Лъскави думи крият стремежа им да прибират парите ни

Лъскави думи крият стремежа им да прибират парите ни

https://i0.wp.com/cdn11.bigcommerce.com/s-zpm3yf7t7h/product_images/uploaded_images/how-to-choose-the-right-prescription-antiperspirant.jpg?w=640&ssl=1

Не минава ден, в който от телевизионните екрани и другите медии да не ни внушават, колко важно е да се ваксинираме точно с ваксината, която властимащите са избрали за нас. Политици, висши бюрократи от системата на  здравеопазването, окичени с титли медицински преподаватели и подбрани лекари, журналисти не спират възторжено да ни описват невероятните възможности на ваксината на Пфайзер. А са ни подготвили и друга западна ваксина, която тепърва ще величаят.

Дали да им вярваме или не всеки решава за себе си. Но е добре да помни, че безплатен обяд няма – за да се трудят така упорито всевъзможни „експерти“ за да ни манипулират, някой трябва добре да им плаща. Просто така работи фармацевтичната индустрия на Запад.

Доказателство за това е най-новият скандал, който сега се случва в САЩ и някои други държави. Става дума за възникването на истинска епидемия от употреба на опиоиди, която е продължила повече от десетилетие. С понятието „опиоиди“ се наричат вещества като морфин, кодеин, тебаин, папаверин и наркотин; към тях се отнасят хероина, метадона и други изкуствено произведени опиати; използват се за приготвяне на препарати от фармацевтичната индустрия.

Тук ще направя отклонение за да ви запозная накратко с една от най-големите консултантски компании  Маккинзи енд Къмпани“ (McKinsey & Company). Нейни клиенти са най-крупни компании на планетата (две трети от тях са от Fortune 1000 на американското списание Fortune – списък, в който влизат най-големите американски компании, подредени по размера на техния доход). Услугите на  Маккинзи енд Къмпани“ ползват  и много държавни и неправителствени организации в света. Компанията разполага с над 110 офиса в повече от 60 страни, а за нея се трудят над 9000 консултанта. Официално тя се самопредставя като организацията, която може да привлича, развива, подбужда, мотивира и задържа изключителни хора – най-добрите випускници на  елитни бизнес-школи, най-перспективните учени и политици.

Но сега точно тази Маккинзи енд Къмпани“   е разследвана, защото е осъществила кампания за увеличаване на пристрастеността на милиони хора към болкоуспокояващото средство Oxycontin – продукт на Purdue Pharma LP, собственик на която е семейството-милиардери  Саклер.

Според калифорнийският прокурор Ксавие Бесера, цитиран от британската медия БиБиСи, компанията Маккинзи енд Къмпани“ е била „част от машина“, довела до смъртта на хиляди хора. Тя е  работила по стратегии за т.н. „турбокомпресиране“ на продажбите на Oxycontin. Точно тя е съветвала Purdue Pharma да увеличи стимулирането на авторитетни лекари и фармацевти, и активно да лобира за отмяна на ограниченията за по-високи дози, които властите са искали да наложат.

https://i0.wp.com/espanarusa.com/files/autoupload/51/16/32/gydqijtk419298.jpg?w=640&ssl=1

В процеса на възникналото разследване Маккинзи енд Къмпани“ са се опитали да фалшифицират и унищожат документи, свързани с тяхната работа с  Purdue в периода 2004 – 2019 г. По-късно обаче компанията се  признава за виновна за невярно представяне на рисковете на Oxycontin.

Точно определение на действията на консултантите от Маккинзи енд Къмпани“ дава и прокурорът на Ню Йорк Летиция Джеймс. „Циничните и изчислени маркетингови тактики на Маккинзи енд Къмпани“ помогнаха за подхранването на опиоидната криза – казва тя. – Те съдействаха на Purdue Pharma да се насочи към лекари, за които  знаеха, че ще предписват опиати“.

Според американски прокурори, компанията Маккинзи енд Къмпани“ е спечелила милиони долари, като е помагала и на други фармацевтични фирми да разработват подобни планове за реклама, маркетинг и продажби.

На 4 февруари т.г. Маккинзи енд Къмпани“ се съгласи да плати близо 600 милиона долара. Така тя задоволява някои от исканията, породени от  консултантската и дейност за фармацевтичната индустрия, допринесла за смъртоносната опиоидна епидемия в САЩ и други държави. От компанията заявяват, че „дълбоко съжаляват, че не са признали адекватно трагичните последици от разгръщащата се епидемия в нашите общности.“

Впрочем това далеч не е първата далавера, в която е замесена тази най-голяма консултантска компания в света – тя бе свързана и с американската енергийна компания Enron, която рухна, след като бяха открити нейни невероятни по мащаба си счетоводни измами. Тя бе консултант и на южноафриканската фирма Trillian, която беше буквално отнесена в грандиозен корупционен скандал и др.

Следвайки съветите на печените експерти семейство Саклер са корумпирали лекари, политици, университетски преподаватели, журналисти… За хвалене на Oxycontin и принизяване на неговите изключително опасни за здравето на човека вреди, те са плащали огромни хонорари. Обикновени лекари и аптекари са били командировани на различни семинари, провеждани в най-скъпи хотели, получавали са щедри подаръци от  Purdue Pharma. От тях се искало само едно: да предписват, колкото се може повече Oxycontin на пациентите си, независимо от какво те са се оплаквали.

И за да се отблагодарят на Purdue Pharma хиляди лекари и аптекари точно това са правили – давали са го за всичко: мигрена, болки в мускулите, артрит, зъбобол… Естествено, забравяли са да ги предупреждават за опасността от пристрастяване към опиата. Нещо повече: на хора с ниски доходи, следвайки указанията на експерти, те са подарявали първите дози – така, както  правят наркотърговците за да зарибяват бъдещите си редовни клиенти на дрога.

А семейство Саклер не е успявало да брои парите си – за последните две десетилетия те са печелили над милиард долара годишно. И въобще не ги е интересувал факта, че всяка година от предозировка с техния Oxycontin са умиирали десетки хиляди хора. Благодарение и на консултациите на Маккинзи енд Къмпани“ Саклер започнали да продават смъртоносният си продукт и в други държави – Мексико, Бразилия, Китай, Канада…

Активната им лобистка дейност също носела желаните резултати. През 2014 г. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ разрешава да се рекламират обезболяващите лекарства и за деца над 11 години. Американските лекари поставят истински рекорд – рецептите за опиоиди, които изписват на хората надхвърлят респектиращата цифра от над 250 милиона годишно!

https://i0.wp.com/static.life.ru/posts/2018/05/1120164/464051b63a6b5c3960ce16ef9e21ebe7.jpg?w=640&ssl=1

Заедно с Маккинзи енд Къмпани“ и много други консултантски и маркетингови фирми са обвинени за  използване на измамен маркетинг и игнориране на признаци на злоупотреба, за отприщване на епидемия, довела до пристрастяване на милиони. Заради предозиране с опиоиди в периода от 1999 до 2018 г., умират над 450000 души!

През октомври 2020 г. производителят на Oxycontin Purdue призна, че е разрешил доставката на лекарства „без легитимна медицинска цел“, като е плащал на лекари и е използвал други непозволени практики за пристрастяване на хората към своя продукт. Purdue Pharma се съгласи да плати  8,3 милиарда долара санкции. Но това не е края на невероятната измама – в САЩ продължават да се водят  хиляди дела срещу аптеки, разпространители на лекарства и др.

Едва ли големите фармацевтични компании, чиито ваксини сега упорито ни натрапват всевъзможни образи, следват различни практики.  Те най-вероятно са отделили огромни средства за възнаграждение на всички онези, които страстно защитават продуктите им. И както личи от примера с  Маккинзи енд Къмпани“ желаещи да приберат техните пари винаги ще се намерят.

А ние няма да сме лесна плячка в ръцете на всевъзможни „експерти“ само, когато се научим критично да осмисляме информацията, с която те ни затрупват. В наш интерес е да го направим.

Естествено, ако искаме да бъдем здрави, да съхраним парите си и сами да управляваме съдбата си.