Лъжа, голяма лъжа, много голяма лъжа, медии!

Лъжа, голяма лъжа, много голяма лъжа, медии!

Един от любимите ми американски писатели – Марк Твен (1835-1910),  е автор и на следните редове:

– Бедата е, че глупаците – които представляват огромното и съкрушително мнозинство в нашата и във всяка друга нация, истински вярват на това, което четат по вестниците!

Великият писател е имал предвид американската журналистика, която по негово време е разполагала с печатни издания. Днес средствата, от които американците очакват да се информират за случващото се по света и в родината им,  са несравнимо повече – радио, телевизия, интернет… Но в същността си медиите  си остават непроменени: огромната част от тях  лъжат публиката все така нагло и цинично, както са го правели и техните предшественици преди повече от век.

Това потвърждава и авторитетната „мозъчна фабрика“ RAND Corporation, която осъществи специално проучване на американската журналистика. В него бе изследвано съдържанието на най-големите американски медии за период от близо три десетилетия. Главният извод, до който достигат изследователите е: в тях липсва истината! Американските медии стават все по-субективни и пристрастни. Вместо верни факти те предлагат псевдоновини, мнения и коментари, които са специално манипулирани, за да събуждат желани емоции у публиката.

Имах шанса да работя като журналист  по времето на социализма и добре познавам плюсовете и минусите на тогавашната журналистика. Но надеждите за пълна свобода, независимост, безпристрастност на медиите, с които мнозина у нас посрещнаха промяната през 1990 г., се оказаха напразни. Днес в родното публично пространство властва цензура и автоцензура в мащаби, непознати за времето на социализма. Върху журналистите се осъществява невероятен натиск от страна на техните работодатели, от държавни и корпоративни структури. А  тези, които имат смелост и достойнство, и не желаят да играят по свирката на „силните на деня“, бързо се оказват на улицата.

Вярно, сега има хиляди сайтове, много радио и телевизионни  канали, излизат все още и печатни издания с различни заглавия. Но, ако човек внимателно анализира тези многобройни източници на информация, бързо ще установи, че зад разнообразието от заглавия се крие тиражиране на едни и същи пропагандни стереотипи и откровена дезинформация. Най-старателно се заобикалят теми, които са от жизнено важно значение за публиката. В днешните медии доминира сензацията, заглавията са зловещи, героизират се образи, за които входът във всяко добро общество би следвало да е забранен. Медиите се използват най-вече  от различни олигарси и обслужващи ги политически партии, за постигане на техни користни интереси, за разчистване на сметки между  самите тях.

Истината е, че и през 2022 г.  също така, както и през последните три десетилетия, в огромната част от родните  медии е налице истински „разпад на истината“ (определението е на изследователите на RAND Corporation – те го използват, за да характеризират състоянието на днешната американска журналистика). От „колективни пропагандисти, агитатори и организатори“ по времето на социализма, днес медиите  у нас  се превърнаха в колективни манипулатори. Те всекидневно дезинформират своите зрители, слушатели и читатели, като скриват от тях значими и сериозни факти и аргументи, които биха им позволили да се ориентират в случващото се.

https://storage.myseldon.com/news-pict-6a/6A252588A239B9028A62771FC33D10B4

Това особено ярко се видя през последните две години при отразяването на пандемията от коронавирус. В огромното си болшинство медиите у нас промиваха мозъците ни в интерес на фармацевтичните корпорации, за да печелят милиони от техни реклами.

Забелязваме го и през последните няколко месеца, когато повечето от тях най-активно и агресивно се включиха в  специалната операция на англосаксонските секретни служби за демонизиране на Русия. Виждаме го и сега  при отразяването на събитията, които се случват в района на Донбас. В техните материали определено доминира едностранчив подход, прави се всичко възможно, за да не се покаже на публиката истината. Русия  се споменава, но изключително в негативен контекст – за разлика от САЩ и колективния Запад. Обяснимо е, че тук най-активни са онези „български“  медии, чиито собственици всяка година прибират в джобовете си  стотици хиляди долари от американски държавни и частни организации.

Пример за това е отношението на медии у нас и към евакуацията на хиляди деца, жени и възрастни хора от Донбас в Русия, която сега организират властите на ДНР и ЛНР. Вместо съпричастност към тази човешка трагедия, породена най-вече от политиката на англосаксите, в медиите се разпространява точно тяхната основна лъжа – за  „цинично използване на хората от страна на Москва“, за опит чрез този акт да се скрие, че „Русия е агресорът в този конфликт“.

Подобен подход най-добре  описва  поговорката „крадецът вика дръжте крадеца“. Цялото напрежение в Украйна нямаше да го има, ако през 2014 г. точно САЩ не организираха държавен преврат в тази страна. В резултат на него днес тя е една напълно катастрофирала държава, която има много малко общо  с демокрацията – в нея на жестока цензура са подложени медии, нарушават се правата на малцинствата, преследва се опозицията, толерират се нацистки формирования и т.н.

А  точно  САЩ имат най-малко основания да обвиняват която и да е друга държава, в случая Русия, за нарушаване на човешки права.  Университетът „Браун“ (един от най-старите в Америка – появил се е през 1764 г.) реализира проект, наречен „Цената на войната“. В своето изследване  учените стигат до извода, че само през последните две десетилетия в резултат на военните агресии на САЩ в Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан, Сомалия и други региони на света, са загинали около един милион души! Броят на ранените, осакатените, прогонените от домовете си е в пъти  повече.  От убитите 387000 са определени като цивилни, 207000 са членове на национални военни и полицейски сили, а други 301000 са от силите на противника.  В  проектът „Цената на войната“ са преброени само убитите по време на войните на САЩ. Тук не влизат милионите странични смъртни случаи, възникнали в резултат на войните на САЩ – като починалите заради липса на храна и вода, от болести, от разрушената инфраструктура и пр. В докладът изрично се подчертава, че е много възможно част от убитите от групата на „терористите“, да са всъщност напълно невинни хора.

Ако я нямаше Русия обучените от американски и британски инструктури украински подразделения досега щяха да са унищожили стотици хиляди мирни жители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Само страхът от нейното неминуемо възмездие засега не дава на украинските власти да стоварят върху градовете и селата на Донбас цялата мощ на стотиците тонове оръжия, които услужливо им доставиха и продължават да им пращат англосаксите.

Ескалацията на напрежението но вина на Украйна  в Донбас, продължава с все по-високи темпове. Само един факт: мисията за наблюдение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОSСЕ), която следи денонощно обстановката в Украйна съобщава, че на 18.02. е регистрирала 975 нарушения на режима на прекратяване на огъня в Луганска област, включително 860 взрива (предишното денонощие те са били 648 нарушения).  В Донецка област за същото време са установени 553 взрива (предишното денонощие са били 222).

Разузнаването на ДНР публикува и плана за настъпление на украинските въоръжени сили, чиято цел е  „прочистване“ на  двете републики от рускоезичното население. Затова са привлечени най-боеспособните части на украинската армия – общо около 150000 души. Предвижда се да бъдат плътно обкръжени най-големите градове в района – Донецк, Луганск, Горловка и Алчевск, а после да започне избиването на живеещите в тях хора. Това ще свършат специално обучени от англосакси  нацистки банди,  терористи от Близкия Изток, които вече са прехвърлени в Донбас, както и „доброволци“ от страни-членки на НАТО. Планът на украинския Генерален щаб предвижда касапницата да приключи в рамките на пет денонощия, преди Русия да се намеси. В момента англосаксите правят всичко по силите си, за да подтикнат Украйна към подобна светкавична операция. Със сигурност „свръхдемократичния“ Запад ще си затвори очите, ако това доведе до избиването на хиляди мирни жители, живеещи на тази неголяма територия – така, както направи това вече в  Югославия, Либия, Ирак, Афганистан…

Кадр из трансляции болгарского телеканала Nova

Но тази истина няма да я намерите в „българските“ медии. Антируската истерия в тях и слагачеството им на англосаксите расте буквално с часове. Те дори започнаха да представят  Джо Байдън като „президент на Русия“!

Що се отнася до истината, обективността, почтеността на журналистиката, тя е прах в очите на наивни хора. От значение единствено е факта, че колкото по-ентусиазирано „български“ медии сега демонизират Русия, толкова по-богати   стават техните собственици.