Къде да отидете, ако искате да живеете дълго

Къде да отидете, ако искате да живеете дълго

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е zdorovyy_obraz_zhizni.jpg

Неотдавна станаха известни резултатите от любопитно, но и много полезно проучване. Учени са потърсили отговор на въпроса, в коя страна днес хората живеят най-дълго. За тази цел те са анализирали данни за 195 държави и територии, разказва британския вестник The Guardian. И така са стигнали до неочакван извод: Япония губи първото си място по дълголетие. А на него вече се настанява Испания – средната продължителност на живота в тази красива страна е 85,8 години. И само след две десетилетия испанците ще са държавата с най-дълго живеещи хора.
В първата петица на страните, където хората живеят дълго, са още Сингапур (85.4 години), Швейцария (85.2 години), Португалия и Израел (по 84.5 години). Добрата новина е, че се очаква в следващите две десетилетия да се увеличи броя на държавите, където хората ще живеят по-дълго. Ако сега само в 30 държави средната продължителност на живота е малко над 80 г., то към 2040 г. се прогнозира те да достигнат 59 на брой.
Както може и да се очаква, най-кратък е живота в най-бедните райони на планетата ни. За това са виновни преди всичко некачественото хранене на хората там и лошата медицинска помощ.

Парадоксът, обаче, е и в това, че продължителността на живота намалява дори и в държави с голям потенциал и ресурси. САЩ например, са една от петте страни (заедно с Афганистан, Грузия, Сомалия, Сент Винсент и Гренадини – суверенна островна държава в Централна Америка, със столица град Кингстаун), където очакваната продължителност на здрав живот след раждане, се съкръщава. Причините за това са в ограничения достъп на населението на САЩ до здравеопазване, задълбочаването на социалното неравенство, стреса, масовото дрогиране, ръста на самоубийствата сред американците. Все повече жители на тази богата страна, боледуват от хипертония, рак на черния дроб, заболявания на централната нервна система, затлъстяване, алкохолизъм, когато достигнат своите 50 години. И тенденцията е ясно очертана – да намалява продължителността на живота в САЩ: очаква се в следващите две десетилетия страната да отиде от сега заеманото 43 място в рейтинга по дълголетие, на 64 място.
А защо Япония губи лидерските си позиции? Отговорът е в това, че там много хора пушат цигари. И още – затлъстяването, което засяга най-вече мъжете в страната на изгряващото слънце. Затова статистиката сочи, че японците живеят средно 85,7 години.
Според експерти главните опасности за здравето на човека, които го довеждат до преждевременна смърт, са затлъстяването, хипертонията, високото съдържание на захар в кръвта, злоупотребата с тютюн и алкохол. Точно с тези проблеми все по-добре са справя Испания, затова устойчиво е заела челното място на класацията по дълголетие.

Но се посочва и още нещо твърде важно, което ще гарантира на испанците много години живот и в бъдеще: как те се хранят. А в Испания масово се употребява т.н. средиземноморска диета. За нея е доказано, че е една от най-полезните за здравето на хората – тя снижава с една четвърт риска от преждевременна смърт! Средиземноморската диета предполага употреба на голямо количество плодове, зеленчуци, ядки, бобови и зърнени храни, зехтин, умерена консумация на риба, вино, мляко и символична хапване на месо. Но точно тя предпазва човека от болести, намалява конкретно риска той да се разболе от рак или сърдечносъдови заболявания – основните причини за преждевременна смърт.
Сега знаете, къде да отидете за да живеете дълго. Но, ако пътуването дотам ви затруднява, нищо не ви пречи да следвате примера на испанците и в нашата прекрасна Татковина. Просто наблягайте на плодовете и зеленчуци, намалете месото до минимум, докосвайте с чувство за мярка единствено истинско червено вино, забравете за тютюна, движете се…
Тогава ще бъдете здрави, жизнени, енергични. И дълги години ще се радвате на изгряващото слънце…