Къде грешим, опитвайки се да отслабнем

Къде грешим, опитвайки се да отслабнем

Никак не са малко хората, които забелязват, че са понатрупали някои и друг излишен килограм върху тялото си. Проблемът е в това, че наднорменото тегло си е рисков фактор за здравето ни – заплашва ни с диабет, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно, хормонални нарушения, полова немощ, остеоартрит… Учени са установили, че благодарение на него могат да се появат до 16 вида рак: на хранопровода, стомаха, червата, задстомашната жлеза, черния дроб, матката, яйчниците, бъбреците, хранопровода, ректума…

Има хора, които се самооправдават, че те генетично са предразположени към наднормено тегло. Но според различни изследователи генетични мутации са виновни за не повече от 5 на сто от случаите на затлъстяване на хора!
Защо, обаче, е толкова трудно да топим излишните килограми?

Ето някои основни пропуски, които ни затрудняват  при изграждането на стройна фигура.

не следим за калориите, които поемаме
Ситуацията с килограмите е като тази с парите, но в обратен порядък. Ние постигаме финансова сигурност, когато харчим по-малко, отколкото получаваме. Но ще отслабваме, ако изгаряме повече калории, отколкото приемаме.

Ето защо е важно да сме наясно, какво точно похапваме – хранителните продукти имат различна калорийна стойност. Има такива с много високо, високо и ниско съдържание на калории. Ако консумираме предимно висококалорични храни, то ние си създаваме предпоставки за напълняване.
Дори и активно да спортуваме няма как отслабваме, ако за награда след заниманията се поглезваме с любими лакомства.

Те ще ни донесат калории, надхвърлящи тези, които сме изгорили с бягането например. Истината е, че спорта е по-важен за поддържане на нормално тегло, отколкото за сваляне на килограми.
Ние обикновено си мислим, че сме по-сдържани в храненето, докато истината е, че не сме. Изкушението “вкусно ястие” е силно и затова често не му устояваме.
Две думи и за неразумната употреба на алкохол – това сериозно затруднява задачата, която сме си поставили: да отслабнем.

Причината е много простичка – той е висококалориен продукт! Ако прекаляваме с чашата ние премахваме ползата от другите наши действия.

стресирани сме
Ако  постоянно сме напрегнати, нервни, в депресия, то тогава се повишава хормона кортизол, който се отделя от надбъбречните жлези. Това е твърде опасно – нарушава се работата на паметта ни, уврежда се имунитета, увеличава се риска от остеопороза…

А конкретно за теглото ни увеличението на кортизола води до намаляване на мускулната тъкън и нарастване на мазнините. Освен това стреса активира изработването на протеина бетатрофин, който пък блокира метаболизма на мазнините – намалява способността на тялото ни да ги разгражда. Има много изследвания, които доказват: стреса води директно до натрупване на мазнини на корема даже и при хора с нормално тегло!

храната ни е еднообразна
В нашите черва живеят трилиони микроорганизми – в медицината те се определят с понятието “чревна микрофлора (микробиота)”. Повечето от тях са безкрайно полезни за здравето ни – те укрепват имунната ни система, регулират метаболизма, осигуряват  необходимите ни витамини – като К и В12 например. Когато си хапваме, ние всъщност храним и тях – микроорганизмите в нас.

Но, ако ястията ни са еднообразни, то и видовете микроби в червата ни намаляват. Проучвания доказват: стройни са хората, чиято чревна микрофлора е разнообразна! И обратното – еднообразната храна води до също такава еднообразна микрофлора, последицата от което е затлъстяване. Затова няма как да имаме желаната фигура, ако не похапваме храни, богати на различни източници на фибри например. Като плодове, зеленчуци (особено броколи и моркови), бобови, орехи…

Ключът към нормалното тегло са зеленчуците. С тях е най-добре да утоляваме глада си, да понасяме горещините, да сваляме стреса, да си доставяме удоволствие от храната.
Важно е и в какво се поставя тя – ние изяждаме с 60 калории повече, ако манджата е в голяма чиния (30-сантиметрова) в сравнение с по-малка (25-сантиметрова).

Магически рецепти за нормализиране на теглото не съществуват. И тук по-важното е да предотвратим надебеляването, отколкото да се опитваме да отслабваме. Колкото по-своевременно се заемем с този проблем – при първите симптоми за увеличаване на теглото ни, толкова по-вероятно е да успеем.

Разумно, балансирано хранене и движение – това е единствения вълшебен начин за да притежаваме стройно тяло, независимо от датата си на раждане.