Магията на вечната младост

Магията на вечната младост

Едно от любимите ми неща е виното. Негов фен съм и това обяснява, защо четири години работих, за да се появи книгата ми “Вино за здраве”. Признавам – радва ме това, че тя се хареса на читателите. А се надявам да съм помогнал на някои хора да открият за себе си невероятния здравословен потенциал на тази божествена напитка.

Що се отнася до мен винаги, когато имам тази възможност, на трапезата ми по време на хранене има и чаша вино. То ми доставя несравнимо удоволствие. А от многото източници, които прерових докато писах книгата си, установих за себе си: то наистина е безценно за здравето ни! За ползата от умереното пиене на вино, аз тепърва ще разказвам на сайта си.

Във “Вино за здраве” аз писах и за това, как виното, когато е от истинско хубаво узряло грозде и е поемано с чувство за мярка, прави хората привлекателни и ги подмладява. Тайната за това е скрита най-вече в една негова уникална съставка: ресвератрола. Тя препятства развитието на сърдечно-съдови, ракови и много други опасни болести. Действа също така благотворно и на панкреаса, предотвратява рака на щитовидната жлеза, потиска холестерола и намалява кръвното налягане, засилва имунната система и забавя стареенето на организма ни.

Ресвератролът е единствен от групата на антиоксидантите, съдържащи се във виното, който има противовъзпалително действие, както и свойства на агент срещу рака.
Образува се под действието на слънцето. Това обяснява, защо количеството му е високо в сухи и топли години. Съединението издържа на ферментацията и преминава във виното.

Държа изрично да подчертая, че веществата, които природата мъдро е заложила във виното, не могат да бъдат заменени по никакъв начин с продукти на фармацевтиката! Хапчетата са не само вредни, но не могат и да се сравняват по ефективност с това, което ни предлага истинското вино от узряло грозде. Това е така, защото виното е плод на ферментация, в която неговите съставки се комбинират и съчетават по един неповторим и уникален начин.

А  британски биолози откриха тайната на “вечната младост”! И я намериха точно в ресвератрола. Ексетърският университет се намира в Ексетър, графство Девън, Великобритания и е един от най-добрите английски образователни и изследователски институти. Впрочем точно него е завършила – специалностите френска и класическа филология, една от най-богатите жени на планетата, авторката на поредицата за “Хари Потър”: Джоан Роулинг.

Университетът в Брайтън е сред най-старите и авторитетни учебни заведения във Великобритания. Разполага с богата и модерна академична база, която позволява в него да се реализират много интересни и полезни научни изследвания.
Учени от тези два университета се обединиха около идеята да потърсят начин за възвръщане младостта на стареещи клетки. Известно е, че ако това се случи, то човек ще удължи живота си, като същевременно ще съхранява и младостта си докато е жив.

Британските биолози не са единствените изследователи, които днес търсят рецепта за “вечна младост”. Наложило се е мнението, че секрета е в грохналите, изнемощяли клетки, които престават да се делят. Имунната ни система се опитва да изчисти организма ни от тях, но с годините те непрекъснато се увеличават и тя все по-трудно се справя със задачата си. Резултатът от това е появата на повечето старчески болести.

Биолозите от Ексетърския и Брайтънския университети, са подходили нетрадиционно и затова и ефективно. Те са решили да проверят възможностите на ресвератрола, към който в последните десетилетия учени от различни области проявяват растящ интерес. Биолозите са съумели да синтезират от него непознато вещество, както и да проверят въздействието му на живи човешки клетки.

И се случило нещо невероятно: в продължение на няколко часа стареещи клетки, които били обработени с ресвератрол, започнали да показват повече фактори на сплайсинг (от англ. splice-съединяване, срастване, термин от молекулярната биология). В клетките се увеличавала и дължината на теломерите, които с възрастта се съкръщават.

Изводът от това проучване, към което сега проявяват растящ интерес учени от различни страни е, че съществува възможност да бъдат активирани наново гени, които с възрастта се отключват. И така може да се възстановява функцията на старите клетки.
Това е поредното доказателство, че доброто вино е прекрасен природен продукт.

Много прав е основателя на социалната мрежа Twitter и мултимилиардер Джак Дорси, когато ни съветва да пием само вода с лимон и червено вино! Отсъствието му от трапезата ни може да означава само едно – освен от неповторимо удоволствие, ние лишаваме организма си и от един естествен източник на важни хранителни и енергетични вещества за неговата нормална жизнена дейност.

И затова докато учените продължават да търсят хапчето за вечната младост на основата на ресвератрола, аз ви предлагам ние директно да поемаме тази безценна съставка от извора – от червената божествена напитка. Защото да бъдем жизнени и енергични, млади и привлекателни е достойна цел, откъдето и да я гледаме.
Затова – наздраве, приятели!