Купуваме ги за да ни лекуват, а те ни съсипват: част 2

Купуваме ги за да ни лекуват, а те ни съсипват: част 2

Увлечението по антибиотиците ни заплашва и с друг, много сериозен проблем: резистентност (устойчивост) на бактериите към тях. Още преди шест години д-р Маргарет Чен – генерален директор на СЗО заяви, че света е пред най-голямата криза в здравеопазването. Поради използването без мяра на антибиотици – неразумно и продължително, бактериите вече не се плашат от тях.

Устойчивостта на бактерии към антибиотици е далеч по-опасен проблем от климатичните изменения, смятат експерти. Супербактериите просто ще ни убият по-рано, отколкото климата. От бактерии, устойчиви към антибиотици, годишно умират над 700000 души в света. Прогнозите са, че те ще достигнат 10 милиона към 2050-та година. Всяка година световната икономика ще губи от това до 100 милиарда долара. Супербактериите са много по-опасни от раковите заболявания например. А и лечението на рака е немислимо без ефективни антибиотици.

Впрочем учени от Хонконгския политехнически университет наскоро откриха супербактерия, която може да предизвиква неизлечими инфекции у здрави хора. Наречена ST11 Klebsiella pneumoniae тя не реагира на традиционните антибиотици и е смъртоносно опасна за човека. Нейните щамове (с това понятие се определя генетична вариация, мутация на вирус или бактерия) заразяват дробовете и предизвикват пневмония, проникват и в други вътрешни органи.

Тъй като щамовете ST11 са устойчиви към антибиотици, те водят до неизлечими и смъртоносни инфекции и при здрави хора с нормален имунитет.
ST11 прилепват към различни материали – медицински устройства, тръби и оборудване в отделения за интензивна терапия. Или простичко казано най-голяма е вероятността човек да се зарази с тях, ако влезе в болница.

Според учените щамове ST11 CR-HvKP вече са разпространени в цял свят. Те предполагат, че тепърва подобни мутанти ще се увеличават.
Впрочем във Великобритания още преди няколко години бе установено, че случаите на гнойни инфекции на организма (сепсис), предизвикани от устойчива E. coli (тя е два пъти по-смъртоносна от обикновената), са нарастнали с 60 на сто в страната. Половината от случаите на заразяване със супербактерията са станали в болници.

Появата на устойчиви към антибиотици супербактерии ще направи дори и обикновени операции смъртоносно опасни. Затова специалисти препоръчват леките инфекции да не се лекуват с антибиотици, защото това само способства за развитие на устойчивост към тях. И още, че те трябва да бъдат абсолютно забранени за свободна продажба в аптеките.
Явно стреснати от очертаващата се глобална опасност учени от медицинската школа „Брайтън и Съсекс“дори заявиха, че е вредно да се пият антибиотиците до края на лечението, предписано от лекаря.

Проблемът според тях е, че колкото по-продължително пациента приема антибиотици, то толкова по-силно се развива устойчивостта към тях у бактериите, върху които се въздейства. Сред тях става естествен подбор в полза на най-устойчивите видове и щамове. Затова препоръката, която ни дават лекари – в никакъв случай да не се спира вземането на антибиотици по-рано, от времето, което те ни предписват, е по-скоро вредна, отколкото полезна.

Безмислено е, ако ни боли гърлото и причината за това е вирус, да вземаме антибиотик – та той няма да ни помогне. Антибиотикът не лекува вирусни инфекции – като грип например. Работи, ако става дума за бактериална инфекция.
Изводът е, че крайно внимателно трябва да се отнасяме към този вид лекарства. Има случаи, когато антибиотиците са необходими, за да бъде излекуван един човек. Но далеч по-големи са опасностите за здравето ни, ако неразумно ги приемаме.