„Ловец“, създаден да вразумява противника!

„Ловец“, създаден да вразумява противника!

Още при първите съобщения за неговото създаване той привлече незабавно вниманието на много медии на Запад и най-вече в САЩ. За него писаха и продължават да го следят активно авторитетни и специализирани медии – като  CNN, Newsweek, Forbes, Business Insider, The Diplomat, Deutsche Welle, Military Watch, The National Interest, FlightGlobal, Airforce-technology, Defense Update, Popular Mechanics, The Aviationist  и много други.

Интересът към първият руски тежък ударен безпилотник  С-70 „Охотник“ (ловец) е разбирем – по много от своите характеристики той е уникален и засега недостижим. С него Русия става първата държава в света например, в която дронове ще бъдат използвани в качеството на средства за въздушно прехващане.

„Охотник“ има конструкция от типа „летящо крило“. Дълъг е 14 метра. Размахът на крилата му е 19 метра. Снабден е с турбореактивен двигател, който му осигурява максимална скорост от около 1000 км/час. Направен е от материали, които намаляват неговата радиолокационна видимост (т.н. стелт-технология).

Ударният безпилотен бомбардировач носи впечатляващо количество от ракети и бомби (излитащата му маса е от 20 тона!). Не е изключена възможността „Охотник“ да е зареден и с  малки дронове-разузнавачи или дронове-камикадзе.

Изпълнява и роля на далечен въздушен разузнавач. Конструкцията му е на модулна основа, т.е. в зависимост от типа бойно задание може да се променя полезното натоварване. А това, заедно със свръхзвуковата му скорост го правят реално недостижим засега в света в този клас летателни апарати.

На „Охотник“ са монтирани над 30 специални комплекса, всеки от които е предназначен за конкретни задачи. Управлението му се осъществява и от изкуствен интелект, който не просто обменя информация с операторите в базата, но е в състояние сам да избира най-добрия сценарий за действие в зависимост от динамично променящата се обстановка. Така алгоритмите определят оптималния маршрут за достигане и бомбардиране на целта, като отчитат наличието на средства за противовъздушна отбрана (ПВО) на противника. След изпълнение на бойната задача тежкият ударен безпилотник може да се върне в базата си по най-безопасния за него път или да продължи разузнавателните си задачи.

Особено внимание неговите създатели са отделили на безопасността на ударния безпилотник. Той е снабден със супермодерен комплекс за радиоелектронна борба. Изкуственият интелект постоянно регистрира и анализира появяващи се заплахи – като облъчване с противников радар например и подава команда за противодействие.

Сред задачите на „Охотник“ е и унищожаване на ударни дронове на врага.  При това той разполага с характеристики, които липсват на неговите конкуренти. Така например, ако турския „Байрактар“, който стана много популярен по време на войната в Нагорни Карабах, лети на височина до 8 км, „Охотник“ се издига на над 18 км. Това му позволява да „прогони“ дрон от клас подобен на турския или да го унищожи при необходимост.

На 12 януари т.г. „Охотник“ за първи път хвърли от вътрешното отделение на фюзелажа (корпуса) си тежаща половин тон бомба. Тя с невероятна точност порази мишена, разположена на полигона Ашулуг в Астраханска област. При това става дума не за високо точен боеприпас, а за най-обикновена бомба, която руската авиация вече няколко години използва срещу терористите в Сирия. Това стана възможно благодарение на вече проверената в бойни действия руска система за насочване и използване на боеприпаси „Гефест“, с която разполагат фронтовите бомбардировачи Су-34, както и бойните самолети за далечни полети Ту-22МЗМ.

Срещу атакуващ го вражески летателен апарат „Охотник“  е в състояние да се защити, като го порази с ракети „въздух-въздух“. Според руската информационна агенция РИА Новости по време на учения тази година „Охотник“ за пръв път ще използва подобно оръжие по въздушни мишени. Ракетите клас „въздух-въздух“  са разположени вътре в  неговия корпус. Стрелбата ще е по реални въздушни мишени. Освен тях се предвиждат и изпитания с използване на ракети от класа „въздух-повърхност“. А това  означава, че „Охотник“ ще е пълноценна многофункционална бойна машина, която ще може да бъде използвана и като вариант на далечен безпилотен изтребител-прехващач.

Според западни експерти наличието на изкуствен интелект повишава възможностите на дрона и му позволява да се интегрира в процеса на бойни операции с руските изтребители от пето поколение Су-57. И тук те са прави. През септември 2019 г. Русия за първи пък показа пример за подобно взаимодействие на С-70 „Охотник“ и Су-57. Уредите, с които разполага пилота на самолета му позволяват да намира цели и по защитена линия за връзка да ги предава на „Охотник“. Въз основа на тази информация безпилотника осъществява изпълнението на бойната задача самостоятелно, без намесата на оператор. Но той също изпраща обратна информация към изтребителя. Същевременно „Охотник“  увеличава и сигурността на Су-57 – той може да атакува въздушни средства на противника, които са заплаха за изтребителя.

Но това не изчерпва възможностите за взаимодействие между двата типа летателни апарати. Съществуват модели, при които Су-57 е в ролята на командно-щабен самолет, който  управлява група от безпилотници, всеки от които  има своя задача – разузнаване, бомбардиране, радиоелектронно подавяне, унищожаване на вражески самолети и вертолети… А над всички тях ще кръжи самолет за далечно разузнаване (перспективният А-100), който ще координира действията им.

И още една особеност на която обръщат внимание експерти. „Охотник“ има същия двигател както Су-57, а това означава: групата безпилотници ще бъдат третирани от вражеската ПВО като група самолети. Те ще стрелят по дронове, които ще отвличат радарите, а Су-57 ще остава незабелязан и извън зоната на поражение.

Освен това  „Охотник“, който разполага с по-голям радиус на действие (около 2900 км срещу 2000 км на Су-57) е в състояние да изстреля далекобойна високо точна ракета от безопасно разстояние, избягвайки зоните за поражение от ПВО на противника.

Изпитанията на тежкият руски ударен безпилотен бомбардировач „Охотник“ се планират да приключат през тази година. Те вероятно ще бъдат реализирани и в реални бойни действия – в Сирия срещу активизиращите се терористи например. Очаква се „Охотник“ да постъпи в руската армия още през следващата година. И така да се окаже първият в света от този тип безпилотник, приет на въоръжение.

В Русия придават все по-важно значение на развитието на крупни по размер ударни дронове. Многоцелевият безпилотник С-70 „Охотник“ е най-крупният  сред тях, но не е единствен. Руските въоръжени сили вече разполагат и с други големи ударни безпилотници, като «Альтиус», „Иноходец“, „Форпост“. Техните изпитания в реални условия с използване на малкогабаритни самонасочващи се боеприпаси са показали много висока ефективност. А разузнавателно-ударните безпилотници със средна далечина на полети „Иноходец“ и „Форпост“ вече постъпват в руските въоръжени сили. Те ще разполагат както с управлявани авиационни средства за поражение, които сега се използват от самолети на оперативно-тактическата авиация, така и със специализирани боеприпаси. Става дума за малкогабаритни управлявани бомби и ракети, които в средата на годината ще започват да постъпват във войските.

Като имаме предвид растящата агресивност на САЩ и НАТО, които плътно са обкръжили Русия с военни бази и ескалират ученията си в непосредствена близост до нейните граници, е разбираемо защо тази славянска страна ускорява навлизането в армията на първия си най-тежък ударен безпилотник „Охотник“. Той несъмнено ще и позволи не просто да съхрани, но и да издигне на още по-високо равнище боеспособността на своите въоръжени сили.