Купуваме ги за да ни лекуват, а те ни съсипват: част 1

Купуваме ги за да ни лекуват, а те ни съсипват: част 1

Срещам мой познат. Излиза от аптека с плик в ръка – явно пълен с всевъзможни илачи. И си личи, че не е в най-добрата си форма. Питам го, как е. А той маха с ръка и казва:
– Май, че грип ме е хванал по никое време… За втори път тази година! Вече престанах да ходя на лекар – знам, какво ще ми предпишат: антибиотик и витамини. Затова сам си ги купувам…

Разговаряме още малко, аз изразявам съчувствието си и всеки поема по своя път. Но тази случайна среща ми припомни за това, колко често не си даваме сметка за опасностите, на които подлагаме себе си. Като вземаме за щяло и нещяло антибиотици например.
Моят познат вероятно е забравил, че в организма му постъпват антибиотици не само, когато си ги купува от аптеките.

Доклад на Европейската агенция по лекарствата отпреди три години сочеше, че у нас на един килограм живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик. Докато в Норвегия например това количество е едва 2 милиграма. За да се застраховат от инфекции и да стимулират растежа на животните фермери дават на пилета, прасета, овце, кози, риби и пр., антбиотици. Но не са само те – с препарати, в които са включени и антибиотици, се пръскат зеленчуци, овощни дървета и т.н.

Така, че когато ядем храна, продуктите за която не сме произвели сами, то много голяма е вероятността, че ние си похапваме и немалко антибиотици.
От друга страна наши съвременици живеят с представата, че ще бъдат здрави само, ако са чести гости на аптеки. От година на година общите продажби на лекарства у нас устойчиво нарастват. Тенденцията е ясно изразена: през 2016-та година продажбите на лекарства в България скочиха с около 8 на сто спрямо 2015 година.

Но през 2017 година те отбелязаха ново увеличение спрямо предшестващата година с 10 на сто (ръстът при лекарствата с рецепта е от 12 на сто). Естествено, това може само да радва производители и търговци – та в банковите им сметки всяка година от продажби се вливат близо два милиарда евро!
А сред изобилието от лекарства антибиотиците имат почетно присъствие. Публична тайна е, че не са никак малко лекарите, който най-спокойно ги изписват без никаква необходимост – така със сигурност се премахват симптомите на заболяването. А що се отнася до страничните им ефекти, то пациента в крайна сметка сам решава да ги купува и пие или не.

Но и все повече хора – подобно на моя познат са с нагласата, че ще спестят пари, ако сами си ги купуват – без да се срещат с хора с бели престилки. Опитът им ги е убедил, че те няма начини да не им ги предпишат, ако отидат при тях.
Проблемът е, че антибиотиците далеч не са толкова безобидни, колкото може да се струва на някои. Да ги вземаш без наложителна необходимост означава да подлагаш здравето си на опасност. Изследователи от Холандия и Великобритания подчертават, че приема на антибиотици може да има с голяма степен на вероятност много по-опасни странични ефекти за червата, отколкото се е смятало.

Те конкретно са изучавали въздействието на популярните антибиотици линкозамид (клиндамицин), хинолон (ципрофлоксацин), тетрациклин (миноциклин) и пеницилин (амоксицилин). Разнообразието на чревната флора значително и опасно се е променяла след вземането на тези четири вида антибиотици. Така клиндамицина убива микроби, които произвеждат много полезната мастна киселина бутират – тя блокира развитието на ракови клетки в червата например.

Промяната на състава и разнообразието на микрофлората на червата като нищо може да ни доведе и до смъртоносния възбудител на инфекция Clostridium difficile.
Антибиотикът азитромицин активно се използва в родната медицинска практика, присъства в аптечната мрежа в нееднакви опаковки и под различни имена на цена от 6.80 до над 20 лева. Само дето немалко хора не са и чували, че този популярен препарат, изписван за лечение на инфекции на уши, дробове, кожа, гърло и пр., може да доведе до сериозни и опасни последици за сърдечната система.

Управлението по продоволствие и медикаменти на САЩ още преди пет години официално предупреди, че този антибиотик се намесва в електрическата активност на сърцето. Има смъртни случаи вследствие на употребата на азитромицин.
Популярен е и антибиотика левофлоксацин, но неговият прием като нищо може да съсипе черния дроб, особено при възрастни хора. Подобен негативен ефект има и  друг разпространен антибиотик – моксифлоксацин.

Неразумната употреба на антибиотици води до окислителен стрес и увеличава риска от някои видове рак – на дебелото черво, млечната жлеза, черния дроб. Други проучвания сочат, че антибиотиците крайно пагубно се отразяват на клетките на главния мозък. Силно страда централната нервна система и храносмилателната система.
Още по-опасен е приема на два антибиотика едновременно. Подобна терапия обикновено се назначава при тежки инфекции, като туберколоза например.

Това показват изследвания на британски учени върху ефекта от едновременното приемане на антибиотиците доксициклин и еритромицин. Вместо да намалеят бактериите E.coli те рязко се увеличават. Оказава се, че комплексната антибиотикова терапия няма ефект.
Особено трябва да се внимава с употребата на антибиотици от малки деца. Те негативно се отразяват на неврохимическата активност на участъци на мозъка им, които са свързани с работата на имунната система.

Водят и до намаление на социалната активност и повишават агресивността им в бъдеще. В състояние са да увеличават и риска от развитие на алергии, когато детето порасне. Антибиотиците разрушават особени микроорганизми в червата, което води до намаляване на имунитета и прави организма на детето уязвим.