Магьосник, който ни прави здрави и очарователни

Привлекателни са хората, които съумяват да съхраняват и поддържат своята жизненост, енергичност и сила. Убеден съм, че всеки нормален човек би искал в обкръжението си да има точно такива чаровници, вместо болни, едва движещи се мрънкалници, с които е пълен света. И чиято любима тема са лекарствата и болничните заведения, където биха могли да ги “позакърпят”. За разлика от тях привлекателните хора имат нулев интерес към подобна тема – те просто не се нуждаят от медицински услуги. Те са си избрали един друг универсален и всемогъщ лечител – спорта!
И са абсолютно прави – доказват го сериозни изследвания. Университетът на Гуелф в Канада например, е престижна образователна организация, в която се осъществява и активна научноизследователска дейност. Там установиха, че за да останеш млад и чаровен, трябва винаги и непрекъснато да се занимаваш със спорт. Физическата активност постига това, за което много хора си мечтаят – да бъдат здрави, жизнени и привлекателни, независимо от възрастта си.
Проучвания и на известния болничен комплекс „Клиника Мейо“, разположен в град Рочестър, САЩ показват, че благодарение на аеробни упражнения (като бягане и бързо ходене), се повишава равнището на мускулния белтък и съответно – нараства и енергията на човека. Силното тяло ни пази от хронични заболявания, като диабет и болести на сърцето, помага ни да избягваме счупвания на кости. Зарежда ни с енергия, без която няма как да сме позитивни, да имаме отлично самочувствие и прекрасно настроение. Подарява ни радост от живота и оптимизъм.

Потвърждение на всичко това е и историята на Лола Нез, за която разказа The Daily Mail. Днес тя е на 48 години и има две внучета – Зоуи на 6 и Аркин на 8 г. Преди пет години на нея и поставят сериозна диагноза: гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – състояние при което има връщане (рефлукс) на богати на киселина стомашни сокове към хранопровода. Според медицински експерти ГЕРБ е една от от трите най-значими причини за хронична кашлица, астма и кашличен синдром на горните дихателни пътища. Човек усеща това много неприятно състояние и като парещо чувство в гърдите, повръщане и пр. Лечението обикновено е с лекарства или с операция.
ГЕРБ е предизвиквал у Лола постоянен дискмофорт, силни болки, които са и пречели във всекидневието. Не можела да спи нощем, от което още повече се влошавало здравето и. А обстоен медицински преглед установил, че тя има и висок холестерол, високо кръвно налягане и е в преддиабетно състояние. Лекарствата, които и предписали и тя вземала редовно, не и помагали. Лола сериозно се притеснявала за здравето си, още повече че по-големия и брат Сони бил с терминален рак (напреднало, прогресиращо и нелечимо онкологично заболяване). Била изморена през повечето време, с каквото и да се захващала срещала трудности, изпаднала в апатия и депресия.
Докато един ден не установила за себе си, че ако иска да е в добро здраве, трябва да въведе радикални промени в начина си на живот. В противен случай състоянието и щяло да продължи да се влошава. А и внуците и растели, нуждаели се все повече от нея и тя от тях.
След дълги размишления и експерименти Лола решила да се справи с ГЕРБ и другите си заболявания чрез спорт. Избрала бодибилдинга – тренировки с тежести. Тя винаги искала да бъде в добра мускулна форма, но досега това не и се удавало. Обърнала се към професионален треньор и заедно с него създали програма за комбинирани тренировки с тежести и кардио елементи. Същевременно Лола започнала да чете и книги за здравословно хранене, които и помогнали да разбере от какво се нуждае организма и.

Упоритостта и труда, който полагала всекидневно във фитнес залата, се оказали много полезни. Три месеца, след като за първи път хванала в ръцете си тежести, у нея изчезнали не само симптомите на ГЕРБ, но и всички други заболявания, които и били установили лекари. Тя се чувствала великолепно. Лола започнала да се явява и на състезания по бодибилдинг, спечелила първото място в 6 от тях.
Днес тя тежи с 6 килограма повече в сравнение с времето, когато не е спортувала. Но Лола е с впечатляващ мускулен тонус, раменете и ръцете и са силни и здрави, а талията й е намаляла с 10,16 сантиметра. Сега, когато се разхожда с внуците си повечето хора приемат, че те са нейни деца. А когато е с дъщеря си тези, които не я познават смятат, че те са сестри. Промяната, която и осигурил спорта, кара мъжете да се заглеждат в нея. Често чува комплименти, че е много “секси” и “красива”. Чаровната дама има вече във Фейсбук около 180000 фена, половината от които са мъже.

Но много по-важното е това, че Лола е забравила, кога за последен път е боледувала. Тя отдавна не докосва никакви лекарства. Чувства се уверена в себе си, а самочувствието, което сега има и е липсвало дори, когато е била на 20 години. Има в себе си огромна енергия и с гордост заявява, че е в крак с внуците си във всяка тяхна дейност.
Лола ни доказва не само това, че възрастта е просто цифра. И когато наближиш 50-те можеш да изглеждаш перфектно. Историята и е още едно потвърждение на невероятните възможности на спорта да лекува тялото, а заедно с него и духа на човека.