Лесна плячка ли е Китай за САЩ?

Лесна плячка ли е Китай за САЩ?

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/atsmaan/76713622/428546/428546_900.jpg?w=640&ssl=1

Американският държавен секретар Майк Помпео в интервю за Daily Caller заяви, че Китай нарушава поети ангажименти с Хонконг точно, както това е направила вероломно нацистка Германия с Европа. Той намекна, че ако дипломатическите средства не дадат резултат,  е възможно да се повтори ситуацията с десанта в Нормандия. Става дума за военната операция „Нептун“  на САЩ, Великобритания и Канада, започнала на 6 юни 1944 г. в областта Нормандия, Северна Франция.

Американски лидери често говорят за вероломство на други страни, определяни от тях като „авторитарни режими“, към които отнасят и Китай. Но точно  САЩ демонстрира невероятно вероломство спрямо свой съюзник още по времето на десанта в Нормандия. Втората световна война, в която САЩ воюват заедно с тогавашния Съветски съюз срещу нацистка Германия, е току що приключила. Но Обединения комитет на началникщабовете на САЩ е подготвил и на 14.12.1945 г. приема перспективния план „Тоталити“. Той предвижда бомбардиране с атомни бомби на 20 града на и без това съсипаната от хитлеристите съветска страна. Американците са изчислили, че за разгрома на СССР ще са достатъчни около 30 атомни бомби  от същия тип, като хвърлените над Хирошима. В следващите години се разработват  нови и нови планове за унищожението на Съветския съюз. Особено пунктоален е т.н. „Дропшот“, утвърден на 19.12.1949 г. Според него следва да бъдат хвърлени атомни бомби на 104 съветски града.

Но това е тема, която в случая не ни занимава. Днес САЩ са готови да атакуват, ако се наложи Китай. И тъй като всички войни започват най-напред в умовете на хората обработката на общественото мнение – в самата Америка и по света за демонизиране на Китай, е в пълен ход. Когато това се случи – мозъците на хората са промити и милитаризирани, то е възможно да бъде атакувана и тази държава.

Но дали Китай с население от един милиард и над 411 милиона души е лесна плячка за най-въоръжената страна в света – Америка? Достатъчно силна ли я прави нейният военен бюджет, който само за тази година е от около 738 милиарда долара (за сравнение: китайците ще похарчат за оръжия  около 178 милиарда долара през 2020 г.)?

Да потърсим отговор на този въпрос с помощта на The National Interest – авторитетна американска аналитична медия, която излиза два пъти месечно. В нея се появи публикация, в която се прави извода: Китай реализира твърде амбициозна програма, за да води войни на бъдещето, а не на миналото. Страната създава кибернетически и ракетни командвания, модернизира своите военновъздушни сили (ВВС) и военноморски сили (ВМС). При сегашната програма за корабостроене САЩ нямат никакви шансове да достигнат Китай, който вече ги е задминал. Така през 2016 г. Китай въведе в експлоатация 18 военни кораба, а през следващата 2017 г. – 14. Докато тези цифри за САЩ са съответно 5 военни кораба за 2016 г. и 8 за 2017 г. При това китайците строят все по-крупни платформи, което за един военен флот е определено преимущество. Сега военно-морският флот на Китай има повече кораби, отколкото Германия, Индия, Испания и Великобритания взети заедно. Съотношението на военноморските сили в източната част на Тихия океан вече се доминира от Китай, а не от САЩ. Китай е равен по сила съперник, който е в състояние напълно да контролира Южно-Китайско море. А това означава: дошъл е краят на американското военно-морско господство.

Китайската военноморска мощ е подкрепена от брегови противокорабни ракетни системи, способни да поразяват и американски самолетоносачи. Ракетите DF26-D са мобилни, в състояние са мълниеносно да бъдат изстреляни и почти е невъзможно да бъдат засечени. С ядрени или с традиционни заряди те могат да достигнат всички бази на САЩ и съюзниците им Южна Корея и Япония. Поразяващият ефект на DF26-D е на разстояние над 4100 км, докато американските крилати ракети „Томахавка“ имат дължина на действие около 2400 км. Или американските кораби ще бъдат унищожени при евентуален военен конфликт още преди да доближат до зона, която би им позволила да изстрелят носените от тях „Томахавки“  до територията на Китай. Но същото се отнася и до самолетоносачите – преди да навлязат в зона, от която биха могли самолетите да достигнат с ракетите си китайска територия, те ще бъдат потопени от DF26-D.

САЩ действат обикновено с морски и авиационни ракетни атаки, но те не са така ефективни както базираните на сушата ракетни установки. Последните са далеч по-евтини, лесно се включват в действие, маскират, отбраняват и са несравнимо по-ефективни.

А на военният парад на 1.10.2019 г. в Пекин за първи път бе показана най-новата междуконтинентална балистична ракета Dongfeng-41 (DF-41), която може да носи обикновен и ядрен заряд и хиперзвуковата балистична ракета със среден радиус на действие Dongfeng-17 (DF-17). Оказа се, че Китайската народно-освободителна армия първа в света е получила на въоръжение собствено, китайско хиперзвуково оръжие. Става дума за възможно най-високотехнологични средства. Впрочем Китай успешно разработва и  Starry Sky-2 –хиперзвуков летателен апарат, който също може да е носител на ядрено оръжие. Специалисти отбелязват, че Китай сега разполага с много мощна научно-изследователска инфраструктура, която е фокусирана за създаването на хиперзвуково оръжие. А то в близкото десетилетие е невъзможно да бъде свалено от познатите системи за противовъздушна отбрана.

Пандемията с Ковид-19 показа, колко голяма е разликата между демонстрациите на сила и реалността. Могъща Америка не можа да се се справи с коронавируса – до 7 юни неговите жертви в тази страна достигнаха ужасяващата цифра от 112253 души, като други 17016 са в критично състояние. А хаосът, обзел САЩ след убийството от полицаи на афроамериканеца Джордж Флойд показва, колко сериозни вътрешни проблеми си има тази държава. За разлика от „авторитарният“ Китай, който съумя ефективно да се справи и с пандемията и да възстанови икономическия си ръст.

С една изостанала африканска страна несъменно САЩ могат да правят, каквото си поискат – и го правят. Но това с Китай няма как да се случи.

Просто защото той ще е новият лидер на планетата. Много скоро.