Кризата с олиото – признак за катастрофата, която се задава

Кризата с олиото – признак за катастрофата, която се задава

В далечна Америка се е появила нова мода – да се разпространяват стикери с образите на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис. Гражданите на тази известна с „демократичните си ценности“, които всеотдайно разнася със самолетоносачите си навсякъде на планетата, ги лепят по бензиностанции. Те са силно разгневени – та в сравнение с времето на управлението на Доналд Тръмп, на който демократите очевадно му задигнаха спечелените избори, цената на бензина вече е скочила три пъти. От 1.22 долара за галон (той е равен на 3.785 литра)  вече е на 4.35 долара. Но има щати, в които премина и невероятната за американците граница от над 5 долара за един галон. И по всичко личи, че цената на горивото в тази обетована за автомобилисти държава, няма никакво намерение да спира – дни преди Джо Байдън да преустанови вноса на руски нефт в САЩ, аналитици от Bank of America предупредиха: съкратяването на експорта на нефт от Русия с 5 милиона барела дневно, ще доведе до ръст на цените с 200 долара за барел!

Сега да не останете с впечатление, че това няма как да се случи на нашия континент. Точно обратното: поскъпването на горивото, без което няма как да се движат автомобилите, няма никакво намерение да стопира и тук. Така в Италия за един литър бензин вече плащат над 2 евро. За да напълни резервоара и се разходи през уикенда един автолюбител с колата си, ще са му нужни минимум 110 евро. В социалните мрежи шофьори мрачно се шегуват, че за 20 евро може да им „капнат“ малко бензин. Вярно, те могат да се откажат от колите си, но за разлика от тях това не могат да направят собствениците на тирове. Италианската асоциация на товаропревозвачите Trasportounito вече заяви за прекратяване на работата на шофьорите на тирове от 14 март, заради растящите загуби, които те понасят от увеличаващите се цени на горивото. Кризата засяга и морския транспорт – все повече малки и средни превозвачи спират дейността си. А това веднага се отразява на доставките по магазините.

На 12 март голямата компания British Steel предупреди клиентите си, че има „изключително ниво на нестабилност в цените на суровините и енергията“. И незабавно и неочаквано за тях вдигна цените на продуктите си с една четвърт, като те достигнаха 1250 британски лири за тон. Същевременно и цените на природния газ достигнаха безпрецедентно високи нива, което веднага повиши стойността на електроенергията.

Все по-яко закъсва и химическата индустрия. За близо 80 на сто от всички торове, без които е невъзможно производството на култури като пшеница, царевица, ориз, кафе и др., основната суровина за производството им е природен газ. При това дефицитът на зърнени култури означава и недостиг на фуражи. А това веднага се отразява на количеството произведени млечни и месни продукти и на тяхната цена.

Все повече предприятия на химическата промишленост  рязко намаляват производството на  торове или въобще спират работа. Това вече направиха гиганти, като BASF и  SKW Piesteritz (Германия), Achema (Литва), OCI (Холандия),  Fertiberia (Испания) и др. Норвежката Yara –  един от най-големите производители на торове в света, заяви, че сега работи само с половината от нормалния си капацитет. Компанията е затворила две завода в Италия и Франция, поради нарастващата цена на газа, ключов фактор за производствения процес. Свейн Холсетер – главен изпълнителен директор на Yara, предупреди, че може да има по-нататъшни затваряния, ако цените на газа продължат да растат. Освен, че потенциално ще повлияе на производството на тор, това ще засегне и доставките на въглероден диоксид (CO2) – страничен продукт от производствения процес, който се използва при клане на животни и опаковане на храни.

Връх на безотговорността към реалните жизнени интереси на милиони хора, са  въведените санкции от страна на САЩ и Еврокомисията и спрямо Беларус. За да отмъстят на тази малка държава за нейното сближаване с Русия – един напълно естествен процес, защото става дума за два братски народа, психично болни умове на власт в Евросъюза и у нас, въведоха сурови санкции  срещу  компанията „Беларуськалий”. Наистина трябва да си  пълен идиот, за да блокираш достъпа до продукцията на един от най-големите производители на калиеви торове в света –  взелите подобно решение би трябвало да бъдат съдени за обричане на милиони хора на гладна смърт!

Русия осигурява не само енергия, но и значителен дял от така необходимите на човечеството пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и др. Citigroup – голям аналитичен център предупреди, че ако продължават проблемите със санкциите за Русия, цените на всичко ще растат. А санкциите само се увеличават – така под натиска на овластените болни умове превозвачите включително на хранителни продукти отказват да работят с руски производители и търговци. Това означава все по-празни магазини и все по-скъпи стоки.

Сара Бътлър пише в британският всекидневник The Guardian, че реколтата от зърнени и маслодоайни култури е застрашена от рекордното поскъпване на енергията и торовете. Националният съюз на земеделските производители (NFU) в свой меморандум до правителството го предупреждава за „множество фактори, които имат дълбоки последици и рискове за нашата продоволствена сигурност“, подчертава The Guardian.

И свинепроизводството във Великобритания е пред колапс заради непрекъснато растящите цени на зърното. Роб Мутимър, председател на Националната асоциация на свинепроизводителите казва пред The Guardian: „Ситуацията вече е отчаяна и няма светлина в края на тунела“. Те вече са предупредили търговците на дребно, че трябва да  вдигнат цената с 2 британски лири за килограм месо – това е с над 50 на сто повече, отколкото сега се плаща.

Във Великобритания цената на пшеницата сега е около 300 британски лири за тон в сравнение с 215 лири преди няколко дни. Много закъсват и производителите на птици, а също пекарните, които използват брашно. Задава се невероятна спираловидна инфлация, обобщава  The Guardian.

Основната причина за очертаващата  се икономическа катастрофа и невероятен срив на жизнения стандарт на милиони хора по света и у нас, е икономическата война, която САЩ и контролираната от него Европа обявиха на Русия. Твърди се, че мотива за нея е провеждането на руската операция за демилитаризация и денацификация на Украйна. Но всъщност истинската причина е  стремежът на Запада да  използва всеки повод за да  попречи на развитието на великата славянска страна. Санкциите, естествено, ще създадат проблеми на населението на Русия, но вече се вижда, че много по-големи те ще са  за самия Запад, в чиято орбита – за огромно съжаление,  попаднахме и ние. В същото време те   ни най-малко ще попречат на Русия да постигне справедливите си цели в Украйна – както написа Бил Паул в Newsweek „Путин винаги побеждава!“ Ще победи и този път.

Това, на което станахме свидетели наскоро – страховити битки за няколко бутилки олио, довели до човешка смърт и наранявания на хора, е само началото.  Предупрежденията за страхотна продоволствена криза, заради решенията на дебили на власт да обяват икономическа война на Русия, вече са реалност. Все по-често ще попадаме на празни витрини в магазините и все по-малко от това, което ще намираме на тях, ще е по джоба ни. Ще се увеличава делът на тези, които ще забравят за колите си. А  и за свободата на словото – цензурата лети към нас от „демократичния“ Запад, за да ни разрешава, какво можем да гледаме, слушаме и четем и какво ни е категорично забранено.

В същото време в публичното пространство не спират  да се промъкват сведения за това, как „харвардските възпитаници“ и цялата им шуробаджанашка тайфа бързат яко да плячкосват де що могат. За това те имат превъзходни учители сред тези, които ни ги пробутаха. Като президентът Джо Байдън например, който си има проблеми не само с психичното здраве, но и с репутацията. В Америка много се писа за неговите и на сина му Хънтър корупционни практики в Украйна, след организираният там от САЩ държавен преврат  през 2014 г. Има какво да научат и от гинеколожката фон Лайен, назначена за шеф на Еврокомисията от САЩ  – разследването за нейните гигантски далавери с производителя на ваксини „Пфайзер“, продължава. А да не говорим за смехотворният Борис Джонсън, за който бившият му съветник Доминик Къмингс казва, че просто е абсурдно такъв образ да е премиер на Великобритания!

За съжаление, ние простосмъртните също имаме огромна вина за да ги има подобни напълно неадекватни недоразумения в коридорите на властта. Нашият непукизъм, невероятната ни наивност, която ни кара да вярваме на лъскавите приказки на всевъзможни шарлатани, завладели публичното пространство, отказът или неумението ни да мислим критично, реално са допринесли болни умове да вземат решения за собствената ни  съдба.

За това тепърва не само ние, но и децата ни много скъпо ще си плащаме. И не за седмици или месеци, а за много години напред.