Приключение, на което трябва да се радваш всеки ден

Приключение, на което трябва да се радваш всеки ден

https://i0.wp.com/plachu.net/wp-content/uploads/2020/01/1-9.jpg?w=640&ssl=1

Алберт Айнщайн е казвал, че въображението е по-важно от знанието. Нашето време предоставя непрекъснато доказателства за правотата на това негово твърдение. Днес, а още повече пък утре, най-важната предпоставка да си успешен и да се справяш с непредсказуемите предизвикателства, пред които живота ще те изправя, е да умееш да намираш нестандартни решения. Да откриваш подходи, които са различни от общоприетите. И да приемаш като нормално, че винаги съществуват и други гледни точки.
Колкото и странно да изглежда, но това го могат децата. Тези къдрави побъркани човечета с трапчинки – така ги определя писателя и философа Ралф Уолдо Емерсън, са безкрайно любопитни. И невероятно възторжени от всичко, което непрекъснато откриват. Въображението им е неизчерпаемо, с лекота сменят настроения и хрумвания – нещо, което е присъщо само на истински творци. Те винаги са изпълнени с безкрайно удивление към неизвестното и затова забелязват неща, които са невидими за нас, възрастните. В това се уверявам непрекъснато и аз самия, като наблюдавам как растат и какви ги вършат внуците ми – близнаците Надя и Алекс. В никому непотребно шишенце или парченце хартия, те ще открият вълшебство… За тях животът е едно нестихващо приключение, на което трябва да се радваш всеки ден.
Световният икономически форум (WEF) е международна неправителствена организация със седалище в Женева, Швейцария. Тя е със статут на наблюдател към Икономическия и социален съвет на ООН. Всяка година в края на януари WEF свиква в Давос (планински курорт в Граубюнден, Алпите) срещи на световни икономически и политически лидери, интелектуалци и др. Организацията публикува и различни доклади по въпроси, важни за света – конкурентоспособност, информационни технологии, глобални рискове и др. Неотдавна се появи и доклада и, който е озаглавен “Подготовка на хората за бъдеща работа”. В него се посочват три основни качества, които трябва да притежаваме, ако искаме да постигнем успешна реализация в бъдещето си. Те са умения комплексно да се решават проблеми, критично мислене и най-вече креативност. Става дума за способността да се мисли необичайно, да се раждат нови идеи, да се търсят и намират непознати решения.
Но има проблем: ако 98 на сто от децата на възраст до 5 години са направо креативни гении, то от 25-годишните едва 3 на сто могат да бъдат характеризирани като такива. А това означава, че пътят им в живота няма да е лесен. Ето защо на децата трябва да се помага да развиват и съхранят своята креативност.
Предлагам ви някои идеи на родители, които са осъзнали необходимостта да подхранват и обогатяват детското въображение.

Keep Your Toddler Busy By Letting Them Paint The Fence With Water

Да го включим в приключението
Трябва да боядисаме – стени, ограда, врата… За детето това е невероятно забавление! За да не възникнат проблеми вместо боя може да му позволим да “боядисва” с вода.

Recycle Old Cot Into A Craft Or Work Spot For Your Kids

Да му осигурим пространство за творчество
Старото детско креватче може да послужи още дълго – като го превърнем в място за развихряне на детското въображение.

Leave Your Kids With Their Creativity In The Empty Box

Да започне приказката
Нека да не изхвърляме веднага кашонът от покупката, която сме направили. Та това е идеално място, за което мечтае всяко хлапе! Пускаме го вътре с пачка фулмастери и приказката започва…

Color Their Routine And Teach Time Management

Да кажем “не” на скуката
Как детето да запомни своите задължения през деня? Ето едно нестандартно решение: оцветяваме часовника. И той се превръща не в обикновен тик-такащ предмет, а в приказен…

Put Your Kid To Work By Turning Chores Into Fun Games

Да си поиграем
Няма по-неприятно нещо от това да заповядаме на детето да свърши нещо в дома. И няма по-увлекателно, ако същата тази дейност я превърнем в игра.

Use Butcher Paper To Create An Endless "White Board"

Лента без край
Вземаме рулон восъчна хартия. И детето ще е във възторг -та то вече разполага с една несвършваща лента за рисуване…

Use Toilet Paper Rolls To Create A Garage For Toy Cars

Гараж
Автомобилчетата са разпръснати из цялата стая. И в един момент става скучно да се играе с тях. Но съвсем друго ще е, ако трябва да ги паркираме в гаража. Нужни са ни само тръбички от тоалетна хартия.

When You Can't Find Your Glasses Or Charger Just Make A Hunting Game For Your Kid To Help You

Загуби се
Не можем да намерим предмет, който търсим у дома. Това е чудесен повод да превърнем откриването му в занимателна игра за детето, която само ще подхранва неговата креативност.

Put Colorful Glow Sticks In Your Kid's Bathtub To Make Him Feel Like Jedi

Джедай
Кое дете не обича да се превъплати в рицар-джедай, защитник на справедливостта. Ще му помогнем, като поставим разноцветни светещи пръчки във ваната – и то ще се превъплати в любимите си герои.