Луди истории привличат хората

Луди истории привличат хората

Традиционно осъществяваното публично общуване става все по-неефективно. Издържани от гледна точка на професионалните стандарти комуникативни програми, все по-често се провалят. Милиони, хвърлени за маркетинг, реклама, пиар, не довеждат до желаните резултати.
Причините за това са различни, но една от основните е, че днес хората буквално са удавени в послания, които се опитват да им продадат от автомобили до кроасани. Живеещите в големите градове са обект на над 2000 атаки всекидневно със съобщения, които в огромната си част си приличат в едно: скуката. За да влезем и ние в тяхното лично пространство, но не като нашественици, а като дългоочаквани приятели, вече не е достатъчно да вършим нещата, които сме правили вчера и днес. Необходими са ни нови хрумвания, решения, перспективи.
Успешните комуникатори имат един суперинструмент за постигане на целите, които преследват: въображението. Ако то се подхранва и е в умели ръце, публиката ще бъде удивлявана. А клиента ще постига това, от което се нуждае – ще разполага с най-ценния социален капитал: интереса на хората към неговите продукти и услуги.
Пример за креативност в комуникацията ни демонстрират в последните години хората, които работят за компанията Volvo Trucks – дъщерна фирма на шведския концерн Volvo. Техните клипове наистина са доста откачени, но точно това привлича погледите на другите. Ето три от тях, гледани досега от милиони хора.
Шведската компания Volvo Trucks има нов продукт: системата за управление Dynamic Drive Steering. Тя позволява да се повиши осезаемо точността в шофирането на товарни автомобили и устойчивостта им на пътя. Специален електромотор предава импулси с честота 2000 такта в секунда и така осигурява непозната до този момент устойчивост в управлението на камиона. И на заден ход тази система създава свръхточен контрол на маневрите. Камионът се движи прецизно, независимо от това дали има вятър или пътя е пълен с неравности и дупки. Системата се управлява от компютър, който въз основа на получавана информация от множество датчици, приспособява камиона към специфичните пътни условия.
Как да узнаят хората за тази удивителна точност и да се убедят за пореден път в качеството на продуктите с марка Volvo? Възможно е да се използват публикации във вестници и списания, които малцина ще прочетат. Мениджъри от компанията да дадат интервюта в различни медии, на които едва ли ще се спре погледа на средностатистическия читател или зрител. Рекламна агенция да подготви и разпространи билбордове със снимки на системата в ключови райони, които хората ще отминат с безразличие. И ред подобни, масово използвани комуникативни техники за привличане вниманието на хората, които обаче са все по-малко ефективни.
Но креативния екип, който работи за Volvo Trucks решава да подходи различно: да ангажира белгийския спортист по бойни изкуства и актьор Жан-Клод Ван Дам. И той да покаже своя знаменит шпагат, опрян на огледалата на два камиона “Глобтротер”, които се движат на заден ход. Лудата идея, която доста е поизпотила самия Жан-Клод, когато  е чул за нея, а и по време на снимките, се оказва невероятно успешна: клипа с епичния шпагат е видян от над 10 милиона зрители в света!

Изобретателите от Volvo Trucks създават и друга ефективна система – I-Shift, която е за смяна на скорости. Тя осигурява две много важни неща: намалява осезаемо разхода на гориво и повишава управляемостта на камиона. Системата автоматично се активира, когато шофьора не се нуждае от мощността на двигателя или от спиране с него. Тя му помога при сложни ситуации, лоши пътища – да се шофира с нея е невероятно комфортно и сигурно!
Но за да стигне I-Shift – един страхотен агрегат до потенциалните си клиенти, да се укрепи корпоративния имидж на компанията и марката Volvo, това не е достатъчно. Необходима е креативна комуникация. Този път нестандартните глави, работещи за Volvo, решават да разнообразят репертоара: в играта за спечелване вниманието и доверието на публиката се включва парапланерист. Него пък го тегли камион Volvo, снабден със системата I-Shift за осигуряване на плавно управление.

Въображение, включено на високи обороти, отказ от правила, следвани от други играчи на комуникативния пазар, мисъл за това, как да удивиш и да зарадваш публиката – когато всичко това е налице, резултатът може да е само един: успешно реализирана комуникация!