Магията да бъдем винаги млади, чаровни и здрави

Магията да бъдем винаги млади, чаровни и здрави

Вкусно приготвената храна е едно от най-големите изкушения в живота ни. И повечето от нас, включително и моята скромна особа, с удоволствие му се отдаваме при всяка появила се възможност. А хората, които са в състояние да ни я предложат, особено ценим и се стремим да завоюваме доверието им – за да продължаваме да се наслаждаваме на тяхното изкуство.
Но има наши съвременици, за които всичко това е напразно прахосване на време, пари и енергия. Те са убедени, че най-полезна е храната, която не е минала през топлинна обработка. За тях точно присъствието на сурови продукти в менюто, ни прави млади, чаровни и стройни. Когато ги хапваме тялото ни харчи повече калории, отколкото поема и затова е принудено да изразходва запасите си от мазнини.

Сред тези образи е и шотландката Сюзън Рейнолдс. За нея тайната на доброто здраве и вечната младост е точно в суровоядството. В пълния отказ да се яде храна, която е преминала топлинна обработка.
Днес Сюзън е на 35 години, но изглежда като тинейджърка. Тя не употребява от много време топлиннно обработена храна. Нещо повече – загубила е всякакъв интерес към нея, защото вярва, че тя определено е нездравословна.
Сюзън яде само сурови зеленчуци, плодове, орехи и семки. Вместо краве мляко пие кокосово. Много обича торти и шоколад, но техните съставки при нея са само от естествени продукти, които не са минали термична обработка. В нейните торти има предимно бадеми, фурми и кокосово масло. Не употребява алкохол – убедена е, че шоколадовата напитка е много по-вкусна, особено след като в нея се добави и чили.

Сюзън експериментира и сама изобретява кулинарни рецепти, в които е изключена топлинна преработка на продуктите – например студена супа от спанак.
И се чувства прекрасно. Периодично си прави лабораторни анализи. Техните резултати показват, че тя е здрава за разлика от времето, когато не е била възприела суровоядството. В нейното семейство са се хранели като типични шотландци – зърнени продукти за закуска, много печено месо, чипсове, сладкиши… Като тинейджърка обичала сандвичите на McDonalds и McChicken. Като студентка е предпочитала шведски маси и китайски ресторанти, лудувала е в нощни клубове и си е пийвала порядъчно алкохол.
За Сюзън промяната настъпила, след като на 21-годишна възраст посетила Индия. Там у нея се породил голям интерес към света на йогата. А когато се прибрала у дома си в Единбург – столицата на Шотландия, тя вече била решила да стане йогистка, вегетерианка и да започне да яде изключително сурови храни.

Днес това е не само начин на хранене на Сюзън, но е и нейн бизнес. Тя има своя успешна фирма, която предлага суровоядство и йогизъм за всеки, който е загрижен за здравето си. А най-добрата търговска реклама на нейната фирма, е лицето на Сюзън.
Според нея, ако човек изключи от менюто си топлинно преработената храна и активно започне да се занимава с йога, то той ще се промени неузнаваемо. Умът му ще стане силен и ясен, тялото му ще се изчисти от отрови, той ще бъде здрав. Суровите храни ще му доставят жизнена енергия, за която не е и подозирал, че може да притежава. Ще е способен за активни действия, в която област пожелае.
Но не е само това: Сюзън се е отказала напълно от козметиката – начинът и на хранене и заниманията и с йога, са и дарили превъзходна кожа, хубав мирис на тялото. Те съхраняват младостта и.
И не на последно място суровите храни я зареждат с позитивизъм, помагат и да е емоционално балансирана, уверена в себе си, дават и високо самочувстие. Правят я щастлива.
Сюзън въобще не страда за топлинно сготвена храна и смята, че след като човек открие преимуществата на суровоядството, никога повече няма да я пожелае. Енергия и дават плодовете, мазнини получава от орехите и семената.

Майка и, която е художничка, последвала нейния начин на хранене и така се излекувала от много тежка форма на диабет. Суровоядството и е помогнало да се спаси и от заплашваща я с прогресивно развитие множествена склероза.
В интерес на истината повечето експерти не приемат начина на хранене на Сюзън. Според тях в нейния рацион няма важни продукти, необходими за жизнената дейност на човека.
Сюзън, обаче, не смята така. А и животът показва, че това, което днес се определя за вредно, утре може не просто да бъде реабилитирано, но да се превърне и в истински хит на полезността.
И затова като нищо Сюзън може да се окаже и права. За разлика от нас, любителите на добрата стара кухня…