Лекарствата срещу Ковид-19 – по-опасни от самия него?

Лекарствата срещу Ковид-19 – по-опасни от самия него?

https://i0.wp.com/koronavirus.center/storage/img/2020/4/16/1587005559_a29r.jpg?w=640&ssl=1

Все по-ясно става, че ни очакват нови вълни от коронавирус, а колко те  ще са на брой никой не знае. Ковид-19 не само продължава победоносно да шества по планетата ни, но има вероятност с всяка нова негова мутация той да става още по-заразен и опасен. Последните му варианти вече водят до тежки случаи не само сред възрастни, но и сред хора под 40 години. Никак не са малко ерудираните епидемиолози в света, които вече се съмняват във вероятността да постигнем т.н. „стаден имунитет“. А това означава, че Ковид-19 може да съпровожда живота не само на нашето, но и на следващи поколения.

При това повечето от препаратите, създавани  от фармацевтичната индустрия за борба с Ковид-19, не работят. Така точно преди една година най-популярното лекарство, с което лекуваха заразените с коронавирус, бе хлорохин. Той е синтезиран в Германия през 1934 г. С него е свързан и друг препарат, който също доби голяма популярност в началото на миналата година – хидроксихлорохин. Лекарите ги комбинираха тогава и с антибиотика азитромицин. Лекарствата се рекламираха по целия свят, при това за налагането им на пазара бяха ангажирани най-популярни личности. За тях лобираше дори самият американски президент по онова време – Доналд Тръмп.

От пресконференциите на представители на Националния оперативен щаб преди година хлорохина и хидроксихлорохина станаха изключително популярни и у нас. С помощта на лекари, маркетолози и журналисти им бе изграден образа на могъщи лечители на коварната зараза (и двата препарата се произвеждат у нас под  имената MoriVir – хидроксихлорохин и GraVir – хлорохин). И мнозина наивници, готови да повярват на всяка приказка, произнесена от титулуван „експерт“ в бяла престилка, се юрнаха тогава по аптеки за да  ги купуват – ей така, да им се намират под ръка, ако случайно се срещнат с коронавируса.

https://i0.wp.com/www.infobae.com/new-resizer/SeO__Bjy2NgA6dIzNM8JNzwULHs=/1200x0/filters:quality(100)/arc-anglerfish-arc2-prod-infobae.s3.amazonaws.com/public/RH47HCWQQZANREQDRYH2ZVJO7A.jpg?w=640&ssl=1

Защо толкова видни личности се включиха в мащабната кампания за промиване на мозъци с цел  двете лекарства да се продават в огромни количества? Допускам, че сред тях е имало и наистина съпричастни и загрижени  за увеличаващият се брой на заразените с коронавирус. Но като, че ли повечето от тях имаха личен интерес да го правят: стара истина е, че  големите фармацевтични компании (БигФарма) в подобни ситуации предлагат оферти, на които малцина могат да откажат. Вестник The New York Times  писа, че Доналд Тръмп, който горещо препоръчваше срещу коронавирусът да се прилага хидроксихлорохин, всъщност е имал личен финансов интерес към Sanofi – френска корпорация, която произвежда марковата версия на хидроксихлорохин (Plaquenil). Сътрудници на г-н Тръмп също са били ангажирани с това лекарство, изтъква медията. Така най-големите акционери на Sanofi включват Fisher Asset Management – инвестиционна компания, управлявана от Кен Фишър, основен спонсор на републиканската партия в САЩ. Сред производителите на хидроксихлорохин е и компанията Amneal Pharmaceuticals, съоснователят на която – Чираг Пател,  редовно си играе голф с г-н Тръмп.

След подкрепата на управляващите в САЩ, Администрацията по храните и лекарствата спешно разреши на болниците да използват хлорохин и хидроксихлорохин. А компаниите, които произвеждат двете лекарства, стремително започнаха да увеличават печалбите си. Само правителството на САЩ  закупи 29 милиона дози от това лекарство за борба с коронавируса.

Мина известно време и стана ясно: хидроксихлорохин не само е безпомощен срещу Ковид-19, но е и твърде опасен за здравето на човека. Дори президентът на Американската медицинска асоциация – д-р Патрис Харис, заяви пред Асошиейтед прес: употребата на това лекарство носи риск от много тежки странични ефекти!
„Хората могат да загубят здравето си – каза д-р Харис. – Сърцето им може да спре“.

А голямо проучване в Бразилия потвърди, че наистина хлорохинът и хидроксихлорохинът увеличават риска от  фатална сърдечна аритмия. Участниците в проучването са получавали и антибиотика азитромицин, който също е много опасен за сърцето – в комбинация точно с хидроксихлорохин, може да доведе до внезапна сърдечна смърт.

Това се случваше в началото на миналата година. А в средата на март тази година по предложение на здравното ни министерство, правителството отпусна над 24 милиона лева за закупуване на лекарственият продукт ремдесивир. През следващите шест месеца у нас трябва да пристигат по 6000 флакона от него. Медии цитираха думите на премиера Бойко Борисов, казани по време на правителственото заседание, на което е одобрена сделката: „Осигуряваме парите за ремдесивир, за да са спокойни хората!“. Не случайно решението бе взето и шумно оповестено  в навечерието на предстоящите парламентарни избори – то доказваше, че управляващите ни се грижат за нас, простосмъртните избиратели.

Не съм от хората, които под вола търсят теле – просто ме изненада „мъдрото“ предложение на родни чиновници от здравното министерство. Допускам, че те редовно следят сайта на Световната здравна организация (СЗО), където се публикуват и резултати от проучвания на нейни експерти. А още през октомври 2020 г., т.е. пет месеца преди да бъде взето решението да се похарчат над 24 милиона лева, СЗО препоръча болните от Ковид-19 да не се лекуват с ремдесивир. Независимо, колко тежко е заболяването им. Препоръката на СЗО бе основана на резултати от четири международни изследвания, в които са участвали над 7000 пациента. Експертите на тази най-авторитетна здравна организация на планетата ни, бяха категорични: няма никакви доказателства за това, че този препарат помага за оздравяването при заразяване с Ковид-19, както и не намалява необходимостта от вентилиране на дробовете!

https://i0.wp.com/gordonua.com/img/article/14954/60_big.jpg?w=640&ssl=1

Като съпоставих тези факти в главата ми първоначално се появиха едни некрасиви и определено неправилни мисли. Като тази например, каква ли ще е комисионната от сделка за над 24 милиона лева за хора, допринесли за нейната реализация? И колко души са напълнили джобовете си със стотици хиляди, ако не и милиони левчета? Но после се сетих: ами това е невъзможно да се случи в нашата преливаща от демократичност прекрасна Татковина! Та в коридорите на властта у нас няма как да попаднат случйни хора – там приемат само почтени, отговорни, компетентни, морално извисени личности. Хора, готови денонощно да се трудят срещу мизерно възнаграждение, само и само да защитят правата ни – в случая нашето здраве.

А когато престанах да размишлявам и се върнах в реалността, си спомних афоризма на знаменитият френски драматург, режисьор и актьор Жан-Батист Поклен дьо Молиер: хората умират от лекарствата, а не от болестите! Днешната ситуация с пандемията по-скоро потвърждава, отколкото да оспорва правотата на неговата сентенция. Ползата от всякакви лекарства, които агресивно ни натрапват рекламата, маркетинга и всевъзможни лобисти, меко казано е твърде съмнителна. А доказателствата за вредата от тях са твърде много, за да бъдат игнорирани.

Ето защо, когато ни казват рано сутрин броят на тежко заболелите от коронавируса да не бързаме да търсим причината за това само в него.

Много е възможно виновникът  да са лекарствата, с които пациентите са били лекувани.